Godt at vide Sund kost og livsstil

Sund og rask om vinteren

Sidder du og drømmer dig væk fra det triste vejr? Indendørs er luften tør og opvarmet, og udenfor er der fugtigt, koldt og deprimerende – den mørke tid sætter både krop og sjæl på en hård prøve.

Ikke så mærkeligt, at vi hele tiden nyser, hoster og i det hele taget er meget mere modtagelige. Er immunforsvaret svækket, har man lettere ved at blive forkølet, få problemer med fordøjelsen eller komme til at lide af allergi. Men naturen gør, hvad den kan, for mange af de fødevarer, som findes i grøntafdelingen, er den bedste medicin mod vinterdepressionen og dens følgesvende.

Uforfalskede naturprodukter indeholder nemlig ikke kun de vitaminer, sporelementer og antioxidanter, som kroppen ikke selv kan producere. Der er også masser af sunde, højaktive stoffer, som lidt efter lidt bliver påvist – og som ikke kan købes på noget apotek i verden. Fx indeholder et æble knap 200 kendte, men over 10.000 stort set ukendte aktive, positive stoffer.

Køb så vidt muligt lokale produkter. De bliver høstet, når de er modne, og skal ikke transporteres så langt – og det er bedst for de værdifulde bioaktive stoffer. Lad dig bare forføre af udvalget af farver, former og dufte. Jo mere alsidig og farvestrålende din salattallerken eller frugtskål er, jo sundere!

Bioaktive stoffer er nogle følsomme størrelser, som skal behandles med omhu. Frugt og grønt skal derfor helst bruges, mens det er helt frisk. Vask i koldt vand – hurtigt, så du ikke fjerner alle vitaminer og aromastoffer. Kog grønsager i meget lidt vand i så kort tid som muligt. Koger du grønsager i 15-20 minutter i meget vand, forsvinder op til 75 % af C-vitaminindholdet. Damper du derimod grønsagerne i fem minutter, er tabet kun på 25 %. Kartofler, som dampes med skræl, taber kun 20 % af deres C-vitaminindhold, mens kogning uden skræl giver det dobbelte tab.

Læs også
Forøget risiko for hjertesygdom om vinteren kan skyldes mangel på C-vitamin
D-vitamintilskud om vinteren kan beskytte mod influenza A
10 faktorer, der booster dit immunforsvar
Perikon – en god hjælp mod vinterdepressioner
Vinterbadning – sundhed i det iskolde vand
Hold læberne bløde i vinterkulden
Tomatsuppe med frisk estragon