B12-vitamin (Cobalamin) Demens-sygdomme

Mangel på B12-vitamin er impliceret i Alzheimers

Man har i nogen tid haft mistanke om, at mangel på B12-vitamin er impliceret i udviklingen af Alzheimers sygdom. Forskere i England har bekræftet denne mistanke.

Mangel på B12-vitamin kan være impliceret i udviklingen af AlzheimersDe undersøgte medlemmer af en familie, der havde en genetisk tilbøjelighed til at få Alzheimers. Forskerne opdagede, at fire af de seks (67 %) familiemedlemmer, der led af sygdommen, havde et abnormt lavt niveau af vitaminet i blodet. Kun et af de 12 familiemedlemmer (8 %), der ikke havde Alzheimers, men havde den genetiske tilbøjelighed til at få sygdommen, havde et lavt B12-vitaminniveau.

Forskerne mener, at mangel på B12-vitamin kan resultere i, at methyleringsreaktioner i centralnervesystemet bliver hæmmede. En sådan hæmning er et karakteristisk træk i Alzheimers. De spekulerer også over den mulighed, at den genetiske tilbøjelighed til at få sygdommen, er forbundet med en genetisk svækkelse af evnen til at absorbere B12-vitamin.

Mangel på B12-vitamin forårsager ofte desorientering og forvirring, symptomer, der ligner nogle af de mest fremtrædende symptomer på Alzheimers.

Mangel på B12-vitamin kan være impliceret i udviklingen af Alzheimers

Læs også
Alzheimers: Højrisiko-patienter har behov for tilskud af B12-vitamin
B12-vitamin beskytter hjernen
B12 – det vigtige vitamin for vegetarer og ældre
Alzheimers kan forebygges med store doser B-vitamin
Vitaminer kan måske bremse udviklingen af Alzheimers
Omega-3 kan måske modvirke sen Alzheimers
Kan kisel og kiselsyre modvirke Alzheimers?

Kilde
McCaddon A, Kelly CL. Familial Alzheimer’s disease and vitamin B12 deficiency. Age and Ageing, bd. 23, 1994.