Naturmidler

Lecithin – det alsidige næringsmiddel

Lecithin forekommer som naturlig bestanddel i mange levnedsmidler – om end i forskellige koncentrationer. Talrige videnskabelige undersøgelse viser entydigt, at det sænker kolesterolspejlet i blodet, fremmer koncentrationsevnen og modvirker stress.

Hvad er lecithin egentlig?

Lecithin er et ledsagestof til fedt, som i naturen forekommer fx i koldpresset, naturbaseret solsikkeolie og især i sojaolie: Men det indeholdes også i sojabønner, havreflager og æggeblomme i forskellig mængde. Lecithin er uadskilleligt forbundet med alle livsprocesser. Det er en byggesten for hver celle (cellemembran) og deltager desuden i mange forskellige stofskifteprocesser i alle væv, blodceller og kropsvæsker. Der fremkommer flere og flere kliniske undersøgelser, som tydeligt viser lecithins evne til at reducere forhøjede kolesterolværdier.

En fuldværdig ernæring forsyner i reglen kroppen med alle nødvendige næringsstoffer som vitaminer og mineraler. Men hånden på hjertet, hvem spiser optimalt hver eneste dag? Moderne fastfood og kantinemad opfylder sjældent disse krav, og i travlheden springer man ofte et måltid over. Desuden fremstilles der med den moderne teknologi mange levnedsmidler, som er relativt fattige på naturlige fedtstoffer. Lecithin er tit ofret for denne “forædling”.

Lecithiner betegnes videnskabeligt også som fosfolipider. Fosfatidylcholin er det vigtigste aktive stof i lecithin. Den menneskelige organisme har brug for cholin i en ganske bestemt koncentration for at fungere rigtigt. Den kan sammenkæde lecithin-byggestenene fra næringen i mave-/tarmkanalen og især i leveren til et molekyle, men det kan ikke selv skabe byggestenene. De skal tilføres organismen udefra. Man bør derfor også tænke på at supplere den daglige kostplan med ekstra lecithin, fx som granulat. Og jo højere cholinindhold lecithinet har, desto hurtigere kan det integreres i cellefunktionen. Sædvanligvis indeholder sojaprotein en fosfatidyl-cholin-andel på 20 %. Det er dog mere virksomt i den dobbelte koncentration, altså med 40-50 % fosfatidylcholin.

Lecithins indvirkning på kroppen generelt

Lecithin er uundværligt for organismen. Det er en bestanddel af plasmamembranerne, regulerer cellevæggenes gennemtrængelighed og griber ind i et stort antal stofskifteprocesser. Videnskabelige undersøgelser har vist, at organer med stor stofskifteaktivitet opviser et særligt højt indhold af lecithin. Fosfatidylcholin tjener til dannelse af neurotransmitteren acetylcholin, en formidlingssubstans mellem hjerne, nerver og organer. En mangelfuld tilførsel af lecithin fører til nervøsitet, træthed, anspændthed og udmattelse. I dag er de fleste af os mere eller mindre hyppigt udsatte for stresssituationer, nerveanspændelse og høje præstationskrav. En tysk undersøgelse på det sportfysiologiske institut i Köln viste, at atleters rekreationsfase kan forkortes væsentligt efter sportudøvelse med tilførsel af lecithin med et højt cholinindhold.

Hjernens tørsubstans består af 20-25 % fosfolipider. De fleste stofskiftefunktioner udføres af fosfatidyl-cholin. I helt nye amerikanske undersøgelser har forskerne påvist, at lecithin også kan spille en rolle ved behandlingen af Alzheimers.

Leveren varetager mange af kroppens afgiftningsfunktioner. Hertil er en optimal forsyning med vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer og lecithin nødvendig. Lecithin styrker leverfunktionen og modvirker leverfedtdannelsen, da det bevarer fedtet i fint fordelt form, så det hurtigere kan transporteres væk. Det aktiverer dertil fedtoptagelsen. Fedtsyrerne optages i lecithinmolekylet, sluses gennem tarmgrænsen og transporteres via tarmlymfebanerne over i blodbanen.

Indvirkning på kolesterolspejlet

Man har allerede gennem længere tid vidst, at lecithin ved regelmæssig indtagelse er i stand til at sænke blodfedtværdierne og dermed modvirke hhv. forebygge et forhøjet kolesterolspejl. Forskningsresultater beviser endog, at lecithin kun sænker det “dårlige” LDL-kolesterol, mens det ligefrem hæver andelen af det “gode” HDL-lecithin. Det amerikanske videnskabelige studie Physicians Health Study har for nylig leveret endnu et bevis for lecithins forebyggende virkning over for hjerteinfarkt.

Indvirkning på kredsløbssygdomme

Man konstaterede et signifikant højere homocysteinspejl i blodet hos hjerteinfarktpatienter. Hidtil har man reduceret denne substans’ indflydelse med folsyre, B6-vitamin og cholin – en bestanddel af lecithin. Er disse stoffer ikke til stede i tilstrækkelige mængder, stiger homocysteinspejlet. Flere undersøgelser synes at pege på, at der er en sammenhæng mellem homocystein og sygdomme i hjerte-/karsystemet.

Vores moderne livsforhold, frem for alt vores kostvaner, har fået risikoen for infarkt til at stige voldsomt selv blandt yngre og midaldrende. Stadig flere læger råder derfor til en kostomstilling som en naturlig forebyggende foranstaltning. For dr. Klaus Mohr, Staufenberg i Tyskland, er mulighederne for forebyggelse ikke udtømt hermed. Der kan af ovennævnte undersøgelser udledes vigtige konsekvenser for vores daglige ernæring: Den tilstrækkelige forsyning med folsyre – i alle grønne grønsager og bælgfrugter – og lecithin med fosfatidylcholin er en virkningsfuld forebyggelse mod hjerteinfarkt. Den daglige kost bør ifølge dr. Mohn efterprøves kritisk og suppleres med evt. manglende kostelementer.

Lecithin kan fås fra soja. Produktet forhandles af Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs også
Lecithin: Derfor er det vigtigt
Lecithinets historie
Lecithin mod neurologiske sygdomme og aldring
Lecithin kan være med til at bremse åreforkalkning
Lecithin giver en sund og rask slimhinde i tarmen
Cholin og lecithin er livsvigtige næringsmidler
Cholin til den ældre generation
Pandekager med lecithin