Naturmidlernes historie og pionerer

Carsten Vagn-Hansen: E-vitamin

En forbruger spørger Carsten Vagn-Hansen om E-vitamin…

Jeg har gennem lang tid taget en E-vitamin kapsel hver dag mod smerter i muskler og led. Så siger min datter til mig en dag, det må du ikke mor, det har jeg læst et sted. Er det farligt at tage? Jeg er nemlig begyndt at få ondt igen.

Carsten Vagn-Hansen besvarer spørgsmål om E-vitaminSvar

Du kan roligt blive ved med at tage E-vitamin dagligt resten af livet. Det er passende med 335 mg (500 I.E.) dagligt, og i denne dosis er E-vitamin meget gavnligt og uskadeligt.

Jo højere niveau af E-vita­min, jo mindre hjerte-/karsygdom. Store internationale undersøgelser (Nurses’ Study og Cambridge Heart Antioxidant Study) har bl.a. vist, at E-vitamin klart nedsætter risikoen for at få en ikke-dødelig blodprop i hjertet. E-vitamin forsinker også udviklingen af Alzheimers og demens.

Man kan ikke få nok E-vitamin fra maden alene. Tag også gerne et dagligt tilskud af C-vitamin, foruden en almindelig, god vitamin/mineral-tablet. De forskellige antioxidanter regenereres – gendannes i aktiv form – af andre antioxidanter. Der er tale om et antioxidant netværk. C- og E-vitamin genopretter fx hinandens antioxidante virkning, når de er blevet oxideret under deres funktion i kroppen. Flavonoider (farverne i frugt og grønt) forlænger C-vitamins levetid.

Solen udtømmer E-vitamin i yderste lag af huden, men er samtidig meget vigtig for dannelsen af D-vitamin, som langt de fleste danskere, især ældre, har for lidt af i kroppen om vinteren, hvorfor man også skal sikre sig at få tilskud af dette vitamin.

Læs også
E-vitamin: Hvad kan det gøre for dig?
Naturligt E-vitamin – naturligvis!
E-vitamin mod blodpropper
Anprisninger: E-vitamin
Sådan opstår en blodprop
Multivitaminer virker på hele din krop og din helse
Carsten Vagn-Hansen: Gurkemeje mod stråleskader og kræft
Carsten Vagn-Hansen: Vindruekerneekstrakt medvirker til at hæmme kræftceller

Radiodoktoren Carsten Vagn-Hansen

Carsten Vagn-Hansen, født 1938, er en dansk læge og foredragsholder, også kendt som ”Radiodoktoren”. Han tog lægelig embedseksamen i 1965 og fungerede som praktiserende læge i Aabenraa fra 1970 til 1988. Mellem 1975 og 1982 var han medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for almen Medicin, og 1979-82 præsident for SIMG – det internationale selskab for almen medicin. Fra januar 1992 optrådte han som ”Radiodoktoren” i Danmarks Radio med en ugentlig timeudsendelse – Spørg om Sundhed. Carsten Vagn-Hansen har skilt sig ud i lægeverden for sin mere naturlige tilgang til medicin og brugen af samme. Han mener nemlig, at mange sygdomme i dag opstår gennem kosten, og at kuren derfor skal findes samme sted.