Mave-/tarmlidelser

Tarmbetændelse og Crohns sygdom har en sammenhæng med brug af P-piller

Forskere ved University of Washington har påvist, at der er en klar forbindelse mellem brug af P-piller og udvikling af blødende tarmbetændelse og Crohns sygdom. Denne forbindelse er til stede, ligegyldigt om P-pillen bruges som prævention, hormonbehandling eller til regulering af menstruationsforstyrrelser.

Undersøgelsen omfattede

  • 211 kvinder med blødende tarmbetændelse
  • 91 kvinder med Crohns sygdom
  • en kontrolgruppe på 454 kvinder.

Forskerne fandt frem til, at kvinder, der tog P-piller, havde dobbelt så stor risiko for at få blødende tarmbetændelse som kvinder, der aldrig havde taget P-piller. Risikoen for Crohns sygdom var 2,6 gange højere for kvinder, der tog P-piller end for kvinder, der aldrig havde brugt P-piller.

Kvinder, der havde taget P-piller i mere end seks år, havde fem gange højere risiko for at få Crohns i forhold til kvinder, der aldrig havde brugt P-piller. Risikoen for at få blødende tarmbetændelse forøgedes ikke ved længere tids brug.

Forskerne konkluderer, at omkring 28 % af alle tilfælde af blødende tarmbetændelse har forbindelse med brug af P-piller, samt at omkring 17 % af alle tilfælde af Crohns er relateret til brug af P-piller i seks eller flere år.

Læs også
Tarmbetændelse: Risikoen øges af smertestillende medicin
Tarmbetændelse – hvad er årsagen?
Hvad er Crohns sygdom?
Crohn-patienter kan undgå sygdomsforværring
P-piller kan give blodpropper

Kilde
Boyko EJ et al. Increased risk of inflammatory bowel disease associated with oral contraceptive use. American Journal of Epidemiology, bd 140, nr. 3, 1994.