Mave-/tarmlidelser

Tarmbetændelse og Crohns sygdom er relateret til brug af P-piller

Forskere ved University of Washington har påvist, at der er en klar forbindelse mellem brug af P-piller og udvikling af blødende tarmbetændelse og Crohns sygdom. Denne forbindelse er til stede, ligegyldigt om P-pillen bruges som prævention, hormonbehandling eller til regulering af menstruationsforstyrrelser.

Undersøgelsen omfattede

  • 211 kvinder med blødende tarmbetændelse
  • 91 kvinder med Crohns sygdom
  • en kontrolgruppe på 454 kvinder.

Forskerne fandt frem til, at kvinder, der tog P-piller, havde dobbelt så stor risiko for at få blødende tarmbetændelse som kvinder, der aldrig havde taget P-piller. Risikoen for Crohns sygdom var 2,6 gange højere for kvinder, der tog P-piller end for kvinder, der aldrig havde brugt P-piller.

Kvinder, der havde taget P-piller i mere end seks år, havde fem gange højere risiko for at få Crohns i forhold til kvinder, der aldrig havde brugt P-piller. Risikoen for at få blødende tarmbetændelse forøgedes ikke ved længere tids brug.

Forskerne konkluderer, at omkring 28 % af alle tilfælde af blødende tarmbetændelse har forbindelse med brug af P-piller, samt at omkring 17 % af alle tilfælde af Crohns er relateret til brug af P-piller i seks eller flere år.

Prøv også Boswellia-tabletter fra Natur-Drogeriet A/S – gummiharpiks fra et lille ørkentræ, der har en lindrende virkning på en del autoimmune sygdomme.

Boswellia har en lindrende virkning på autoimmune sygdomme som tarmbetændelse og Crohns sygdom Læs også
Tarmbetændelse: Risikoen øges af smertestillende medicin
Tarmbetændelse – hvad er årsagen?
Hvad er Crohns sygdom?
Crohn-patienter kan undgå sygdomsforværring
Boswellia – hvad er det?
Boswellia kan lindre visse autoimmune sygdomme
P-piller kan give blodpropper

Kilde
Boyko EJ et al. Increased risk of inflammatory bowel disease associated with oral contraceptive use. American Journal of Epidemiology, bd 140, nr. 3, 1994.