For meget kolesterol i blodet? Sukkersyge? Hvis det er problemet, er der hjælp at hente i køleskabet: Appelsiner, æbler, gulerødder, nødder og bønner indeholder en gummiagtig fiber, der kan kontrollere kolesterol og blodsukker. Der er tale om pektin.
Pektin er så at sige ‘limen’, der holder plantecellerne sammen, og den findes i varierende mængder i forskellige frugter og grøntsager. Forskerne har fundet ud af, at pektin er et af de bedste midler, når det gælder om at reducere høje kolesterol-værdier. Der er gennemført et stort antal undersøgelser med meget forskellige befolkningsgrupper, og de har bekræftet pektins rolle med hensyn til at reducere kolesterolværdierne.
Opsuger kolesterol
Undersøgelser viser, at pektin reducerer værdierne af det skadelige kolesterol (LDL) uden at ændre niveauet af det gode kolesterol (HDL). Det er vigtigt, fordi det har vist sig, at høje værdier af LDL-kolesterol mangedobler risikoen for at udvikle hjertesygdomme.
Pektin virker som en svamp i mave og tarm. Det binder stoffer i fordøjelsesvæskerne fra lever og galdeblære. Nogle af disse stoffer – galdesaltene – dannes ved hjælp af kolesterol. Normalt genoptages galdesaltene i kroppen, når de har været brugt i fordøjelsen.
Men når pektin binder sig til galdesaltene, kan disse ikke genoptages, og derfor udskilles de. Det betyder, at kroppen må bruge af sit kolesterolforråd for at danne nye galdesalte. Jo oftere den gør det, desto mindre bliver dens beholdning af kolesterol, og desto sundere bliver arterierne. Undersøgelser har vist, at pektin kan absorbere kolesterol op til fire gange sin egen vægt.
Pektin synes at virke bedst hos mennesker, som har høje kolesterolværdier. Det er særligt effektivt hos mennesker med arvelig disposition for høje kolesterolværdier, idet det kan nedsætte deres blodværdier med ikke mindre end 20 % Hos mennesker med lave eller normale værdier har det en mindre effekt.
Det er individuelt, hvor meget pektin man skal have for at opnå resultater. I de fleste undersøgelser havde pektin ikke nogen virkning på kolesterolværdierne, før man kom op på 6-8 g om dagen. Undersøgelserne viste, at resultaterne blev bedre, når mængden blev sat op, selv om de fleste ikke indtog mere end 15 gram daglig. Fidusen er at finde den mindst mulige mængde, der virker. Det kan man gøre ved at få foretaget en blod-kolesteroltest, så tilsætte fx 6 g daglig til kosten i en måned og derpå få foretaget en ny blodtest. Derpå kan man sætte mængden op med 2-4 g den næste måned og igen få en blodtest. Der er ikke nogen god grund til at overdosere.
Når man har nået et bestemt niveau i virkning, er der intet der tyder på, at man kan opnå mere ved at spise endnu mere pektin. Men man har konstateret, at selv mængder på 15-20 g er uskadelige.
C-vitamin øger virkningen
Nogle undersøgelser har vist, at kolesterolmængden falder endnu mere, når der tilføres ekstra C-vitamin til kosten sammen med pektin.
Det enzym, der begynder med at omdanne kolesterol til galdesyre, aktiveres af C-vitamin. Mennesker, som mangler C-vitamin, producerer mindre galdesyre. Så tager man pektin, skal man også sørge for at få nok C-vitamin. I en undersøgelse fandt man frem til, at 15 g pektin og 500 mg C-vitamin dagligt er meget effektivt til at reducere kolesterol-niveauerne.
Også virksomt ved sukkersyge
Pektin kan hjælpe diabetikere med at holde deres blodsukker- og insulinniveauer normale og stabile. Når det spises sammen med et måltid eller i en glukosetolerancetest, reducerer pektin den efterfølgende stigning i blodsukker- og insulinniveauerne.
Pektin virker måske ved at bremse optagelsen af sukker igennem mavetarmkanalen, fordi det skaber en slags barriere på fordøjelseskanalens væg. Således absorberes sukkeret gradvist gennem et længere stykke af fordøjelseskanalen. I undersøgelser, hvor pektin var effektivt med hensyn til at nedsætte blodsukker- og insulinniveauerne, fik patienterne fra 10 og 14 g til hvert måltid.
Kan hjælpe ved mavelidelser
Undersøgelser over flere år har vist, at pektin ændrer strukturen i cellelaget i fordøjelseskanalen. “I mikroskopiske tværsnit i fordøjelseskanalens beklædning var de små, fingeragtige udposninger (villi), der giver beklædningen dens fløjlsagtige karakter, højere hos dyr, der fik pektin end hos dyr, der fik den samme kost, men uden pektin”, siger Dr. John Rombeau, professor ved University of Pennsylvania. Undersøgelser har vist, at der er en hurtigere cellevækst her hos dyr, der fodres med pektin.
I forsøget på at finde ud af om disse opdagelser har nogen praktisk betydning, undersøgte Dr. Rombeau betændelsestilstande i maven. Han fandt ud af, at rotter med colitis (tyktarmsbetændelse) blev meget hurtigere helbredt, når de fik pektin. Disse rotter udviklede meget større celler.
Under en opblussen af colitis er standardbehandlingen, at man holder op med at give patienten mad. I stedet tilfører man næring gennem intravenøse indsprøjtninger. “I stedet for at gøre det forsøger vi at ‘made’ den syge fordøjelseskanal med et specielt brændstof, som den er i stand til at udnytte”, siger Dr. Pombeau.
I tyktarmen nedbrydes pektin til såkaldte kort kædede fedtsyrer. Cellerne, der beklæder fordøjelseskanalen, kan bruge disse fedtsyrer direkte som energikilde. “Fedtsyrer er en vigtig næringskilde for disse celler, idet de hjælper med til at reproducere, vokse og helbredes”, siger Dr. Rombeau, der i øvrigt mener, at der skal mere forskning til, før man kan opstille anbefalinger. Han føler sig overbevist om, at pektin vil komme til at spille en rolle i behandlingen af forskellige mavelidelser. “Det er billigt, uskadeligt og kan være af virkelig betydning for mennesker med mavelidelser”, siger han.
Læs også
Æbler – masser af fibre og flavonoider
20 af de sundeste fødevarer til et optimalt helbred
V. J. Brøndegaard: Vor ernærings uundværlige plantestoffer
Sænk dårligt kolesterol gennem kosten!
Colitis ulcerosa – hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?