Kosttilskud

Undgå kapillære øjenskader med kost og kosttilskud

Øget efterspørgsel fra en stadig større ældre befolkningsgruppe og beviser på, at kosten kan have en væsentlig indflydelse på aldersbetingede øjenproblemer, har stor indflydelse på markedet for functional food (funktionelle fødevarer), som specielt retter sig mod øjet.

Forebyggelse af grå stær

Grå stær er overalt i verden en af hovedårsagerne til blindhed. Eftersom forekomsten af grå stær begynder at stige efter 50-års alderen, vil ca. 19,5 mio. tilhøre risikogruppen i Storbritannien og 125 mio. i hele Europa. I USA vurderer man, at der bliver foretaget mere end 1 mio. operationer for grå stær om året, hvilket udgør ca. 12 % af hele det amerikanske sundhedsbudget. Med dette i baghovedet er det ikke så underligt, at man leder med lys og lygte efter områder, hvor en behandling via kostændring kan forhindre udvikling af stærsygdomme.

Forbedring af blodomløbet

Når de små kapillærer i øjet medfører ekstra glukose på grund af diabetes, hindres de sunde næringsstoffers passage. Så når kapillærerne brister og forårsager blødning i området omkring nethinden, den gule plet og det bageste af glaslegemet, kan det være årsag til forskellige grader af synstab.

E-vitamin kan være med til at forebygge diabetiske retinopati-skader forårsaget af glykosylatproteiner, som iltes, omdannes til giftige stoffer og derefter lækker til den gule plet. Glykosylatproteiner kan producere frie radikaler, som kan neutraliseres af antioxidanter som E-vitamin. Hyperglykæmi hos diabetikere har vist sig at kunne aktivere enzymforbindelsen diacylglycerol (DAG)-protein kinase C (PKC) i kredsløbsvævene og dermed ændre de vaskulære funktioner. Hos diabetikere kan enzymforbindelsen forstyrre den normale blodcirkulation i nethinden – en forstyrrelse, som forsøg med E-vitamin på rotter har vist sig at kunne afhjælpe.

Blåbær (Vaccinium myrtillus) anvendt som forebyggende behandling af diabetes-komplikationer har i et forsøg med rotter vist sig at kunne sænke blodsukkeret hos 26 % af forsøgsobjekterne. Blåbærrenes flavonoid-indhold af antocyanosider styrker bindevævet i nethinden og gør blodkarrene i øjet både mere tætte og mindre skrøbelige.

Krom er et vigtigt spormineral, som især findes i hel hvede, brune ris, kartofler og ølgær. Det har vist sig at kunne hjælpe med at sænke det glykosylaterede hæmoglobin og kontrollere blodsukkeret. Ved at opretholde et stabilt glukoseniveau kan krom sætte de bittesmå kapillærnet i øjet i stand til at holde kanalerne åbne for optimal blodgennemstrømning og dermed undgå, at diabetisk retinopati.

Forbedring af stofskiftet

Når alle de større organer og kropsfunktioner arbejder optimalt sammen, følger energiforsyningen til de forskellige kropsdele automatisk med. Synet får en tilstrækkelig mængde energi fra glukose og dermed kan man undgå retinopati, grå stær og øget nærsynethed på grund af diabetes.

Fuldkorn sænker glukoseniveauet og reducerer risikoen for øjenkomplikationer til diabetes – først og fremmest retinopati, men også grå stær og senkomplikationer i glaslegemet. En kost, der er rig på opløselige fibre fra frugt, bønner, ærter og havre, har en god indvirkning på stabiliseringen af blodsukkerniveauet. Kost, der er fattig på fiber og rig på glykæmiske næringsstoffer, fx højt forarbejdede kornsorter, færdigretter og slik, øger risikoen for udvikling af diabetes med 2,5 sammenlignet med naturlige fødevarer. Mange faktorer, fx partikelstørrelse, hjælper med til at reducere det glykæmiske indeks for fuldkorn – og dermed sandsynligheden for, at personen får diabetes – hvorimod forarbejdede kornsorter ikke synes at have nogen forebyggende virkning på diabetes.

Ginkgo Bilobas mulige indvirkning på insulinresistens-syndromet var i fokus i en undersøgelse fra National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), som blev afsluttet i maj 2004. En række patienter, som ikke var afhængige af insulintilførsel, kunne ved at spise ginkgo forbedre funktionen af bugspytkirtlens betaceller betydeligt. Fungerer bugspytkirtlen ikke, og glukosestofskiftet ændres, vil det påvirke synet først og fremmest i form af proliferativ diabetisk retinopati og derefter komplikationer i den bageste del af glaslegemet, men også i form af diabetisk fremkaldte stærsygdomme. Undersøgelsens formål er at vurdere effekten af tre hypoglykæmiske lægemidler og fastslå, hvilken mekanisme der ligger til grund for ginkgos evne til at forbedre bugspytkirtlens funktion og ændre eller forbedre glukosestofskiftet.

Ydermere kan Ginkgo reducere cellulær adhæsion til endothelceller og beskytte dem mod skader forårsaget af lav ilttilførsel, forbedre karudvidelsesevnen og øge indholdet af nitrogenoxid. Endothelceller og nitrogenoxid har tæt forbindelse til diabetes-fremkaldt grøn stær.

Det mest aktive stof i Cinnamomum cassia, metylhydroxy-chalcon-polymer (MHCP), har vist sig at kunne øge glukosestofskiftets hastighed ca. 20 gange. Det viser et reagensglasforsøg med fedtceller foretaget af det amerikanske landbrugsministerium. I slutningen af 1980’erne udførte forskere forsøg med 50 planteekstrakter og krydderier, som alle er almindeligt brugt i folkemedicinen. MHCP – en type polyfenol-flavonoid, som modvirker frie radikaler – efterligner insulin og kan desuden sammen med insulin opregulere antallet af glukoseceller.

Denne bestanddel i Cinnamomun cassia påvirker – ligesom insulin – protein fosforylation-defosforylationreaktioner i intakte fedtceller. Bioflavonoider er kendt for at kunne forhindre proteinkinase, og der er derfor en mulighed for, at en bestanddel i familie med bioflavonoiderne kan sætte insulinfeedback-mekanismen ud af kraft og dermed også modvirke insulinresistens.

Hjerte-/karsygdomme

Sammenhængen mellem diabetes og hjerte-/karsygdomme er endnu ikke fuldt ud belyst. Men øjenlæger, der observerer karsystemet hos patienter med tidlige symptomer på forhøjet blodtryk, kan iagttage mange ændringer i arteriolenettet – herunder hvordan arteriolerne krydser hinanden, indsnævres, afklemmes og dermed forårsager infarkt i nethinden. Stærkt forhøjet blodtryk påvirker endvidere nethindens vener, øger fedtaflejringen og aflukker områder af nethindens arterier og vener. Personer, der lider af karsygdomme, oplever tab af synsevne af varierende sværhedsgrad – fra blødninger til aflukning af øjets blodtilførsel.

Desuden har man iagttaget, at indskrænkning af arteriolerne i nethinden hos kvinder har kunnet være med til at påvise risikoen for sygdomme i hjertets kranspulsårer. Disse advarselstegn fandt man ikke hos mænd i den undersøgelse, som NIH’s National Heart Lung Blood Institute foretog på 9.648 personer. Flere undersøgelser bidrager til den konklusion, at forsnævring af arteriolerne har sammenhæng med sygdomme i kranspulsårerne hos kvinder, men ikke hos mænd – teoretisk på grund af, at de små blodkar spiller en større rolle for udvikling af disse sygdomme hos kvinder end hos mænd. Undersøgelserne peger på, at den øgede risiko for arterioleforsnævring hos kvinder hænger sammen med en øget risiko for sekundære øjenkarkomplikationer og deraf følgende tab af synsevnen. De personer, der har det mest forsnævrede karsystem i nethinden, har dobbeltrisiko.

De ophthalmiske arterier er carotid-forgreninger, som kan forårsage en central aflukning af nethindearterierne som en sekundær komplikation til sygdomme i kranspulsårerne. Forhøjet blodtryk kan også forårsage disse aflukninger. En kost, der er rig på frugt, grønsager, opløselige fibre og soja, giver phytosteroler, phytokemikalier og isoflavoner, som kan hjælpe med til at sænke kolesteroltallet og opretholde et godt blodomløb i øjenkarrene.

Bevarelse af synsevnen

Skal øjets mindste kar fungere optimalt, har de brug for at få tilført en tilstrækkelig mængde næringsstoffer fra hjertet, som er den primære kilde. Nethinden har et enormt antal blodkar – og er meget skrøbelig. Blodkarrene kan stoppe til på grund af aflejringer, som kan rive sig løs og vandre til hjernen – og personen får et slagtilfælde. Dette forårsager automatisk indskrænkning af synsfeltet. Og det kan forårsage aflukning af nethindens arterier og vener – både centralt og ude i de mindre forgreninger med blødning, atrofi og tab af synsevne til følge.

Mange forskellige næringsstoffer er nødvendige for at opretholde et passende stofskifte i karsystemet. Dette overordnede karsystem spiller en endnu vigtigere rolle i øjets specifikke karsystem for at forebygge sekundære øjenkomplikationer.

Øjnenes evne til at se skarpt på enhver afstand og til at bevæge sig i synsfeltet afhænger alt sammen af hjertets funktionsevne. Det ca. 24 mm store øjeæble fungerer via dets forbindelse til hjernen, og enhver afbrydelse, fx iltning eller skader på celler eller kar, kan give synstab.

E-vitamin kan – udover at neutralisere frie radikaler – forhindre iltningsskader og dermed være med til at forebygge sammenklumpning af blodpladerne. Vitaminet spiller en rolle i hæmoglobinproduktionen, kollagenopbygningen og omsætningen af flerumættede fedtstoffer, og det er dermed med til at sænke kolesteroltallet. E-vitaminets antioxidante virkning forstærkes af C-vitamin og betacaroten. Forskere har fundet ud af, at samarbejdet mellem det vandopløselige C-vitamin og det fedtopløselige E-vitamin giver større beskyttelse mod skaderne fra de frie radikaler. En anden undersøgelse blandt flere end 11.000 mennesker har vist, at kombinationen af C- og E-vitamin kan reducere risikoen for at dø af hjertesygdom med 53 %.

Betacaroten ernærer øjets fotoreceptorer på henholdsvis stave og tapper og har forbindelse til funktionen af nethinden og den gule plet, som sørger for dags-, natte- og skarpsyn. Den højeste betacaroten-koncentration findes i gule/orange og mørkegrønne phytokemikalier, og sådanne fødevarer gør større gavn i forebyggelsen af hjerte-/karsygdomme end bioteknisk fremstillede fødevarer. Eksempler på sådanne fødevarer er søde kartofler, gulerødder, mango, spinat, squash og papaya.

Omega-3 fedtsyrer, fx docosahexaensyre (DHA), spiller en meget vigtig rolle i tilførslen af næringsstoffer til nethindens fotoreceptorceller, som giver farve-, sorthvid- og skarpsyn. Et forsøg med DHA-tilførsel viste, at triglyceridniveauet hos forsøgspersonerne faldt med 25 %, mens et andet forsøg viste, at det måltidsrelaterede triglyceridniveau blev reduceret med næsten 50 %. Generelt siger man, at jo mere fedtholdigt et måltid er, desto højere bliver triglyceridniveauet. Jo mere triglyceridfedt, jo større risiko for den plakdannelse, som hindrer blodets strømning gennem blodkarrene til fotoreceptorerne. DHA-kilder kan opvise den samme positive virkning mod hjerte-/karsygdomme ved at reducere triglyceridniveauet, øge HDL-kolesteroltallet, øge blodets indhold af DHA og reducere risikoen for sygdom.

Hvidløg (Allium sativum) sænker blodets kolesterolindhold og triglyceridniveauet i og med, at det reducerer risikoen for udvikling af hjertesygdom. Hvidløgets allicin reagerer hurtigt over for de frie radikaler, har antioxiderende evner og kan meget hurtigt trænge gennem membraner – også de røde blodlegemers membraner. Desuden virker hvidløget sammen med antioxidanten glutathion, og i form af thiosulfinat medvirker det til at sænke blodtrykket.

Hvidløgsekstrakt har en stærkt hæmmende virkning på calcium 2+ ved at binde proteoheparansulfat fra arteriolernes endothelceller. Resultatet af denne binding hæmmer plakdannelsen. Hvidløgets blodtryksænkende virkning kommer fra en reduktion i nitrogenoxyd-produktionen, hæmning af enzymet angiotensin I og forebyggelse af iskæmi. Hvis plakdannelsen hindres, kan blodet flyde frit, og blødninger undgås. Det samme gælder aflukninger, som kan medføre tab af synsfelt, forhøjet tryk i øjet og grøn stær.

Læs også
Naturlige veje til at undgå synsproblemer
Synet – og hvordan du passer på det
Spis rigtigt og få et bedre syn!
Nethindesygdomme og kosttilskud
Ny synstavle afslører grøn stær, før sygdommen opstår
E-vitamin: Hvad kan det gøre for dig?
Ginkgo biloba og grøn stær
Krom – det skal du have mere af!
Hørfrø i kosten og som kosttilskud
Hvidløgets helbredende kraft
Hvidløgskapsler – genvej til de sundhedsfremmende egenskaber

Kilder
Agren JJ et al. Fish diet, fish oil and docosahexaenoic acid rich oil lower fasting and post prandial plasma lipid levels. Ear J Chin Nutr 1996 Nov:50(11):765-71.
Anan B. Dry eye: Tear film evaluation is essential to diagnosis, treatment choice. Primary Care Optometry News 1996 May:l(5):28-9.
Anan Kogan B, FY 2003’s eye and safe and healthy themes: Prevention of chronic diseases for all ages – HHS focuses on diabetes, asthma and obesity. Primary Care Optometry News 2002 May 7; (5):4.
Anan Kogan B. Diabetes collaboration on research targets treatment at molecular genetic levels. Primary Care Optometry News 2002 Jun;7/6):6.
Anan Kogan B. Hypertension: O.D.’s can have a role in identifying, monitoring this condition. Primary Care Optometry News 2002 Oct:7(10):29.
Anderson RA. Cinnamon extracts boost insulin sensitivity. J Agric Research 2000 Jul;48(7):21.
Anderson RA et al. Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes. Diabetes 1997;46:1786-91.
Block E et al. Allium chemistry: Synthesis and sigmatropic rearrangements of alkenyl I-propenyl disulfide s-oxides from cut onion and garlic. J Am Chem See 1996;118:2799-2810.
Bode-Boger SM et al. L-arginine induces nitric oxide-dependent vasodilation in patients with critical limb ischemia: a randomized, controlled study. Circulation 1995;9l:139-44.
Boniface R, Robert AM. Effect of anthocyanins on human connective tissue metabolism in the human. Klinische Monatsblatter für Augenheilkunde 1996;209:368-72.
Calzada C et al. The influence of antioxidant nutrients on platelet function in healthy volunteers. Atherosclerosis 1997:128(1):97-105.
Cignarella A et al. Novel lipid-lowering properties of Vaccinium myrtillus L. leaves, a traditional antidiabetic treatment, in several models of rat dyslipidaemia: a comparison with ciprofibrate. Thromb Res 1996 1;84(5):311-22.
Cosentino F, Katusic ZS. Tetrahydrobiopterin and dysfunction of endothelial nitric oxide synthase in coronary arteries. Circulation 1995 Jan1:91(1):139-44.
Covington R. Handbook of nonprescription drugs. Am Pharm Assn, 1996. p 369-70.
Davidson MH et al. The hypocholesterolemic effects of beta-glucar in oatmeal and oat bran. A dose-controlled study. JAMA 1991 Apr 10;265(14):1833-9.
DPP Research Group. Reduction in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metforin. New Eng J Med 2001:346(6):393-403.
Fields M. Nutritional factors adversely influencing the glucose/insulin system. J Am Coll Nutr 1998;17:317-21.
Gey KF. Vitamins E plus C and interacting co-nutrients required for optimal health. Biofactors 1998;8(1-2):113-174.
Karalee JJT, et al. A hydroxy chalcone derived from adipocytes. J Am Coll Nutr 2001; 20(4)327-36.
Koch HP, Lawson LD. Garlic: The science and therapeutic application of allium sativum. (Baltimore);Williams and Wilkins, 1996. p 340.
Kohlmeier 1, Hastings SB. Epidemiologic evidence of a role of carotenoids in cardiovascular disease prevention. Am J Clin Nutr 1995:62(suppl):1307S-76S.
Kudolo GB. The effect of 3-moingestion of Ginkgo biloba extract (Egb761) on pancreatic beta-cell function in response to glucose loading in individuals with non-insulin dependent diabetes mellitus. J Clin Pharmacol 2001 Jun:41(6):600-I 1.
Kunisaki M et al. Prevention of diabetes-induced abnormal retinal blood flow by treatment with d-alpha-tocopherol. Biofactors 1998;7(1-2):55-67.
Losonczy KG et al. Vitamin E and vitamin C supplement use and risk of all-cause and coronary heart disease mortality in older persons. Am J Clin Nutr 1996;64:190-6.
Merz-Demlow BE et al. Soy isoflavones improve plasma lipids in normocholesterolemic, premenopausal women. Am J Clin Nutr 2000 Jun:71(6):1462-9.
Moghadasian MH, Frohlich JJ. Effects of dietary phytosterols on cholesterol metabolism and atherosclerosis: clinical and experimental evidence. Am J Med 1999 Dec; 107(6):588-94.
Nadder N. Diabetic retinopathy escalates with diabetes epidemic. Ocular Surgery News 2002 Oct 15;20(29):96-7,102.
Neuringer M, Connor W. Omega-3 fatty acids in the brain and retina: evidence for their essentiality. Nutr Rev 1986 Spe 1;44(9):285-94.
Packer L. Antioxidant proprieties of lipoic acid and its therapeutic effects in prevention of diabetes complications and cataracts. Annals NY Acad Sci 1994;738:257-64.
Pedraza-Chavarri L et al. Garlic prevents hypertension induced by chronic inhibition of nitric oxide synthesis. Life Sci 1998;62:71-7.
Radosevich JI et al. Regulation of PtP-1 and insulin receptor kinase by fractions from cinnamon; implications for cinnamon regulation of insulin signalling. Harm Res 1998;50:177-82.
Schleider ED et al. Increased accumulation of glucoxidation product N(epsilon)-(carboxymethyl)lysine in human tissues in diabetes and aging. J Clin Investig 1997;99:457-68.
Shih JCH. Atherosclerosis in Japanese quail and the effect of lipoic acid. Fed Proc 1983;42:2494-7.
Siegel G, et al. A primary lesion model for arteriosclerotic micro plaque formation. Int J Angio 2000;9129-34.
Spadea L, Balestrazzi E. Treatment of vascular retinopathies with Pycnogenol. Phytother Res 2001 May; 5(3):311-22.
Taylor A. Effect of photooxidation of the lens and role of nutrients in delaying cataract. I: Free radicals and aging. Emerit I Chance B, editors, 1992, 266-79.
Vidgren HM, et al. Incorporation of n-3 fatty acid into plasma lipid fractions erythrocyte membranes and platelets during dietary supplementation with fish, fish oil and docosahexaenoic acid-rich oil among healthy young men. Lipids 1997 Jul;32:697-705.
Wong TY, et al. Retinal arteriolar narrowing and risk of coronary heart disease in men and women. JAMA 2002;287:1153-9.