Naturmidler Sund kost og livsstil

Grønne bladgrønsager – og de tilsvarende naturmidler

I vores tempofyldte, stressede samfund tappes kroppen hele tiden for energi, aktive enzymer og andre næringsstoffer. Den mad, vi vælger som forbrænding til vore celler og organer, er ofte ribbet for enzymer og fyldt med forurenende stoffer og gifte. Vi har hele tiden travlt, og det er svært – nogle dage umuligt – at få passet tre hovedmåltider ind i vores travle hverdag. Vi spiser kun få friske fødevarer – hvis vi overhovedet får noget, der er frisk.

Grøn energi med et væld af enzymer kan være løsningen. Grønne fødevarer, som fx grøn byg, chlorella, spirulina, kelp og hvedegræs – alt sammen sprængfyldt med energi fra solen – indeholder kraftfuldt klorofyl, fantastiske enzymer, samt vitaminer og mineraler. Og ja, disse dynamiske grøn­ne fødevarer kan skam tages både morgen, middag og aften som modtræk mod træthed, stress og en dårlig kost.

Klorofyl og enzymer i grønne grønsager

Grønne fødevarer er grønne, fordi de indeholder store mængder klorofyl – det grønne pigment, som spiller en rolle i fotosyntesen. Klorofyl har mange helsebringende egenskaber, bl.a. en evne til at af­gifte kroppen, bekæmpe de skader, der forårsages af frie radikaler, og betændelsestilstande og øge dannelsen af iltbærende røde blodlegemer.

Det klorofyl, der findes i grønne fødevarer, giver en naturlig form for afgiftning, som fjerner de ska­delige stoffer både fra tarmen og fra andre væv. Og eftersom klorofylet er en naturlig afgiftning, kan det også medvirke til at mindske dårlig lugt fra munden – derfor findes stoffet i mange produkter mod dårlig ånde. Klorofyl har desuden antioxidante og betændelseshæmmende egenskaber og an­vendes topisk i deodoranter og i produkter, der fremmer sårheling.

Grønne fødevarer indeholder desuden store mængder enzymer. Det meste af den mad, vi spiser, er forarbejdet, hvilket betyder, at der ikke findes aktive enzymer i den. Men aktive enzymer har vi mu­lighed for at få fra rå, friske fødevarer – bl.a. grønne fødevarer. Grønne fødevarer er glimrende kil­der til hundredevis af aktive enzymer – præcis som det er naturens mening.

Chlorella

Chlorella pulver er rig på næringsstoffer som proteiner, enzymer, vitaminer, mineraler og selvfølgelig klo­rofyl. Det indeholder B1-, B2-, B6-, B12-, C-, E- og K-vitamin samt betacaroten, biotin, cholin, es­sentielle fedtsyrer, folsyre, inositol, inacin og pantotensyre.

Chlorella anvendes til at forbedre fordø­jelsen, stimulere væksten af sunde bakterier og regulere kolesterolspejlet. Det styrker immunforsva­ret, har en stærkt virus- og svulsthæmmende virkning og er i stand til at reparere ødelagt DNA.

Des­uden indeholder chlorella en unik gruppe af stoffer, som kan være med til at genopbygge beskadige­de organer og væv. Disse stoffer kaldes under ét Chlorella-vækstfaktor. Og endelig har materialerne i chlorellas cellevæg evnen til at fremme en normal peristaltik og absorbere giftstoffer fra tar­men.

Grønne byg- og hvedespirer

Grøn byg er en af de bedst udforskede grønne fødevarer – og den er måske den bedste form for grøn ”fast food”, der findes. Det skyldes formentlig, at saften fra unge bygplanter indeholder så mange næringsstoffer, herunder mineraler (natrium, kalium, kalk, magnesium, jern, kobber, fosfor, mangan og zink), enzymer og klorofyl. Man har erfaringer med, at grøn byg-ekstrakt kan behandle en lang række forskellige lidelser, bl.a.

 • leddegigt
 • astma
 • hudproblemer
 • fedme
 • anæmi
 • forstoppelse
 • impo­tens
 • forhøjet blodtryk
 • diabetes
 • hjertesygdom
 • nyreproblemer.

Ifølge ekspert i grøn byg dr. Yoshihide Hagiwara indeholder grøn byg-ekstrakt alle de nødvendige enzymer for biologisk aktivitet. Han mener, at der findes over 3.000 enzymer i grøn byg-ekstrakt. En undersøgelse foretaget af professor Takayuki Shibamoto, ph.d. og direktør for afdelin­gen for miljøgifte ved University of California i Davis viste, at et antioxidantstof indeholdt i grønne byg-blade, kaldet 2-0-GIV (2-0-Glycosylisovitexin), er ligeså kraftigtvirkende som andre antioxi­danter, inkl. betacaroten, C-vitamin og E-vitamin.

Unik Spirulina

Spirulina er en grøn fødevare, som gror vildt i søer under visse varme klimaforhold. Spirulina er rig på vitaminer, mineraler, enzymer, proteiner og essentielle aminosyrer. Den er også rig på essentielle fedtsyrer, specielt GLA (gamma linolen-syre), og betacaroten. Desuden er den jern, der findes i spirulina, meget letoptageligt. Undersøgelser tyder på, at spirulina ved regel­mæssig indtagelse muligvis er i stand til at forbedre immunforsvaret, nedsætte blodets indhold af kole­sterol, forbedre leverfunktionen og øge forekomsten af gode bakterier i mave-tarmkanalen.

Generelt for grønne kosttilskud

Bland produkter med grønne fødevarer med vand eller ikke-syreholdige safter. Undgå at blande dem med varme væsker, da varme ødelægger aktive enzymer.

Det er stort set umuligt at overdosere – kan du forestille dig at få en overdosis grøn salat?

Læs også
Grønne bladgrønsager fortynder blodet og hjælper ilttransporten
Chlorella: Klorofyl i alger holder dig sund
Chlorella: Ofte stillede spørgsmål
Byggræs – en vigtig kostfaktor, især for diabetikere
Spirulina: En alge med mange egenskaber
Spirulina – en superfødevare
Grønkål – en superfødevare

Kilde
Cichoke. The Complete Book of Enzyme Therapy, Enzymes and Enzyme Therapy: How to Jump Start Your Way to Lifelong Good Health og Enzymes: Nature’s Energizers.