Folkesundhed Godt at vide Sund kost og livsstil

Livsstilsændringer og kosttilskud kan reducere din biologiske alder

Tidsskriftet Aging omtaler resultaterne af et otte uger langt randomiseret forsøg, som reducerede den biologiske alder hos mænd, der gennemgik livsstilsændringer og begyndte at tage kosttilskud.

”Det kombinerede interventionsprogram var målrettet en specifik biologisk mekanisme kaldet DNA-metylering og i særdeleshed de DNA-metyleringsmønstre, der er blevet identificeret som værende stærke markører for biologisk alder”, forklarer forskningsleder Kara Fitzgerald. ”Vi har en mistanke om, at dette fokus er årsagen til den bemærkelsesværdige virkning”.

Beskrivelse af forsøget

Forsøget omfattede 38 mænd i alderen 50-72. 18 deltagere indtog en plantebaseret kost med et lavt indhold af kulhydrater og en begrænset mængde næringstætte animalske proteiner. Kosten blev suppleret med et grønsags- og frugtpulver og den probiotiske Lactobacillus plantarum 299v.

Gruppen skulle dagligt deltage i min. 30 minutters motion og gennemfører åndedrætsøvelser to gange dagligt for at reducere stressniveauet.

Resultaterne

Generelt anvender man den såkaldte Horvath DNAmAge Clock til at vurdere DNA-metyleringsmønstre som markør for biologisk alder. De mænd, der deltog i livsstilsprogrammet, havde en score, der var 1,96 år yngre ved programmets afslutning sammenlignet med kontroldeltagerne, der havde en score, der var 1,27 år ældre. Desuden var mængden af triglycerider reduceret i den gruppe, der deltog i livsstilsprogrammet.

”Så vidt vi ved, er dette det første randomiserede, kontrollerede forsøg, der viser, at specifikke kost- og livsstilsændringer kan reducere den biologiske alder for sunde, voksne mænd. Disse tidlige resultater syntes at være konsistente med de meget få eksisterende forsøg, der har undersøgt potentialet for at reducere den biologiske alder”, skriver dr. Fitzgerald.

Livsstilsændringer og kosttilskud kan reducere din biologiske alderLæs også
Test din biologiske alder
Kosttilskud indgår i en sund livsstil
Brems aldringen med multivitaminer!
Dyrk motion i alderstilpassede mængder
Diabetes-paradokset
Økologisk frugt og grønt redder liv
Vores sundhedsvaner ændrer sig med alderen
Her er vejen til de 100 år
Carl Ottosen: Den utrættelige forkæmper for sund levevis
En ny generation af læger er mere åbne over for kosttilskud

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2021/7/july-whats-hot-articles#bio