Sund kost og livsstil

Knust hørfrø og plantelignaner

Knust hørfrø, som er den mest righoldige kilde til plantelignaner (en underklassificering af phytoøstrogener), har vist sig at have en kræfthæmmende virkning hos kvinder. En del af de knuste hørfrøs virkning kan skyldes deres indflydelse på den endogene hormonproduktion og stofskiftet.

To konkurrerende stier i østrogenstofskiftet omfatter produktion af 2-hydroxyleret og 16-alfa-hydroxyleret metabolitter. På grund af de teoretiske forskelle i biologisk aktivitet i disse metabolitter er forskellen mellem stierne blevet brugt som biomarkør for brystkræftrisikoen. Forskere har undersøgt virkningen ved hørfrøindtagelse på udskillelsen af østrogenmetabolitter i urinen hos kvinder, der har passeret overgangsalderen.

De fandt frem til, at de kvinder i denne gruppe, som spiste 5-10 g knust hørfrø pr. dag, havde en forøget udskillelse af 2-hydroxyestron i urinen i en lineær dosis-respons korrelation, der tyder på, at hørfrø beskytter mod kræftsygdomme (p<0,0005). Et andet lovende aspekt ved knust hørfrø er, at de er med til at forbedre risikoprofilen for hjertesygdomme blandt kvinder efter overgangsalderen.

I lyset af bivirkningerne ved syntetiske hormoner, der menes at øge hjerterisikoen for disse kvinder, kan man håbe, at der findes fødevarer, som ikke blot beskytter mod brystkræft, men også er med til at forebygge behovet for at tage noget så skadeligt for kvindekroppen som syntetiske hormoner.

Forskerne studerede sammenhængen mellem phytoøstrogen-indtag i kosten og stofskiftemæssige hjerterisikofaktorer hos kvinder efter overgangsalderen. Til det formål deltog 939 postmenopausale kvinder i det tværgående forsøg. De kvinder, der indtog en betydelig mængde lignanholdige fødevarer, havde mindre vægtkoncentration om livet i forhold til den gruppe, der kun spiste lidt eller ingen knust hørfrø. Dette tyder på, at der sker en forbedring i de stofskiftemæssige hjerterisikofaktorer.

Læs også
Knust hørfrø giver høje lignan-værdier
Knust hørfrø er godt for kolesteroltallet
Lignaner i knust hørfrø kan forbedre de kognitive funktioner
Hørfrøs sundhedsfremmende indvirkning på kredsløbet
Hørfrø til en velfungerende fordøjelse
Hjertevenligt hørfrøbrød
Fiberholdig smoothie med hørfrø
Essentielle fedtsyrer virker betændelseshæmmende
Animalsk fedt øger kræftrisikoen

Kilder
Haggans CH et al. Nutr Cancer 1999;33(2):188-95.
De Kleijn et al. J Nutr 2002 132(2):276-82.