Naturmidler

Omega-3 fedtsyrer giver lavere dødsrisiko

Resultaterne af en metaanalyse i tidsskriftet Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases viser en reduktion i risikoen for at dø af hjertesygdom eller anden årsag blandt hjertepatienter, der får tilskud af omega-3 fedtsyrer. Dette er observeret i forsøg, der går fra mindre end 3 måneder til 4,6 år.

Forskere ved Nanjing University udvalgte 14 kliniske forsøg med 16.318 deltagere, der blev tilfældigt udvalgt til at få placebo, og 16.338 deltagere, der fik tilskud af omega-3 fedtsyrerne EPA og/eller DHA. Forsø­gene evaluerede tilskuddenes indvirkning på kredsløbsproblemer, dødsfald som følge af sygdomme i hjer­tets kranspulsårer, pludselig hjertedød og død af andre årsager end hjertet.

De, der fik fedtsyrerne, havde en 12 % lavere gennemsnitlig risiko for at dø af hjerteproblemer, en 14 % lavere risiko for pludselig hjertedød og en 8 % lavere risiko for dødsfald af andre årsager over en opfølgningsperiode sammenlignet med de forsøgsdeltagere, som fik placebo.

En separat analyse, der var begrænset til de personer, der havde fået stillet diagnosen årefor­kalkning i kranspulsårerne (før evt. hjerteanfald eller hjertesvigt), viste en 51 % reduktion i risikoen for stør­re hjerte-/karproblemer i forbindelse med omega-3 tilskud sammenlignet med placebo.

Læs også
Omega-3 – et mirakelmiddel?
Omega-3: Her er svarene på de vigtigste spørgsmål
Omega-3 har indflydelse på vores humør og adfærd
Antarktisk Krill – hvad er det?
Krill giver mere Omega-3 end fiskeolie
Omega-3 fedtsyrer kan forebygge hjerneblødning
Hjertesygdomme – og naturlige veje til at modgå dem
Omega-3 fedtsyrer øger chancen for at overleve prostatakræft

Kilde
Nutr Metab Cardiovasc Dis, 25. december 2013.