Godt at vide Kalium

Kalium – vigtigt for din sundhed

Det er ikke et mineral, man hører ret meget om, men du vil blive overrasket over, hvor meget man egentlig har brug for, hvis kroppen skal fungere rigtigt. Så hvad med at efterabe aberne, nappe en ekstra banan og øge dit kaliumindtag…?

Kalium og natrium

Kalium er ikke et mineral, man hører ret meget om, men det er faktisk et af de allervigtigste for kroppen – først og fremmest på grund af dets altafgørende relation til natrium. Der skal være balance mellem disse to mineraler, hvis vi skal bevare et godt helbred, men mange af os får for meget natrium i forhold til kalium, og dermed forskubbes balancen. Forskningsresultater har vist, at for meget natrium og for lidt kalium i kroppen kan være medvirkende årsag til udvikling af kræft- og hjerte-/karsygdomme, forhøjet blodtryk, slagtilfælde, hjerteanfald og andre alvorlige lidelser.

Over 95 % af kroppens kalium findes inde i vores celler. Via en mekanisme i cellemembranen kaldet natrium/kalium-pumpen sørger cellerne for, at natrium forbliver uden for cellerne og kalium inde i cellerne, så der ikke ophobes væske og dermed skabes hævelser. Pumpen er også med til at opretholde en elektrisk ladning i cellerne. Dette gælder specielt nerve- og muskelceller, som hele tiden skal kunne stimuleres og aktiveres.

Kalium er også involveret i omdannelsen af sukker i blodet til glykogenlagre i musklerne og leveren. Det er lageret af glykogen (en form for energigivende kulhydrat), musklerne trækker på, når man bruger dem – så kaliummangel kan direkte føre til muskeltræthed og svaghed. Man mister desuden betydelige mængder kalium, når man sveder, og derfor bør specielt sportsudøvere sørge for at få nok af mineralet.

Men det er ikke kun sportsfolk, som har brug for muskelenergi og et nervesystem, der fungerer optimalt. Det har vi alle sammen – ikke bare når vi dyrker motion, men til alle de bevægelser, vi gør i løbet af dagen. Dit nervesystem er i aktion hele tiden, uanset om du blinker eller prøver på at huske noget. Og hjertet pumper løs. Er det ikke grund nok til at spise en banan lige på stedet?

Ved belastning

Hvis man har for meget natrium i kroppen, er det med til at holde igen på kroppens væske, så det kan blive “opløst”. Det er det, der gør, at kost, der indeholder for meget salt, kan føre til forhøjet blodtryk. Hvis du har for meget vand i kroppen, er der mere, der skal pumpes gennem dine blodårer, og det giver et forhøjet blodtryk. Og modsat kan en kost, der indeholder meget kalium og kun lidt natrium have en afbalancerende virkning og holde blodtrykket på et normalt niveau. En undersøgelse, der blev offentliggjort sidste år i Journal of Nutrition, viste, at kost, der er rig på kalium og kun indeholder lidt natrium kost kan sænke et forhøjet blodtryk (hypertension). Og eftersom forhøjet blodtryk er en af de store risikofaktorer ved slagtilfælde og hjerteanfald, så er en passende tilførsel af kalium noget af det, der skal fokuseres på, hvis man vil undgå at være i risikogruppen for hjertesygdom.

Får jeg så nok kalium?

Tegnene på, at du får for lidt kalium, er svage muskler, træthed, irritabilitet, hjerteflimmer og problemer med overførslen af nerveimpulser. Men som du sikkert kan forestille dig, så kan disse symptomer også skyldes en mængde andre ting. Kun meget få behøver at tænke på at tage kaliumtilskud – det er som oftest en kost, der kun indeholder meget lidt frugt og grønt, som kan give en decideret mangel, medmindre man har et meget stort væsketab (på grund af sved, diarré eller hyppig vandladning). Man bør under ingen omstændigheder tage kaliumtilskud, hvis man har nyreproblemer, eftersom man i så fald ikke vil være i stand til at optage og omdanne tilskuddet effektivt.

Den anbefalede daglige tilførsel af kalium er 3.500 mg, og eftersom mineralet findes i næsten alle fødevarer, bør det ikke være svært at få. Bananer er den bedste kilde til kalium, men faktisk er alle frugter og grønsager rige på kalium.

Men husk lige, at det ikke blot gælder om at få den rigtige mængde kalium fra kosten – det handler også om forholdet mellem kalium og natrium. Så selvom du får dine fem portioner, så kan du alligevel godt komme i ubalance med hensyn til disse to mineraler, hvis du samtidig spiser meget forarbejdet eller færdiglavet mad eller drysser meget salt på maden.

Hold dig til uforarbejdet fisk og kød, og hold fingrene væk fra saltkværnen. Der findes salt-alternativer, som indeholder mindre natrium og i stedet er baseret på kaliumklorid, men det bedste er at vænne sig til at spise mindre salt. Og kig grundigt på varedeklarationerne, når du køber mad – der gemmer sig salt de mest overraskende steder – fx i cornflakes – og dermed kan dit daglige saltforbrug stige, uden at du opdager det.

Kalium fås fra Natur-Drogeriet i tabletter eller kapsler med hhv. 250 og 300 mg.

Læs også
Fakta om kalium
Kalium: Vær opmærksom på mangelsymptomer
Mere kalium er ligeså vigtigt for kredsløbet som mindre natrium
Kalium: De 10 bedste fødevarekilder
Årsager til kaliumunderskud
Kalium – et vigtigt stof for mange kropsfunktioner
Kalium kan redde liv
Banan-smoothie med masser af kalium