D-vitamin

Sollys nedsætter risikoen for kræft

Forskere fra The National Cancer Institute undersøgte dødstallene for kræft i æggestokke, tyktarm, bryster (kun kvinder) og prostata i 24 amerikanske stater i årene mellem 1984 og 1995. Hensigten var at vurdere sollysets indflydelse på disse sygdomme. De fandt frem til, at de, der lever i de mest solbeskinnede områder, har en klart nedsat risiko for at dø af de fire forskellige kræftformer. Personer, som under deres arbejde fik meget sol, havde den laveste forekomst af kræft i tyktarmen, og kvinder, der fik meget sol, havde færre dødsfald på grund af brystkræft.

Ifølge forskernes teorier er det D-vitamin, der er grunden til den kræftforebyggende virkning af sollys. Naturligt D-vitamin dannes, når der kommer sol på huden.

Men der kan være mange andre forklaringer på, at solen nedsætter risikoen for kræft: Sollys giver bedre humør og mere lyst til at bevæge sig, og man får mere lyst til salater, andet grønt og frugt, når solen skinner. Både sindet og kosten har betydning for udviklingen af kræft.

Adskillige undersøgelser har vist, at vi herhjemme i vinterhalvåret, især i de første af årets måneder, har for lidt D-vitamin i blodet. Det gælder især ældre og andre, der dækker huden meget til. Der er derfor god grund til at tage et vitamintilskud med indhold af D-vitamin og gerne også fiskeolie med D-vitamin. Kvinder efter overgangsalderen bør også tage et kalktilskud med D-vitamin. Blot den samlede mængde D-vitamin ikke overstiger 2000 enheder dagligt, er der ikke risiko for skader.

D-vitamin er ikke blot et vitamin – det er også et hormon med stor betydning for reguleringen af genernes virkning og dannelsen af protein. De proteiner, der bliver dannet under medvirken af D-vitamin, er med til at regulere optagelsen og fordelingen af kalken i kroppen, inkl. optagelse af kalk i knoglerne.

Læs også
For lidt D-vitamin øger risikoen for brystkræft
D-vitamin optages bedst på bar hud
Sollys – en hårfin grænse for, hvad der er for lidt og for meget
D-vitaminmangel – en risikofaktor for kredsløbssygdomme
Seks myter om kræft
Livsstilsfaktorer og kræft
Kræft rammer ikke søskende

Kilde
Occupational and Environmental Medicine. 2002;59:257-262.