PMS og endometriose
Mange kvinder lider af symptomer, der stammer fra forplantningssystemet. PMS (præmenstruelt syndrom) og endometriose er to af de lidelser, som symptomerne kan stamme fra. Man ved kun lidt om begge former for lidelser, men undersøgelser har vist, at ændringer i kost og livsstil samt indtagelse af kosttilskud kan lette symptomerne en hel del.
PMS er betegnelsen for en samling af symptomer, som optræder en uges tid før starten på hver menstruationscyklus. Mange kvinder lider af disse symptomer, før de kommer i overgangsalderen – symptomer som mavekrampe, oppustethed, humørsvingninger og ømhed i brysterne, der alle har forbindelse til deres menstruationscyklus. PMS kan være udløst af ændringer i progesteron- og østrogenniveauet.
Endometriose er en progressiv og kronisk tilstand, hvor endometriosevævet (den indre beklædning af livmoderen, som udstødes hver måned under menstruationen) findes uden for livmoderen, hvor det har kilet sig fast i bækkenet. Symptomerne kan være smerter før og under menstruationen, smerter ved samleje, oppustethed i bughulen, smerter ved vandladning og peristaltik, unormalt voldsomme eller lange menstruationsperioder, blødning fra endetarmen under menstruationen og manglende evne til at blive gravid. Årsagen til, at endometriose opstår, kendes ikke, men kvinder, hvis mor eller søster har endometriose, har større risiko for at udvikle sygdommen.
Kostændringer
Alkohol kan påvirke hormonstofskiftet, og kvinder med alkoholproblemer har større risiko for at komme til at lide af PMS end kvinder, der kun drikker lidt. Kvinder, der spiser meget sukker, synes ligeledes at have større PMS-risiko. Nogle læger anbefaler, at kvinder med PMS skærer ned på deres sukkerforbrug og/eller undgår alkohol i en længerevarende periode (flere måneder) for at se, om disse kostændringer kan påvirke symptomerne.
Indtagelse af koffeinholdige drikkevarer er blevet sat i forbindelse med en forøgelse af både forekomst og sværhedsgrad af PMS. Det vil sige, at jo mere koffein, kvinder indtager, jo større er risikoen for at komme til at lide af PMS. Foreløbige undersøgelser synes også at tyde på, at kvinder, som indtager mere end 5 g koffein pr. måned (det svarer til ca. 1½ kop kaffe om dagen) oftere lider af endometriose end kvinder, der ikke indtager dette kvantum koffein.
En kost, der er fedtfattig og fiberrig, kan også være med til at reducere symptomerne på PMS. Mange læger anbefaler, at man kun spiser meget lidt kød og mælkefedt og i stedet tager for sig af frugt, grønsager og fuldkornsprodukter.
Problemer som fx angstanfald og udsving i blodsukkerniveauet synes at skyldes en kost, der har et højt indhold af sukker, koffein og alkohol. Den stigning i adrenalinniveauet, som følger med, kombineret med tendensen til at gribe til søde, raffinerede fødevarer (som har et lavt indhold af magnesium og krom), kan være årsagen til, at symptomerne forværres, og energiniveauet falder.
Livsstilsændringer
I et forsøg, hvor kvinder, der led af PMS, løb ca. 15 km pr. uge i 6 måneder, kunne man iagttage en mindskelse af smerterne i brysterne i forbindelse med menstruation, væskeophobning, depression og stress. Undersøgelser har desuden vist, at kvinder, som dyrker hård træning (aktiviteter, der sætter pulsen i vejret) 2 til 4 timer pr. uge har mindre risiko for at udvikle endometriose.
Kosttilskud kan hjælpe
Mange, men dog ikke alle, kliniske forsøg viser, at indtagelse af 50-400 mg B6-vitamin pr. dag i adskillige måneder kan være med til at lette symptomerne på PMS. En analyse af de mest veludførte, kontrollerede forsøg viser, at B6-vitamin med dobbelt så stor sandsynlighed kan reducere symptomerne på PMS i forhold til placebo. Indtager man mere end 200 mg pr. dag, kan man opleve bivirkninger, så dette bør frarådes uden lægelig overvågning.
Kvinder, der spiser en kalkrig kost, kan mindske PMS-symptomerne. Et stort dobbeltblind forsøg fandt frem til, at kvinder, som tager 1.200 mg kalk pr. dag i tre på hinanden følgende menstruationsperioder, kunne reducere PMS-symptomerne med 48% sammenlignet med kun 30% for placebogruppen. Andre dobbeltblind-forsøg har vist, at 1.000 mg kalk pr. dag kan lette symptomerne.
Kosttilskud, der virker
Agnus Castus
Kvinder med PMS har ofte et forhøjet niveau af østrogen i forhold til progesteron. Dette østrogenoverskud kan have indflydelse på humøret, endorfinniveauet (smertestillende stof), brystspændinger og væskeophobning. Agnus Castus er mange behandleres foretrukne urt, fordi den har indvirkning på hypofysen. Tager man den hver dag i en menstruationscyklus, kan den i høj grad være med til at afbøde effekten af østrogenoverskuddet.
Undersøgelser har vist, at indtagelse af Agnus Castus om morgenen i en periode på adskillige måneder kan være med til at genoprette hormonbalancen og dermed lette symptomerne på PMS. En foreløbig undersøgelse og et dobbeltblind-forsøg har vist, at kvinder, der tager 20 mg koncentreret Agnus Castus-ekstrakt i tre på hinanden følgende menstruationsperioder, oplever en betydelig reduktion af symptomerne ved PMS. Nogle behandlere anbefaler 40 dråber flydende, koncentreret Agnus Castus-ekstrakt eller en kapsel af den tilsvarende tørrede, pulveriserede urt en gang dagligt om morgenen sammen med noget væske.
Eftersom urten går ind og påvirker kvindens hormonsystem på langt sigt, er der ikke tale om en hurtigtvirkende urt, som man kan forvente omgående lindring af PMS-symptomerne fra. Drejer det sig om PMS eller hyppige/voldsomme menstruationer, kan Agnus Castus tages kontinuert i 4-6 måneder. En ufrugtbar kvinder med amenorré (manglende menstruation) kan tage Agnus Castus i 12-18 måneder, medmindre hun bliver gravid under behandlingen.
Ingen undersøgelser har endnu testet Agnus Castus-tilskuds indvirkning på kvinder med endometriose. Nogle læger anbefalder Agnus Castus enten alene eller kombineret med andre urter, fx mælkebøtterod og hjertespænd, til behandling af symptomerne på endometriose.
Magnesium
Det skønnes, at vi i gennemsnit kun får 88 % af den anbefalede daglige tilførsel af magnesium. Et tilskud på mindst 200 mg pr. dag har en beroligende virkning på den neuromuskulære irritabilitet og kan dermed reducere antallet og omfanget af krampeanfald hos personer, der er disponeret. Magnesiummangel har også indflydelse på migræne, som også er et ganske ofte forekommende PMS-symptom.
Essentielle fedtsyrer
Blandt de andre næringsstoffer, som har en negativ indflydelse på PMS, kan nævnes de essentielle fedtsyrer, som vi får for lidt af, natrium, som vi får for meget af, og et misforhold mellem indtaget af Omega-6 fedtsyrer i forhold til Omega-3 fedtsyrer. Disse faktorer kan have en negativ indvirkning på væskeniveauet og forårsage en vægtøgning på 2-3 kilo.
Zink
Et zinkindtag, som er lavere end ønskeligt, kan bringe dannelsen af prostaglandiner fra fedtsyrer i fare. Dette forværrer effekten af et for lavt niveau af essentielle fedtsyrer.
Meno Relief
Som livmoderstyrkende middel er den asiatiske urt angelika et glimrende middel mod smertefuld menstruation. Den virker formentlig ved at stimulere til sammentrækninger i livmoderen, hvilket efterfølges af længere afslapning. Som regel tages urten ca. 14 dage inde i en ny cyklus.
Læs også
Naturlige veje til bedre humør og helbred for kvinder
Agnus Castus mod PMS
B6-vitamin tager brodden af PMS
Vegetarkost kan lindre PMS
Tryptofan mindsker PMS
Dioxin impliceret i endometriose
C- og E-vitamin er effektivt mod endometriose-smerter
Magnesium – kvindernes mineral?
Kosttilskud mod menstruationsproblemer
Kilder
Halliday A, Bush B, Cleary P et al. Alcohol abuse in women seeking gynecologic care. Obstet Gynecol 1986;68;322-6.
Rossignol AM, Bonnlander H. Prevalence and severity of the premenstrual syndrome. Effects of foods and beverages that are sweet or high in sugar content. J Reprod Med 1991;36:131-6.
Rossignol AM. Caffeine-containing beverages and premenstrual syndrome in young women. Am J Public Health 1985; 75(11):1335-7.
Rossignol AM, Bonnlander H. Caffeine-containing beverages, total fluid consumption, and premenstrual syndrome. Am J Public Health 1990;80:1106-10.
Grodstein F, Goldman MB, Ryan L, Cramer DW. Relations of female infertility to consumption of caffeinated beverages. Am J Epidemiol 1993;137:1353-60.
Werbach MR. Nutritional Influences on Illness, 2nd ed. Tarzana, CA: Third Line Press, 1993, 540-1 (review).
Prior JC, Vigna Y, Sciarretta D et al. Conditioning exercise decreases premenstrual symptoms: a prospective, controlled 6-month trial. Fertil Steril 1987;47(3):402-8.
Carmer DW, Wilson E, Stillmann RJ et al. The relation of endometriosis to menstrual characteristics, smoking, and exercise. JAMA 1986;255:1904-8.
Signorello LB, Harlow BI, Cramer DW et al. Epidemiologic determinants of endometriosis: a hospital-based case-control study. Ann Epidemiol 1997;7:267-74.
Gunn ADG. Vitamin B6 and the premenstrual syndrome. Int J Vitam Nutr Res 1985; Suppl 27:213-24 (review).
Kleijnen J, Riet GT, Knipschild P. Vitamin B6 in the treatment of the premenstrual syndrome – a review. Br J Obstet Gynaecol 1990;97:847-52 (review).
Williams MJ, Harris RI, Deand BC. Controlled trial of pyridoxine in the treatment of premenstrual syndrome. J Int Med Res 1985;13:174-9.
Hagen I, Nesheim B-I, Tuntland T. No effect of vitamin B6 against premenstrual tension. Acta Obstet Gynecol Scand 1985:64:667-70.
Wyatt KM, Dimmock PW, Jones PW, Shaughn O’Brien PM. Efficacy of vitamin B-6 in the treatment of premenstrual syndrome: systematic review. BMJ 1991;318:1375-81.
Rossignol AM, Bonnlander H. Premenstrual symptoms and beverage consumption. Am J Obstet Gynecol 1993;168:1640 (brev).
Thys-Jacobs S, Starkey P, Bernstein D et al. Calcium carbonate and the premenstrual syndrome: Effects on premenstrual and menstrual symptoms. Am J Obstet Gynecol 1998;179:444-52.
Thys-Jacobs S, Ceccarelli S, Bierman A et al. Calcium supplementation in premenstrual syndrome. J Gen Intern Med 1989;4:183-9.
Penland JG, Johnson PE. Dietary calcium and manganese effects on menstrual cycle symptoms. Am J Obstet Gynecol 1993;168:1417-23.
Dittmar FW, Böhnert KJ et al. Premenstrual syndrome: Treatment with a phytopharmaceutical. Therapiewoche Gynäkol 1992;5:60-8.
Loch EG, Selle H, Boblitz N. Treatment of premenstrual syndrome with a phytopharmaceutical formulation containing Vitex Agnus Castus. J Women Health Gender-Based Med 2000;9:315-20.
Schellenberg R. Treatment for the premenstrual syndrome with Agnus Castus fruit extract: prospective randomized, placebo controlled study. BMJ 2001;20:134-7.
Batchelder HJ, Hudson T, Lewin A, et al. Therapeutic approaches to endometriosis. The Protocol Journal of Botanical Medicine 1996;Spring:25-60.
Hudson T. Women’s Encyclopedia of Natual Medicine. Los Angeles: Keats Publishing, 1999:79-88.Sliutz G, Speiser P, Schultz AM et al. Agnus Castus extracts inhibit prolactin secretion of rat pituitary cells. Horm Metab Res 1993;2:253-5.
Böhnert KJ. The use of Vitex Agnus Castus for hyperprolactinemia. Quart Rev Nat Med 1997; Spring: 19-21.
Schellenberg R. Treatment for the premenstrual syndrome with Agnus Castus fruit extract: prospective, randomized, placebo-controlled study. BMJ 2001;20:134-7.
Bone K. Vitex Agnus Castus: Scientific studies and clinical applications. Eur J Herbal Med 1994; 1:12-5.
Blumenthal M, Busse WR, Goldberg A et al (red). The Complete Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines. Boston, MA: Integrative Medicine Communications, 1998, 108.