Kosttilskud Mave-/tarmlidelser

Inulin og kræft i tyktarmen

Kræft i tyktarmen er en af de tre mest udbredte, ondartede sygdomme i mange industrialiserede lande. Sygdommen rammer fortrinsvis ældre mennesker. Det er bredt accepteret, at miljø- og kostmæssige faktorer spiller en afgørende rolle i udviklingen af kræft i tyktarmen. I kun 5 % af tilfældene er der en genetisk årsag til sygdommens opståen.

De fleste tilfælde af tyktarmskræft følger den såkaldte adenom-carcinom sekvens: Normale tyktarmsceller undergår en forandring som følge af cellemutationer. Der dannes nye celler, og aberrant crypt foci (ACF) udvikler sig og danner små og derefter store adenomer, som til slut omdannes til kræftceller. Denne proces tager som regel 15-20 år. Kostfaktorer kan påvirke den både positivt og negativt.

Kostfibres gavnlige indvirkning på tyktarmskræft

Kostfibre anerkendes nu for deres gavnlige indvirkning på tyktarmskræft. I første omgang blev den kræftforebyggende virkning tilskrevet to mekanismer:

  1. Den tid, maden opholder sig i tyktarmen, afkortes – og dermed reduceres den tid, hvor tyktarmsslimhinden er udsat for potentielt kræftfremkaldende stoffer.
  2. Mængden af afføring øges, hvilket er med til at opløse potentielt kræftfremkaldende stoffer. Man undersøger nu de mekanismer, hvormed de enkelte fibertyper påvirker forebyggelsen af tyktarmskræft. Inulin synes at virke hæmmende på alle trin i kræftudviklingsprocessen.

Inulin synes at være et meget lovende kostelement til forebyggelse af tyktarmskræft. Inulins anticarcinogene virkning dækker alle udviklingsmæssige trin, en normal tyktarmscelle gennemløber, når den ændrer sig til en kræftcelle.

Hvad er Inulin?

Inulin er en ufordøjelig, opløselig fiber og et komplekst kulhydrat med kun 1,5 kalorier pr. g, der fremmer en sund mikroflora og et velfungerende immunforsvar i tyktarmen. I forhold til kræft kan nævnes, at inulin

  • mindsker produktionen af kræftfremkaldende stoffer ved at reducere mængden af sygdomsfremkaldende bakterier i tyktarmen
  • afgifter visse kræftfremkaldende stoffer ved hjælp af bakterielle, enzymatiske processer og ved at sænke pH-værdien i tyktarmen
  • reducerer den mængde af kræftfremkaldende stoffer, der er tilgængelig for tyktarmsslimhinden via optagelse i mikrofloraens cellevæg ved at fremskynde passagen gennem fordøjelseskanalen og øge mængden af afføring og dermed fortynde alle elementer
  • virker hæmmende på de tidlige stadier i dannelsen af tyktarmskræft
  • synes at være vigtig (pga. produktionen af butyrinsyre) i kroppens bekæmpelse af kræftceller.

Til voksne anbefales en daglig dosis på 10 gram inulin fordelt over dagen. Dermed undgås generende tarmproblemer.

Læs også
Inulin er guf for tarmene
Spis de rigtige kulhydrater
En fiberrig kost kan reducere risikoen for tarmkræft
Kræft i tyktarmen og hvedeklidfibre
D-vitamin mod bryst- og tyktarms­kræft
Magnesium kan måske reducere risikoen for tyktarmskræft
Chili kan bremse udviklingen af tarmkræft
Hvedeklid: Et værn mod mavesår, galdesten og tyktarmskræft

Kilder
Causey et al. Nutr Res., 1999.
Loo J, Cummings J et al. Br J Nutr, 81, 121-132, 1999.
Macfarlane GT, Cummings JH. Br Med J, 318, 99-1003, 1999.
Mølk AM, Poulsen M. International Conference on diet and prevention of cancer, Tampere Finland, 1999.
Reddy BS, Hamid R, Rao CV. Carcinogenesis, 18:7, 1371-1374, 1997.
Scheppach W, Bartram HP, Richter F. European Journal of Cancer, 31A:7-8, 1077-1080, 1995.
Shike M. Am Jour of Med, 106:1A, 11S-15S, 1999.
Smith JG, Yokoyama W, German JB. Critical Reviews in Food Science, 38:4, 259-297, 1998.