Godt at vide

Advarsel mod henna tilsat kemikalier

Henna – den røde naturfarve, der anvendes til farvning af hår og til tatoveringer – kan i nogle tilfælde være tilsat kemikalier.

Således advarer Miljøstyrelsen danske turister mod at få malet henna-tatoveringer, efter at der er konstateret en række tilfælde af kraftig allergi hos personer, der har fået henna-tatoveringer på udlandsrejser til bl.a. Grækenland, Ægypten, Gambia og Thailand.

Henna er tilsat et eller flere kemiske stoffer – para-fenylendiamin eller nært beslægtede kemikalier – som er stærkt allergifremkaldende. Har man først udviklet allergi over for disse stoffer, kan man heller ikke tåle andre produkter, fx hårfarver, der indeholder de samme stoffer.

Alt tyder på, at hvis man først er blevet allergisk via en henna-tatovering, og senere bruger en hårfarve med para-fenylendiamin, vil den allergiske reaktion ved brug af hårfarven være betydeligt kraftigere, end allergiske reaktioner over for hårfarver ellers er. “Da vi ikke ved, hvilke tilsætningsstoffer, der er i henna-tatoveringer, råder vi generelt til, at man undgår dem. Samtidig bør alle, der tidligere har fået lavet henna-tatoveringer enten undgå hårfarver med para-fenylendiamin eller være særligt opmærksomme på risikoen for allergi og udføre en overfølsomhedstest som beskrevet i brugsanvisningerne”, siger Lærke Nielsen fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Henna fra Natur-Drogeriet indeholder ikke allergifremkaldende kemikalier

Læs også
Rød henna-pulver
Henna til håret og kroppen
Bestemte tatoveringsfarver kan give hudkræft
Allergi – en negativ reaktion på et ellers harmløst stof
Gode råd mod uren hud
Hørfrø- og boragoolie kan give en sund hud indefra
Velgørende urter til uren hud
Kosmetiske tatoveringer