Historisk set
Man har allerede i årtusinder vidst, at når vin udsættes for luft i længere tid, forvandler den sig til eddike. Folk i de gamle højkulturer brugte eddike ikke bare til at give maden smag, men også til konservering af kød og grønsager. Eddike slukker tørsten og blev brugt til behandling af mange sygdomme, bl.a som et desinfektionsmiddel til sår.
Den græske læge Hippokrates (460-375 f. Kr.) priste i sine skrifter eddikens lindrende og helbredende virkning ved insektstik, betændelse, blodudtrædninger og feber. Hildegard von Bingen (1098-1179) værdsatte eddike som et fordøjelsesfremmende middel. Og ikke uden grund. Et surt miljø er nemlig næsten livsnødvendigt for tarmbakterierne. De ca. 400 bakteriestammer, der findes i menneskets tarm, sørger for vores sundhed, idet de “trimmer” immunsystemet, der for 80 % vedkommende er placeret i tarmen.
Radiodoktoren Carsten Vagn Hansen har så sent som i 2001 fastslået, at æbleeddike er et godt gammelt kosttilskud, der har stået sin prøve i masser af år. Det er især den amerikanske læge dr. Jarvis, som har anbefalet æbleeddike mod alverdens forskellige plager og sygdomme. Både han og andre gør opmærksom på, at det skal være en naturlig form, fremstillet af friske, knuste, økologisk dyrkede æbler. “Så det er ikke fup, men fakta. Selv om der eventuelt mangler regulær videnskabelig evidens. Men det gør der for mere end ¾ af det, lægerne i dag bruger i deres behandling af patienterne, og der er oven i købet meget, der tyder på, at man kun kan stole på 5-6 % af de videnskabelige undersøgelser, der bliver lavet i dag. Derfor er der stadig brug for de gode, gamle folkemedicinske råd”.
Det tyske sundhedstidsskrift “Vital” gav i 1999 æbleeddike tre stjerner som et meget positivt naturmiddel med følgende indikationer: fordøjelsesforstyrrelser, halsbetændelse, caries, dårlige ånde, tandkødsbetændelse, skæl, akne og hudinfektioner.
Æbleeddikens virkemåde
Hvis bakterier eller svampe formerer sig i overmål, kommer tarmfloraen ud af balance, og immunforsvaret bliver svækket. Men væksten af sygdomskim hæmmes af syre. Det gamle råd om at drikke et glas fortyndet æbleeddike om morgenen på fastende hjerte er altså velbegrundet. Man skal ikke være bange for oversyring, for selv om det lyder paradoksalt, virker æbleeddike basisk og ikke surt i stofskiftet. Denne virkning skyldes rigdommen af basisk virkende mineraler. Syrerne i æbleeddike optages gennem tarmen og forbrændes i cellerne, således at man ikke mærker en “sur” fornemmelse. Man risikerer altså ikke “oversyring” ved at indtage æbleeddike regelmæssigt.
Æbleeddike indeholder først og fremmest mineralerne kalium og natrium. De spiller en afgørende rolle for reguleringen af det såkaldte osmotiske tryk (den trykforskel, der opstår på de to sider af cellemembranen) og for syre/base-balancen. De mineraler spiller desuden en rolle for nerver, hjerte, muskler, tarmperistaltik og pH-balancen. Mangeltilstande er hjerte- og muskelskader, træthed, fysisk svækkelse, utilpashed mv. Andre vigtige mineraler er calcium, magnesium, fluor, fosfor og kisel. Dertil kommer vitaminerne A, B1, B2 og B6, samt eddikesyrer og andre frugtsyrer, malonsyre, enzymer og naturlige aromastoffer.
Hvor bruges æbleeddike?
Æbleeddike er et fremragende middel til forebyggelse og behandling af flere forskellige sundhedsproblemer:
Styrkelse af immunsystemet
Æbleeddikes immunstyrkende virkning skyldes først og fremmest den gavnlige virkning på tarmfloraen. Da tarmsystemet “huser” størstedelen af immunforsvaret, må der gøres en løbende anstrengelse for bevare balancen mellem de forskellige tarmbakterier, og hertil er æbleeddike et velegnet middel.
Oppustethed og fordøjelsesforstyrrelser
Under fordøjelsesprocessen opstår der gasser i tarmen, og det kan give anledning til oppustethed, en følelse af forstoppelse og kolikagtige smerter. Disse symptomer skyldes ofte en forstyrret tarmflora. Æbleeddike genopretter den normale tarmflora, virker antibakterielt og fremmende på tarmperistaltikken. I tilfælde af diarré mister kroppen mange livsvigtige mineraler, der erstattes delvis af mineralerne i æbleeddike.
Kolesterol og hjerte
Æbleeddike indeholder fedtbindende stoffer, som medvirker til at sænke et for højt kolesteroltal og således bremser udviklingen af åreforkalkning. Samtidig virker indholdet af kalium i æbleeddike styrkende på hjertemusklen og blodtrykssænkende.
Ledsygdomme
Ledsmerter kan skyldes mange ting. Gigtlidelser opstår hyppigt som følge af dannelse af urinsyrekrystaller i leddene. Forebyggelse og behandling involverer en kostændring, hvor hovedvægten lægges på basiske, urinsyrefattige næringsmidler. Som nævnt ovenfor virker æbleeddike basisk og ikke surt i stofskifteprocessen.
Overvægt
Æbleeddike er mildt vanddrivende og fordøjelsesstimulerende og fjerner slagger. Da den virker udrensende og stimulerer fordøjelsen og forbrændingen, kan den i forbindelse med en fornuftig kost hjælpe med til at tabe et par overflødige kilo. Det understøtter de fedtnedbrydende enzymer og dæmper samtidig appetitten. Gennem stimuleringen af stofskiftet hjælper eddiken med til at reducere overvægt og hæmmer dannelsen af nye fedtaflejringer. Kapslernes slankende virkning styrkes af Unik Spirulina og blæretang, der begge har en appetitdæmpende effekt, samt af Chlorella, der ligesom Unik Spirulina er utrolig rig på næringsstoffer og dermed et vigtigt supplement i enhver slankekur.
Æbleeddike kapsler fra Natur-Drogeriet A/S koncentrerer de vigtigste indholdsstoffer i æbleeddike kombineret med Unik Spirulina (Spirulina maxima), chlorella (Chlorella) og blæretang (Fucus vesiculosus). Kapslerne bevarer æbleeddikens mange gode egenskaber, og du undgår den syrlige smag.
Flydende æbleeddike af hele økologiske æbler i ½ og 1 liter. Kan omrøres i vand og tilsættes lyng- eller blomsterhonning.
Læs også
Æbleeddike kan være med til at holde styr på blodsukkeret
Æbleeddike og Brottrunk nedsætter det glykæmiske indeks
Hvorfor bør man spise mad med et lavt glykæmisk indeks?
Nøglen til sundhed ligger i tarmen
Spirulina: En alge med mange egenskaber
Chlorella – plantecellen, der helbreder og beskytter
Blæretang sænker den glykæmiske reaktion
Kilder
Jarvis DC. Folk Medicine, 1991 (på dansk: Gigt & Folkemedicin, flere oplag).
Hellmiss M. Apfelessig, 1998.
Harland S. Der Apfelessig-Kalender, 1999.
Bragg P og PC. Apple Cider Vinegar – Miracle Health System, 1999.
Buchter-Weisbrodt H, Schöber U. Der Apfel: Ein bewährtes Hausmittel neu entdeckt.
Küllenberg B. Apfelessig & Co. Heilkräfte der Natur, 2000.