Godt at vide PMS og overgangsalder

Overgangsalderen: Hvordan opleves den, og hvad kan man gøre?

Alle kvinder kommer i overgangsalderen, men der er forskel på, hvordan den opleves. Den amerikanske forfatter og kvindesagsaktivist Betty Friedan sagde engang: ”Alder er ikke tabt ungdom, men et nyt trin af muligheder og styrke”. Men der kommer et tidspunkt i kvindens liv, hvor alderen begynder at kunne mærkes både fysisk og mentalt – og det er overgangsalderen eller det kliniske udtryk menopausen.

For bedre at kunne forstå virkningen af denne milepæl har Life Extension gennemført en undersøgelse af flere end 500 kvinder i eller efter overgangsalderen. De indkomne svar tyder på, at denne fase handler om rigtigt meget andet end afslutningen på de fødedygtige år. Overgangsalderen medfører ændringer i, hvordan kvinder ser sig selv. Det gælder både figurativt og bogstaveligt, efterhånden som kroppen begynder at ændre form og størrelse i takt med hormonudsving. De famøse hedeture ER der – men de er kun toppen af isbjerget.

Her ser vi på nogle af de mest almindelige (og mest udfordrende) symptomer på overgangsalderen. Vi udforsker mantraet om at ”se på din mor, så ved du, hvad du kan vente”. Og endelig undersøger vi, hvordan kvinderne håndterer deres symptomer ved hjælp af medicin og naturlige alternativer som vitaminer og kosttilskud.

Sådan viser overgangsalderen sig

Symptom Oplevet (%) Mit værste symptom? (%)
Hedeture 59 30
Natlige svedeture 58 16
Søvnløshed 50 14
Humørsvingninger 43 9
Depression 37 12
Mindsket sexlyst 35 5
Angst 34 7
Glemsomhed 30 3
Stive led 24 3
Trang til bestemte fødevarer 22 2
Ingen symptomer 5

Overgangsalderen opleves forskelligt fra kvinde til kvindeÅrtiers forskning i overgangsalderen har helt korrekt identificeret den som en stor milepæl for kvinder. Der sker en række biologiske, psykologiske, adfærdsmæssige og sociale ændringer, som påvirker stort set alle facetter af kvindens helbred og velbefindende fra midt i livet, til det slutter. For mange kvinder er selve ordet ”overgangsalder” synonymt med de symptomer, der opstår i perioden.  Som det fremgår af skemaet, er de fleste plaget af hedeture (også om natten) og søvnløshed.

Men kan man lære noget om de kommende symptomer ved at skæve til familiemedlemmer? Det ser bestemt sådan ud: 85 % af alle kvinder siger, at deres overgangsgener ligner dem, familiemedlemmer har oplevet. For 40 % er generne de samme som hos deres mødre, og 21 % kan se lighedspunkter med en søster.

Trang til bestemte fødevarer

Trangen til bestemte fødevarer er et af de symptomer på overgangsalderen, som ikke påvirker alle kvinder, og de, der bliver påvirker, oplever det forskelligt. 34 % er ikke plaget af trang, 24 % oplever af og til trang til bestemte fødevarer, og for 29 % er det et hyppigt eller konstant symptom. Og halvdelen svarer, at de af og til giver efter for trangen, mens 29 % enten ofte eller altid giver efter. Skemaet herunder viser, hvilke fødevarer kvinder oftest får trang til:

Smag % Konsistens %
Sød 59 Knasende 48
Salt 46 Kold 28
Krydret 25 Varm 27
Meget krydret 21 Friturestegt 24
Sur 8 Blød 21
Olieret 20

Desværre betyder det, at man har trang til bestemte fødevarer, ikke, at man undgår at tage på i vægt. Vægten stiger typisk i og efter overgangsalderen, og det er ikke kun hormonsvingningerne, man kan give skylden for nålens himmelflugt. Andre symptomer, fx mindre energi og søvnforstyrrelser, kan også udløse vægtøgning.

Dette målbare symptom på overgangsalderen påvirkede hele 69 % af de kvinder, der deltog i undersøgelsen. Og den gennemsnitlige vægtøgning lå på knap 4 kg. Og mens 90 % af de kvinder, der tog på, forsøgte at tabe sig, meldte 82 % tilbage, at de syntes, det var sværere end forventet at smide de ekstra kilo igen.

Men hele 31 % af de adspurgte kvinder tog ikke på i vægt i forbindelse med overgangsalderen. Det tyder på, at man med rigtig kost og fx kosttilskud kan mindske den fysiske belastning, overgangsalderen har på kroppen.

PMS vs. overgangsalder

Undersøgelsen er dårligt nyt for de yngre kvinder, som måske håber på at slippe af med deres trang til bestemte fødevarer i forbindelse med menstruationen. Og måske helt slippe for PMS-symptomer. Over halvdelen af de kvinder, der oplevede trang til bestemte fødevarer i forbindelse med overgangsalderen, angav styrken til at være den samme som den, de oplevede i forbindelse med menstruation, mens 24 % mente, at trangen var mere udtalt. Trods sammenfaldene mellem de fødevarer, de oftest fik trang til, var de fleste kvinder mere tilbøjelige til at give efter for deres trang i forbindelse med menstruationen end i overgangsalderen.

Med alle disse ændringer kan det være svært at holde humøret højt i forhold til kroppen og helbredet, men det er vigtigt at blive ved med at have en positiv indstilling og fokus på at have det godt. Forskning tyder på, at mindfulness kan reducere stress og symptomer. Et godt mentalt helbred kan medvirke til at sørge for, at kroppen kommer lettere igennem disse ændringer.

Hvor kommer støtten fra?

Langt de fleste (61 %) af kvinderne gik til læge eller anden sundhedsperson i forbindelse med, at de gik i overgangsalderen. 31 % valgte at henvende sig til et familiemedlem, 29 % brugte vennerne som støtte, mens 24 % søgte råd og vejledning på Internettet.

Der er typisk to veje, man kan gå, når man ønsker hjælp til at lette overgangsalderens symptomer: Hormonbehandling eller en naturlig, ikke-hormonbaseret behandling med kosttilskud og naturmidler. Den heromtalte undersøgelse tyder på, at både kvinder OG deres læger i stadigt stigende grad vælger naturlige metoder frem for hormonbehandling. Over halvdelen af de adspurgte kvinder (59 %) svarede, at de tog vitaminer og andre kosttilskud mod deres symptomer. Heraf havde 70 % fået anbefalet disse tilskud af deres læge. Hormonbehandling – med alle dens risici – er måske nok det, de fleste først tænker på, når talen falder på overgangsalderen. Men disse tal tyder i høj grad på, at både kvinder og læger oftere og oftere tyr til vitaminer, mineraler og kosttilskud.

Det skal bemærkes, at disse data stammer fra USA – og at alle svar beror på deltagernes subjektive opfattelse af deres overgangsalder.

Dong Queen kan være en nyttig hjælp i forbindelse med overgangsalderenLæs også
Når overgangsalderen spiller én et puds
Planteøstrogener – hvordan påvirker de min hormonbalance?
Hørfrø påvirker fedt- og knoglestofskiftet efter overgangsalderen
Lynhurtigt vægttab? Det kan lade sig gøre!
Salvie bremser svedeture
Dong Queen – et kvindemiddel
Dong Queen – en plante med masser af gode egenskaber
Soja og rødkløver – sikre alternativer til hormonbehandling
Hormonbehandling øger risikoen for astma
Calcium kan nedsætte optagelsen af stofskiftehormon
Behandling med stærkt lys afbøder søvnløshed

Kilde
https://www.lifeextension.com/wellness/menopause/exploring-the-changes-of-menopause