Godt at vide

Ni sandheder, der giver dig en sund alderdom

Forestil dig et sted, hvor indbyggerne bliver utroligt gamle – og oven i købet er raske og lykkelige. Hvor den vestlige verdens sygdomme er sjældne. Sådan et sted findes – der er faktisk fire steder i hver sin verdensdel. De kaldes blå zoner. Hvad kan vi lære af de dem, der lever der?

For at finde hemmeligheden bag de helt igennem sunde, lykkelige og meget, meget gamle mennesker fra Sardinien (Italien), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica) og Loma Linda (USA) besøgte forskeren Dan Buettner disse steder. De kaldes for blå zoner – simpelthen fordi de er markeret med blå tusch på forskernes verdenskort. Buettner spurgte sig selv, om der mellem disse steder er ligheder, der kan forklare, hvorfor indbyggerne her gennemsnitligt bliver ældre end andre steder. Og når det nu er sådan, hvad kan vi så lære af dem, så vi kan skabe vores egen blå zone?

På Sardinien taler Dan Buettner med fårehyrden Giovanni Sannai på 103. De har en aftale kl. 9.30 – og der står et stort glas vin parat til Buettner, da han møder op. Sannai ser ikke ud til at være en dag over 80. Hans dagligdag forløber således: Han står tidligt op, drikker et glas gedemælk, går mindst otte kilometer og tilbringer hele dagen i det fri med sine får. Interviewet varer to timer, og der kommer hele tiden mennesker forbi og ønsker ham en god dag. Alle får et smil og et glas vin af ham. Da Buettner spørger, om han nogensinde har følt sig stresset, ved han først ikke, hvad Buettner mener. Først da denne har forklaret begrebet stress, svarer han: “Ja, det er sket. Men hjemme var det min kone, der var chef, og på marken er det mig. Jeg har altid forsøgt at nyde de gode ting i livet. For de er forgængelige”.

Vin, bevægelse, frisk luft, fornøjelse og ingen stress – det er ikke kun hemmeligheden for den gamle fårehyrde. Efter sine besøg i de blå zoner kan Buettner drage følgende konklusion: Man behøver ikke at rejse til verdens ende for at øge sine chancer for et langt liv. Det har nemlig intet med geografi at gøre, men med livsstil. Buettner sammensatte et program, der var baseret på de 100-åriges livsstil og tilpasset den vestlige kultur.

Naturligvis er der ingen garantier, men hvis man tager disse ni sandheder til sig, lever man i hvert fald et sundere liv. Og det kan jo i sidste ende ikke skade…

Sandhed nr. 1: Vores natur ligger i bevægelse (Blaise Pascal)

De 100-årige, der bor i de blå zoner, bevæger sig regelmæssigt.

  • Gør livet en lille smule vanskeligere for dig selv indimellem – tag trappen i stedet for elevatoren, lad være med at bruge fjernbetjeningen, og tag cyklen på arbejde i stedet for bilen.
  • Hav det sjovt, når du bevæger dig: Lad være med at gå til fitness, hvis du ikke bryder dig om det, for så holder du op igen. Løb i stedet, eller gå en tur i frokostpausen eller efter aftensmaden.

Sandhed nr. 2: Andre lever for at spise – jeg spiser for at leve (Sokrates)

De meget gamle i de blå zoner spiser kun meget lidt kød. De spiser mindst to slags grønt til hvert måltid – og en masse frugt mellem måltiderne. De gamle på Okinawa mumler kort før hvert måltid sætningen: “Hara hachibu”. Det er et citat af Konfucius, der betyder: “Spis, til du er 80 % mæt”. Forskere har påvist, at en let underforsyning af kalorier bl.a. understøtter kroppens naturlige selvhelbredelseskræfter og forhaler aldringsprocessen.

  • Spis ikke kød oftere end to gange om ugen.
  • Giv dig god tid til at lave mad, og anret omhyggeligt maden i små portionsskåle. På denne måde giver du opmærksomhed til hver enkelt bid.

Sandhed nr. 3: Den største lykke findes i de små ting (Wilhelm Busch)

Ritualer holder sammen på livet og giver sikkerhed og lykke. Mennesker i de blå zoner ved, at vaner har en enorm kraft. De 100-årige på Okinawa drikker hver aften et glas sake med venner og familie.

  • Hold hver dag en “Happy hour”, hvor du tager dig tid til at nyde andres selskab over et glas vin.
  • Ritualer giver os et rum, hvor vi kan ånde frit, siger benediktiner-munken Anselm Grim. Ritualer virker kun afspændende, når de bliver plejet flere gange om dagen eller ugen.

Sandhed nr. 4: Man skal indrette sig, så man arbejder hen mod et mål (Theodore Fontane)

Uanset om det er et arbejde, en hobby, omsorg for en anden eller kærlighed til børnene… Hvis man har et mål i livet, er man mindre stresset, og forstanden skærpes. Vi har brug for en grund til at stå op om morgenen.

  • Formulér din helt egen mission. Hvad er det, der gør, at du har lyst til at stå op om morgenen? Definér for dig selv, hvad der virkelig betyder noget for dig.
  • Skærp din forstand ved at lære noget nyt – at tale et sprog eller at spille på et musikinstrument.

Sandhed nr. 5: Kunsten at hvile ud er en del af arbejdets rutine (John Steinbeck)

Mennesker, der bliver over hundrede år, udstråler ofte ro. De har lært, at de skønneste øjeblikke går tabt, når man blindt lader dem flyve forbi. Lev ligesom fårehyrden på Sardinien, som hver dag holder en pause – måske blot for at nyde synet af den dal, hvor han nu i 80 år har ladet sine får græsse.

  • Meditation giver fred. Skab et roligt sted i hjemmet, hvor du kan meditere hver dag – enten alene eller sammen med andre.

Sandhed nr. 6: I en fredfyldt familie kommer lykken af sig selv (kinesisk ordsprog)

Familiebånd er vigtige i den blå zone. Der findes en landsby i Costa Rica, hvor alle 99 indbyggere stammer fra den samme 85-årige. De spiser sammen, besøger patriarken og spiller kort og domino med ham.

  • Foretag jer noget sammen. Hold fast på, at I mindst én gang om dagen spiser sammen. Skab en følelse af samhørighed.
  • Indret et familiealter. Et bord, hvor der står billeder og arvestykker fra afdøde kære – eller fra familiemedlemmer, som du ikke ser så ofte.

Sandhed nr. 7: Tro er en sjette sans, som bliver aktiv, når fornuften giver op (Mahatma Gandhi)

Alle 100-årige i de blå zoner er medlem af et trossamfund. Det virker, som om de, der dyrker deres spirituelle side, ofte lever et par år ekstra. Det spiller ingen rolle, hvilken tro man bekender sig til.

  • Hvis du allerede er medlem af et religionssamfund, så bliv aktiv – syng i koret, engagér dig i frivilligt arbejde.
  • Hvis du ikke er religiøs, så gå alligevel til gudstjeneste eller andre former for spirituelle møder – én gang om ugen i en periode på to måneder.

Sandhed nr. 8: En ven er en gave, man giver sig selv (Robert Louis Stevenson)

Indbyggerne i de blå zoner lever i meget isolerede samfund. Det ligger enten i de geografiske omstændigheder eller i det religiøse liv, de fører, fx syvendedagsadventisterne i Loma Linda. Resultatet er et stærkt socialt sammenhold: Man støtter hinanden, når det er nødvendigt. Undersøgelser viser, at mennesker med mange sociale kontakter lever 3-4 år længere end dem, der kun har få berøringsflader.

  • Gennemgå dine venskaber og find ud af, hvilke der er virkeligt gode for dig. Vælg venner, som deler din livsstil og støtter dig.
  • Investér i dine venskaber. Sørg for at mødes med dine venner regelmæssigt, og foretag jer noget sammen.

Sandhed nr. 9: Lad din medicin være din mad og din mad være din medicin (Hippokrates)

Huchiba, goya, kudzu, Imo – alle er lækre og sunde grønsager, der spises i rigelige mængder på Okinawa. De er næringsmidler, som samtidig fungerer som medicin.

  • Rosmarin fremmer gennemblødningen og styrker nervesystemet. Brøndkarse aktiverer stofskiftet og virker på grund af sine desinficerende egenskaber som et naturligt antibiotikum. Estragon er en fremragende erstatning for salt og er derfor meget velegnet til patienter med forhøjet blodtryk, som helst ikke må få for meget salt. Mange tørrede urter kan også fås i kapsler, hvis man ikke bryder sig om smagen.*
  • Brug bælgfrugter og nødder i din kost. Bælgfrugter er vigtige næringskilder i de blå zoner. Og forsøg har bevist, at indtagelse af forskellige former for nødder forøger den forventede levetid.

Læs også
Her er vejen til de 100 år
Vin mod Alzheimers
Gåture er guf for kredsløbet
Spis sundere og få det bedre!
Otte gode råd om god søvn
Syng i stedet for at snorke!
Vælg en venlig ægtefælle, så har du størst chance for at blive lykkelig
Gode venner forlænger livet
Spis dig sund!
Vores sundhedsvaner ændrer sig med alderen
Mænd uden koner bliver oftere syge