For kvinder midt i livet spiller hormonelle forandringer en rolle – det, der går under samlebetegnelsen overgangsalderen. Plantestoffer indleder en ny revolution i spørgsmålet om kvindens sundhed. Phytoøstrogener diskuteres ivrigt som alternativ til den klassiske hormonterapi.
Mange midaldrende kvinder klager over anspændthed, hedeture og søvnbesvær. På arbejdet oplever de koncentrationsbesvær og præstationsnedgang. Nedtrykthed og manglende sexlyst belaster parforholdet. I meget alvorlige tilfælde truer depression, kredsløbssygdomme og – på langt sigt – knogleskørhed (osteoporose). Men man kan også iagttage andre forandringer: Håret bliver tyndere og taber glansen, huden og slimhinderne tørrer ud.
Phytoøstrogener som alternativ
Ikke sjældent skyldes disse besværligheder de hormonelle forandringer, der sker i overgangsalderen (også kaldet menopause eller klimakterium). For de fleste kvinder begynder overgangsalderen omkring 50-52 årsalderen. Et tidspunkt, der opleves som gennemgribende og kritisk. Selvværdet lider under det, og identitetskriser er ikke noget særsyn. Kvinder oplever overgangsalderen som den endegyldige afsked med ungdommen, og tabet af sexlysten som et farvel til kvindelighed og tiltrækning.
De fleste kropsfunktioner bliver styret af hormoner. Hormoner – som kommer af det græske ord hormao, som betyder opildne og stimulere – er de signalstoffer, der formidler informationer rundt i kroppen via blodbanen. De bestemmer, hvor meget energi kroppen frigør, idet de kontrollerer kemien i kroppens celler. Derudover styrer de psyken og immunsystemet. Hormoner har også indflydelse på aldringsprocessen. Som bekendt er de hormonelle forandringer – specielt sænkningen af østrogenspejlet – ansvarlig for besværlighederne i overgangsalderen.
Rødkløver indeholder højpotente phytoøstrogener
Til udligning af østrogenmanglen i kvindens krop og dermed til lindring af overgangsalderens symptomer anbefaler man i stigende grad plantestoffer som supplement til den klassiske hormonbehandling. Aktuelle undersøgelser kan ikke udelukke, at den klassiske hormonbehandling er forbundet med en risiko for bivirkninger.
Visse planter indeholder isoflavoner, som udmærker sig ved at have en østrogenlignende virkning. Isoflavoner er planteindholdsstoffer, som fortrinsvis forekommer i ærteblomstfamiliens frugter og blade, fx forskellige bønnearter. Den hidtil mest kendte isoflavonplante er soja. Soja indeholder to former for isoflavon, genistein og daidzin. I den nys opdagede rødkløver findes desuden to andre isoflavoner, fomononetin og bioachanin A. I forhold til soja indeholder rødkløver både flere og bedre isoflavoner. De får energiniveauet til at stige, og man opnår derved ny vitalitet. Desuden hjælper rødkløver med til en større gennemblødning i hjernen, samt bedre hukommelse og koncentrationsevne.
Plantehormoner fra rødkløver har den store fordel, at de ikke har nogen indflydelse på cellevækst i bryst og livmoder. “De substanser, der findes i rødkløver, hører til en af Moder Jords skatte. De hjælper ikke kun med til at lindre overgangsalderens symptomer, men har desuden også talrige andre gunstige indvirkninger på menneskets helbredstilstand”, understreger hormonspecialisten Professor Dr. Huber fra Wien. I en undersøgelse foretaget på Wiener Instituts für Krebsforschung blev sammenhængen mellem rigtig kost og risikoen for kræft testet. “Man kan forhindre mange kræfttilfælde ved hjælp af plantekost”, understreger kræftforskeren Dr. Siegfried Knasmüller fra Wien.
Hvorfor er der forskel på asiatiske og europæiske kvinders oplevelse af overgangsalderen?
Ideen om igen at gribe til naturmidler kom op efter, at man blev opmærksom på en kulturforskel: Kvinder i de asiatiske lande lider næsten ikke under overgangsalderens symptomer. Mens 70-80 % af de europæiske kvinder klager over besvær i overgangsalderen, er det til sammenligning kun 14 % af Singapores kvinder, der føler sig plaget. Derudover er risikoen for at få brystkræft 5 gange lavere i de asiatiske lande i forhold til Europa og USA. Forklaringen ligger i kosten. Asiatiske kvinder får høje koncentrationer af planteøstrogener i kosten. Den traditionelle kost er fremfor alt baseret på soja i disse lande.
Efter eksperternes vurdering kan disse undersøgelsesresultater nu også være startskuddet til en kovending i behandlingen af klimakterieproblemer i Europa. Specielt skandinaviske kvinder har taget naturprodukterne til sig. I Danmark tager hver tredje kvinde med problemer i forbindelse med overgangsalderen allerede et naturprodukt med plantehormoner.
Læs også
Overgangsalderen: Hvordan opleves den, og hvad kan man gøre?
Rødkløver og betydningen af østrogener
Soja og rødkløver – sikre alternativer til hormonbehandling
Meno Relief – et tonikum for kvinder
Soja mod hedeture
Carsten Vagn-Hansen: Østrogenbehandling eller ej?
Hørfrø påvirker fedt- og knoglestofskiftet efter overgangsalderen
Phytonæringsstoffer gavner helbredet
Knogleskørhed: Forebyggelse og behandling
Kinesisk malurt: En plante med mange talenter
Sådan klarer du sommervarmen – på den miljørigtige måde