Sund kost og livsstil

Amino-Complex Valleprotein – tips til et langt, sundt liv

Den gennemsnitlige levealder i USA er højere end nogensinde før – over 77 år. Det er der mange gode grunde til – fx at man er kommet meget langt i bekæmpelsen af sygdomme som hjerteanfald, kræft og slagtilfælde. Desuden ved de fleste nu om dage langt mere om, hvordan de selv skal tage hånd om deres helbred ved at spise rigtigt og motionere regelmæssigt – og nogle få andre af de enkle ting, der skal til for at fremme et godt helbred og forsøge at undgå alvorlige sygdomme og lidelser.

Den rigtige ernæring spiller en central rolle, hvis man vil blive ved med at være sund og rask, efterhånden som man kommer op i årene. Vores kostmæssige behov ændres, så det kan måske godt være, at ældre medborgere har behov for de samme næringsstoffer som unge mennesker, men ikke i de samme doser. Og hvor behovet for de fleste næringsstoffer falder med alderen, fordi vores aktivitetsniveau falder, så øges behovet for proteiner, efterhånden som vi bliver ældre.

Ældre har større behov for protein

Ældre mennesker skal have tilstrækkeligt med protein til at opretholde den nødvendige muskelmasse, bekæmpe infektioner og genopbygge livskraften efter såvel fysiske som mentale traumer. Men undersøgelser har vist, at vi med alderen tager mindre energi til os. Gamle mennesker har måske problemer med at tygge, synke eller fordøje proteinrige fødevarer som fx kød og fjerkræ. Desuden fungerer smags- og lugtesansen måske ikke optimalt længere, så maden er ikke så tillokkende mere. Og det kan føre til mangel på kalorier og næringsstoffer.

For at være sikker på at få nok protein bør ældre mennesker overveje at tage valleprotein som en del af kosten. Amino-Complex Valleprotein, som er en af de bedste proteinprodukter, der findes, kommer fra komælk og indeholder mange af de samme stoffer, som findes i modermælken. Det er letfordøjeligt, og det kan bruges meget effektivt af kroppen. “Valleprotein er et komplet protein, som giver kroppen de essentielle aminosyrer, som kræves for at opretholde et godt helbred. Det er derfor, valleprotein er så glimrende et næringsstof for mennesker i alle aldre – også de ældre,” siger Carla Sorensen, direktør for Whey Protein Institute.

Amino-Complex Valleprotein fremmer desuden produktionen af glutation, en af kroppens naturlige antioxidanter, og hjælper med til at opretholde et glutation (GHS)-niveau, der er tilstrækkeligt højt til, at det er en støtte for immunforsvaret. GSH spiller en central rolle i vedligeholdelsen og opbygningen af immunforsvaret. “Vi kan se en sammenhæng mellem et lavere glutation-tal hos ældre mennesker og en stigning i antallet af sygdomme som slagtilfælde, leddegigt, makulær degeneration og hjertesygdom,” siger Patricia Kongshavn, Ph.D, immunolog og en af pionererne inden for forskning i Amino-Complex Valleprotein.

En klinisk undersøgelse har vist, at en specifik type valleprotein kunne være med til at sænke blodtrykket hos personer med et let forhøjet tryk. “Man bør ikke erstatte lægeordinerede præparater med valleprotein, men det kan være et godt supplement til den medicinske behandling, man får,” siger Sorensen. Hun påpeger også, at kræftpatienter, der får strålebehandling eller kemoterapi, ofte har et lavere GSH-niveau – og de kan derfor have stor nytte af at tage valleprotein til støtte for deres immunforsvar.

Hvis du ikke kender til valleprotein, sidder du måske og funderer over, hvordan du skal gøre det til en del af din daglige kost. Det er både nemt og smagfuldt at gøre. Du kan købe både valleproteinbarer og -drikkevarer i de fleste supermarkeder, eller du kan fremstille dine egne velsmagende snacks af valleproteinpulver, som du kan købe hos Matas og i helsekostforretninger.

Her er en ganske enkel opskrift på, hvor let det er at få fordel af Amino-Complex Valleprotein i den daglige kost:

Proteinpulverbudding (4 portioner)

Det skal du bruge

  • 1 pakke buddingpulver (evt. sukkerfri for at reducere antal kalorier og kulhydrater)
  • 2 portioner Amino-Complex Valleprotein
  • 2 kopper skummetmælk

Tilberedning

Bland buddingpulver og Amino-Complex Valleprotein. Tilsæt skummetmælken og rør blandingen efter anvisningerne på pakken. Sæt blandingen i køleskabet 15 minutter inden servering.

Næringsværdi (pr. portion): 200 kalorier, 15 g protein, 1,5 g fedt og 31 g kulhydrater.

Læs også
Valleprotein – hvad er det?
Valleprotein hjælper dig til at holde vægten – uden afsavn
Laktoferrin kan måske reducere risikoen for luftvejsinfektioner
Proteinpulver kan give varigt vægttab
Type II-diabetiker? Valleprotein giver dig en god start på dagen!
Amino-Complex Valleprotein: Ofte stillede spørgsmål
Valleprotein er godt for ældre