Kosttilskud Sund kost og livsstil

Grønkål – en superfødevare

Hvis vitaminer kunne pakkes og mærkes, ville de til forveksling ligne grønkål. Det skyldes, at de vitaminer, der er i blot én portion grønsag, kan overtrumfe en hel uges indtagelse af andre fødevarer: Grønkål indeholder 684 % af den anbefalede dagsmængde af K-vitamin, 206 % for A-vitamin og 134 % for C-vitamin (og endnu mere C-vitamin i den skotske variant med krøllede blade).

Grønkål kan med rette kaldes en superfødevare, selvom der foreløbig kun er gennemført ét forsøg, hvor man påviste en høj antioxidant aktivitet. Plantenæringsstoffet indole-3-carbinol medvirker til DNA-cellereparation, mens det samtidig bremser væksten i kræftceller. Med sit indhold af sulforafan beskytter grønkål mod prostata- og tyktarmskræft. Det har også egenskaber, som ifølge forsøg kan mindske lungeødem, og det er godt for din mave, lever og immunforsvar. Det indeholder lutein og zeaxanthin, som medvirker til at beskytte dine øjne mod makulær degeneration.

Grønkål er blevet sammenlignet med oksekød, som er kendt for at være en let tilgængelig kilde til jern, protein og calcium. Grønkålens anti-inflammatoriske evner er uden sidestykke blandt grønne bladgrønsager, især i forhold til forebyggelse og endog helbredelse af leddegigt, hjertesygdomme og adskillige autoimmune sygdomme.

Omega-fedtsyrer kaldes essentielle, fordi din krop har brug for dem for at blive ved med at være sund og rask, men de skal komme fra kilder uden for kroppen – og her er grønkål helt fantastisk. Fordelene ved disse stoffer, som man ofte taler om, men som vi ikke kender så meget til, er bl.a. deres evne til at medvirke til at regulere blodets sammenklumpning, opbygge cellemembraner i hjernen og beskytte dig mod hjertesygdom og slagtilfælde. De kan også medvirke til at bekæmpe autoimmune sygdomme som lupus og leddegigt.

Grønkål blev først dyrket fra vilde sorter af de gamle grækere og romere. Senere spredte de sig op gennem Europa, hvor bladene blev kaldt “coles”, og til de britiske øer. Derfra blev de transporteret til Nord- og Sydamerika. Første gang, kålen blev omtalt i USA, var i 1669, hvor man refererede til planten som “colewarts”.

Grønkål har en meget imponerende mængde flavonoider, som hver især har sin sunde opgave i din krop – herunder 32 fenolstoffer og tre hydroxycinnacinsyrer, som kan medvirke til at holde kolesterolniveauet inden for det normale og fange skadelige frie radikaler i kroppen. To af de vigtigste flavonoider, som grønkål har i rigelige mængder, er kaempferol og quercetin.

Det skal bemærkes, at virkningen af adskillige antioxidanter og vitaminer i grønkål  mindskes ved tilberedning som kogning og stegning.

Læs også
Grønkål – hvorfor er det så sundt?
Grønne bladgrønsager – og de tilsvarende naturmidler
Grønne bladgrønsager fortynder blodet og hjælper ilttransporten
Spinat er en superfødevare
Grønne bladgrønsager beskytter mod kræft i tyktarmen
C-vitamin: Hvilke madvarer indeholder mest?
Chia-frø – en superfødevare med mange anvendelsesmuligheder
Risikofaktorer for lupus erythematosus (SLE)

Kilder
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16142557, Diet and bladder cancer: a case-control study, Aug. 2012.
http://www.sciencedirect.com/science/artlcle/pii/089158499500052Y Inhibition of human low-density lipoprotein oxidation by caffeic acid and other hydroxycinnamicacid derivatives.
http://www.healthyfoodtreatment.com/amazing-kale-facts-and-health-benefits/, Composition and antioxidant activity of kale (Brassica oleracea L. var. acephala) raw and cooked, Aug. 2012.