Kalium Kredsløb

Mere kalium er ligeså vigtigt for kredsløbet som mindre natrium

Forskning tyder på, at det kan være lige så vigtigt at øge indtaget af kalium, som det er at mindske indtaget af natrium, hvis man vil holde kredsløbet sundt. I mange år har lægerne understreget, at man for at holde blodtrykket på et sundt niveau skal reducere sit forbrug af bordsalt – den største kilde til natrium fra kosten.

Forskere tilknyttet Harvard Medical School indsamlede data fra flere end 2.000 mænd og kvinder med let forhøjet blodtryk og fulgte dem gennem 10-15 år. Man holdt udskillelsesforholdet mellem natrium og kalium i 24 timers urinprøver op mod antallet af tilfælde af kredsløbssygdomme, fx hjerneblødning og hjerteanfald, eller dødsfald som følge af kredsløbssygdom.

“En højere Na:K-udskillelsesforhold har en sammenhæng med en øget risiko for kredsløbssygdom. Virkningen er større end for natrium eller kalium isoleret set”, konkluderer forskerne. Grundlæggende betyder det, at det kan være mindst ligeså vigtigt at øge kaliumindtaget som at reducere natriumindtaget, hvis man vil bevare et sundt kredsløb.

Kalium bidrager til en normal muskelfunktion, nervesystemets normale funktion og vedligeholdelse af et normalt blodtryk.

Mere kalium er ligeså vigtigt for kredsløbet som mindre natriumLæs også
Fakta om kalium
Kaliummangel kan være katastrofal
Kalium er vigtigt for dit blodtryk
Kalium kan redde liv
Årsager til kaliumunderskud
Pas på kalium-tallet efter hård sport!
Kalium: De 10 bedste fødevarekilder
Banan-smoothie med masser af kalium

Kilde
Arch Intern Med., 2009;169(1):32-40.