Kosttilskud Skønhed

Carnitins indvirkning på fornyelse af hudcellerne

Det er en kendt sag, at alfa-hydroxysyre (AHA), fx glykol- og mælkesyre, er i stand til gennem eksfoliering at sikre hurtigere fornyelse af hudcellerne. På samme måde kan L-Carnitin, som også er en AHA, på glimrende vis eksfoliere huden, selv i små doser. Denne eksfolierende virkning viser sig i form af en øget hastighed af fornyelse af hudcellerne.

I en sund hud fjernes de yderste celler i hornlaget konstant og erstattes af nye celler, der dannes i det dybeste lag i epidermis. Den tid, det tager nye celler at bevæge sig fra det dybe lag til overfladen, kaldes cellefornyelseshastigheden. Bringes hudens sammensætning ud af balance, har døde celler en tendens til at samle sig i de yderste lag, og fornyelsen tager længere tid. Efterhånden som man bliver ældre, tager det også længere tid for hudcellerne at forny sig. Hos unge og midaldrende er fornyelsestiden ca. 20 dage, men ca. 30 dage for personer over 50 år. Fjerner man de døde hudceller og øger celleomsætningen i huden, kan man typisk se en hud, der ser yngre og mere sund ud.

Hudens omsætningshastighed måles generelt som den tid, det tager for hud, der er behandlet med et fluorescerende stof, at “slippe af med” den flourescerende virkning. Kliniske forsøg, hvor man behandlede en række frivillige forsøgspersoners overarme med farve for derefter at behandle med en placebocreme eller en creme indeholdende 2 % carnitin i en periode på 28 dage, viser klart, at tilførsel af carnitin sætter hudens omsætningshastighed i vejret. I forsøget blev huden fornyet efter i gennemsnit 18 dage med carnitin-præparatet og efter 21 dage med placebopræparatet, mens ubehandlet hud tog 23 dage om at forny sig. Det svarer til en 12 % stigning i hudens omsætningshastighed.

Carnitin er pH-neutralt og er en indre kvartær salt. På huden udviser dette hygroskopiske stof en udtalt fugtgivende virkning, som gør det til en værdifuld tilføjelse til forskellige fugtighedscremer og lotioner. Som lav-pH AHA har carnitin eksfolierende evner og kan reducere hudens omsætningshastighed betydeligt, og dermed er stoffet ideelt til eksfolierende cremer og lotioner, hvor det enten kan anvendes alene eller sammen med andre AHA-stoffer.

Læs også
Anvendelse af carnitin i kosmetik
Hjemmelavet naturkosmetik giver frisk hud
Masker og cremer til ansigt og krop
Carnitin – eliksir for krop og sjæl
Carnitin – hold dig ung, når du bliver ældre
Carnitin og fedtforbrænding
Hørfrø- og boragoolie kan give en sund hud indefra