Demens-sygdomme Kosttilskud

Omega-3 kan måske modvirke sen Alzheimers

Resultater fra et forsøg omtalt i tidsskriftet EBioMedicine tyder på, at personer med en genetisk variant, der øger deres risiko for Alzheimers i forhold til resten af befolkningen, kan have et lavere hjerneniveau af omega-3 fedtsyrer – også selvom de indtager øgede mængder.

”Forsøg har tidligere bygget på den formodning, at omega-3 kommer ind i hjernen”, lyder det fra seniorforfatter Hussein Yassine fra University of Southern California. ”Vores forsøg var specifikt designet til at belyse dette spørgsmål”.

Beskrivelse af forsøget

Forsøget omfattede 33 mænd og kvinder i alderen 55+ med fuld kognitiv funktion og en nær slægtning med demens. 15 af deltagerne havde genet APOE4 – en génvariant, der er sat i forbindelse med en øget risiko for sen udvikling af Alzheimers. Deltagerne fik kapsler indeholdende 538 mg af omega-3 fedtsyren DHA eller placebo fire gange om dagen i mere end seks måneder. De fik også et dagligt tilskud af B-vitaminer, som er nødvendige for at inkorporere omega-3 fedtsyrer i de cirkulerende fosfolipider. Før og efter behandlingsperioden gennemførte man MRI-målinger for at fastslå volumen i forskellige hjernedele, og man testede deltagernes kognitive funktioner. Prøver af plasma og cerebrospinalvæske blev analyseret for indhold af DHA og EPA (som kroppen kan omdanne fra DHA indtaget med kosten).

Mængden af DHA i cerebrospinalvæsken blev øget med 28 % og EPA-mængde med 43 % blandt dem, der fik DHA-kapsler sammenlignet med placebogruppen. Men forøgelsen af EPA hos ikke-APOE4-bærere var tre gange så høj som hos bærerne af genet. ”E4-bærerne havde mindre omega-3 i hjernen, selvom de fik samme dosis”, bemærker dr. Hussein. ”Disse resultater tyder på at EPA enten bruges, forsvinder eller ikke optages så effektivt i hjernen som hos personer med E4-genet”.

Konklusion

Resultaterne tyder på, at de lavere doser af omega-3, man typisk får ved kliniske forsøg, ikke altid er effektive. ”Hvis man anvender en lavere dosis, kan man forvente en forøgelse på under 10 % i mængden af omega-3 fedtsyrer i hjernen, og det giver ikke mening,”, lyder det fra dr. Yassine.

Krillolie med omega-3 fedtsyrer kan måske medvirke til at bremse Alzheimers

Læs også
Omega-3 – et mirakelmiddel?
Alzheimers: Sådan kan du forebygge
Alzheimers sygdom – og alternativ forebyggelse og behandling
Alzheimers: Vent ikke på ny medicin – sats på kosttilskud
Omega-3 har indflydelse på vores humør og adfærd
Omega-3 fedtsyrer påvirker hjernen hos aber
Krill giver mere Omega-3 end fiskeolie
Alzheimers, C-vitamin og E-vitamin

Kilde
http://www.lifeextension.com/whatshot/2020/7/july-whats-hot-articles