Sund kost og livsstil

Broccoli – den store beskytter

Du beskytter dit gode syn, efterhånden som du bliver ældre, hvis du spiser sulforafan – en antioxidant, som findes i broccoli. Forskere ved Johns Hopkins University har fundet frem til, at sulforafan understøtter kroppens egne bestræbelser på at beskytte øjets celler mod de frie radikaler, som dannes af ultraviolet lys.

Det forskerteam, som gennemførte undersøgelsen, mener, at sulforafan – i modsætning til antioxidanterne C-vitamin og naturligt E-vitamin – fungerer som en ‘indirekte’ antioxidant. Det betyder, at kroppen anvender de to vitaminer direkte til at afparere de frie radikalers skadelige iltning af cellerne (og at vitaminerne derefter skal tilføres eller gendannes i cellerne), hvorimod sulforafan har en indirekte virkning ved at give kroppens immunforsvar et puf i den rigtige retning. På grund af denne indirekte virkning, mener forskerne, virker sulforafan længere tid i kroppen og kan dermed give en mere dybtgående og langsigtet antioxidant-virkning.

Broccoli - den store beskytterI andre laboratorieundersøgelser har forskerne fundet frem til, at sulforafan kan dræbe Helicobacter pylori – en bakterie, som man for 20 år siden identificerede som årsagen til mavesår og mavekræft, som i de fleste tilfælde har dødelig udgang.

Disse forskningsresultater viser, at sulforafan endog er effektiv mod antibiotika-resistente Helicobacter-bakterier. Og ikke nok med det: Sulforafan medvirke til at dræbe bakterierne både inden i og uden for cellerne – hvilket er af stor betydning, da Helicobacter er specielt vanskelig at få bugt med, når den ‘gemmer sig’ inde i cellerne.

Læs også
Broccoli mod Helicobacter pylori
Helicobacter pylori kan medvirke til mavekræft
Spis grønt – og halvér din risiko for prostatakræft
Grønkål – en superfødevare
Mavesår – hvordan opstår de?
Vin i moderate doser kan forhindre mavesår
Chili mod mavesår?
For meget salt kan øge risikoen for mavekræft
Kartoffelsalat med broccoli og sennepsmarinade

Kilder
Proc Natl Acad Sci 2004; 101(28):10446-51
Proc Natl Acad of Sci 5/28/02