Kosttilskud Sund kost og livsstil

Lycopen gør dig sundere

Megen forskning i næringsstoffer går ud på at undersøge, om stofferne kan forebygge eller behandle en bestemt sygdom eller lidelse.

Denne undersøgelse gik ud på at undersøge lycopen, det røde farvestof i tomat og vandmelon, i et bredere perspektiv. Forskerne ønskede at finde ud af, hvilken effekt næringsstoffer som lycopen generelt har på ældres helbred, og undersøgte i den forbindelse en gruppe på 88 nonner i alderen 77 til 98. Det viste sig, at jo mere lycopen nonnerne indtog, jo mere uafhængige blev de af hjælp og omsorg fra andre.

Dette har aldrig kunnet påvises for andre næringsstoffer, men det tyder på, at hvis man ønsker et sundt og aktivt liv, så er det vigtigste næringsstof lycopen – enten som en del af maden eller som kosttilskud. Dette er den første undersøgelse, som kan påvise en sammenhæng mellem lycopen og den måde, hvorpå mennesker fungerer i dagligdagen. Et interessant aspekt er, at et lavt LDL-kolesterolniveau har vist sig at have en negativ indvirkning på lycopen. Det skyldes, at LDL-kolesterol muligvis hjælper med til at transportere lycopen til de væv, hvor det kan gøre nytte, så måske er det ikke udelukkende en fordel at sænke kolesterolniveauet – specielt ikke for LDL.

Personer, der ikke regelmæssigt spiser tomat eller vandmelon, men alligevel gerne vil opnå de positive virkninger ved lycopen, bør tage 5-10 mg dagligt som kosttilskud.

Læs også
Lycopen kan halvere risikoen for hjertesygdom hos kvinder
Lycopen giver et fingerpeg om åreforkalkning senere i livet
Lycopen styrker knoglerne hos ældre
Antioxidanter til ældre
Sådan holder du kredsløbet sundt
Noget om carotenoider
Lycopen kan beskytte huden indefra

Kilde
Snowdon DA et al. Antioxidants and reduced functional capacity in the elderly: Findings from the Nun Study, J Gerontol A Biol Sci Med Sci (1996). bd 51(1).