Godt at vide

En hund i huset holder doktoren væk

En hund eller en kat i huset er godt for hjertesundheden, viser en australsk undersøgelse. Både blodtryk og blodets indhold af kolesterol bliver lavere ved omgang med kæledyr, uden at lægerne endnu kan forklare hvorfor.

Et australsk forskerhold har gennemført en helbredsundersøgelse på 5741 mennesker mellem 20 og 60 år. Blandt forsøgspersonerne var en del ejere af kæledyr. Alle deltagerne fik målt blodtryk og taget prøver, der viser blodets indhold af kolesterol og andre fedtstoffer med skadelig virkning på hjerte-/karsystemet.

Kæledyrsejerne havde i gennemsnit lavere blodtryk og færre fedtstoffer i blodet end de øvrige forsøgspersoner. Begge dele er til fordel for hjertesundheden. Resultatet af undersøgelsen var meget overbevisende. Masser af opgørelser viser, at hjertesundheden påvirkes gunstigt af motion og af fedtfattig kost. Men effekten af kæledyr er faktisk endnu større ifølge den australske undersøgelse. Hvis man havde undersøgt et nyt lægemiddel og fundet en tilsvarende virkning, ville lægerne have betragtet det som et gennembrud for forebyggelsen af hjertesygdomme.

Forskerne kan ikke med sikkerhed forklare, hvorfor dyr har gunstig indvirkning på blodtryk og kolesterolværdier. Tidligere undersøgelser har dog vist, at blodtrykket falder, hvis man sætter sig til at kæle for en rar hund. Det er derfor ikke usandsynligt, at kæledyr har en psykisk beroligende virkning, som afspejler sig i kredsløbet.

Læs også
Kæledyr hjælper mod astma og allergi
Lykke beskytter dit hjerte
Psykologer sætter lykken på formel
Kontakt med katte eller hunde i det første leveår bremser allergi
Epilepsi: Hunde hjælper epileptikere
Forbrugererfaring: Spisekisel hjalp min hund