Sund kost og livsstil

Plantestoffers synergi gør frugt og grønt sundt

Kredsløbssygdomme og kræft ligger på første- og andenpladsen på listen over gængse dødsårsager i USA og de fleste andre industrilande. Regelmæssig indtagelse af frugt og grønt kan medvirke til at reducere risikoen for kræft, kredsløbssygdom, hjerneblødning, Alzheimers, grå stær og en del af den funktionelle svækkelse, der følger med alderen. Det er mere effektivt at forebygge frem for at behandle kroniske sygdomme.

Funktionelle fødevarer, der indeholder signifikante mængder af biologisk aktive stoffer, kan – udover at dække de grundlæggende behov for næring – give masser af helbredsmæssige fordele og spille en vigtig rolle i forebyggelsen af sygdomme. Det store spørgsmål er, om et raffineret plantestof har samme sundhedsfremmende virkning, som når det befinder sig i en “hel” fødevare eller indgår i en blanding af fødevarer, hvor det er indeholdt.

Forskergruppen fandt fx frem til, at C-vitamin i æbler med skræl kun står for 0,4 % den samlede antioxiderende aktivitet, hvilket tyder på, at det meste af den antioxiderende aktivitet i frugt og grønt kommer fra fenoler og flavonoider i æbler. Teorien går på, at den additive og synergistiske virkning ved plantestoffer i frugt og grønt er årsagen til deres stærke antioxiderende og kræfthæmmende aktivitet, og at fordelen ved at spise en kost med meget frugt og grønt kan tilskrives den komplekse blanding af plantestoffer, der findes i hele fødevarer.

Læs også
Frugt og grønt kan redde dig fra at dø af en hjertesygdom
Frugt og grønt er godt for blodtrykket
Økologisk dyrket frugt og grønt indeholder meget C-vitamin
Frugt og grønt: Sunde stoffer går tabt ved forarbejdning
Olivenstoffet oleuropein har kræfthæmmende virkning
Importeret frugt og grønt kan gøre dig syg
7 næringsstoffer, du ikke kan få fra planter
Ældre spiser for lidt frugt og grønt
Grønsager: Fem om dagen
Cannabis som kræfthæmmer?

Kilde
Liu RH. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. Am J Clin Nutr. September 2003;78(3 tillæg):517S-520S. Department of Food Science and the Institute of Comparative and Environmental Toxicology, Cornell University, Ithaca, NY 14853, USA.