D-vitamin Diabetes

D-vitaminmangel øger muligvis risikoen for diabetes type l

Et forsøg offentliggjort i Diabetologia har påvist, at der er en sammenhæng mellem serumindholdet af D3-vitamin og senere udvikling af diabetes type I.

Under ledelse af dr. Cedric Garland fra University of California i San Diego har forskerteamet gennemført en seks år lang analyse af næsten 2.000 personer. De har påvist, at jo højere serumindhold af D3-vitamin (25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] er, jo lavere er antallet af tilfælde af sygdommen. Derfor mener man, at D-vitamin har en forebyggende rolle. “Tidligere forsøg har antydet, at der er en sammenhæng mellem D-vitaminmangel og risikoen for diabetes type I, men det er første gang, at teorien er blevet testet på en måde, der viser et dosis-afhængigt forhold”, siger Garland.

Han tilføjer, at forsøgsdata tyder på, at den mængde, der kræves til forebyggelse af ca. halvdelen af alle tilfælde af diabetes type I, er minimum 50 ng/ml D3-vitamin. “Der er kun få tilstande, der påvirker D-vitaminstofskiftet, men de fleste mennesker har behov for 4.000 I.E. D3-vitamin om dagen for at opnå en effekt”.

I forsøget anvendte man frosne serumprøver fra Serum Registry under det amerikanske forsvarsministerium til at holde øje med udviklingen af sygdommen. Garland og hans hold analyserede 1.000 prøver af serum fra raske, der senere udviklede diabetes type I, og 1.000 raske, hvis blodprøver var taget enten på eller omkring samme tidspunkt, men som ikke udviklede sygdommen. Ved at sammenligne serumkoncentrationerne af D3-vitamin kunne teamet fastslå det optimale serumindhold til at sænke en persons risiko for at udvikle diabetes type I. “Risikoen for at udvikle insulinkrævende diabetes var 3,5 gange så høj hos de personer, der havde det laveste serumindhold af D3-vitamin sammenlignet med dem, der havde det højeste”, rapporterer forfatterne. “De personer, der havde et serumindhold på over 100 nmol/l, havde en 70 % lavere risiko for at udvikle insulin-afhængig diabetes i forhold til dem, der lå under 43 nmol/l”, tilføjer de.

På basis af disse resultater vurderer Garland, at det serumindhold af D3-vitamin, der er behov for at forebygge halvdelen af alle diabetes-tilfælde, er 50 ng/ml. “Den gavnlige virkning ses kun ved dette indtag af D3-vitamin”, advarer Garland. “Man bør ikke forlade sig på andre former for D-vitamin, og man bør undgå megadoser, eftersom de fleste af de gavnlige virkninger for forebyggelsen af sygdom ses ved doser, der ligger under 10.000 I.E. om dagen”, tilføjer han.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D3-vitamin i to styrker: Tabletter med hhv. 35 og 85 mikrogram.

Læs også
Diabetes og D-vitaminmangel
D-vitamin til spædbørn nedsætter risikoen for diabetes type I
D-vitamin forebygger type I-diabetes
Calcium og D-vitamin kan beskytte mod diabetes
Diabetes? Tjek lige din E-vitaminstatus…
Spis en sund morgenmad og undgå diabetes
Amning nedsætter risikoen for diabetes type II

Kilde
Diabetologia, bd 55, udg 12, s. 3224-3227, 2013.