D-vitamin Folkesundhed

D-vitamin mindsker kognitive gener efter operation

Tidsskriftet The Heart Surgery Forum har offentliggjort resultaterne fra et tyrkisk forsøg med den potentielt beskyttende virkning af et højere D-vitaminniveau mod risikoen for såkaldt ’postoperativt delirium’ hos hjertepatienter over 65 år. ”Delirium efter hjerteoperation er en væsentlig komplikation”, skriver forskerne fra SBU Ankara City Hospital. ”Postoperativt delirium er nedsat evne til at fokusere, fastholde og flytte opmærksomheden efter en operation.”

D-vitamin de mindsker kognitive gener, der kan opstå efter operationForsøget omfattede 212 mænd og kvinder, som havde fået foretaget en bypass-operation i løbet af 2016-17. Patienter blev grupperet efter, om deres serumindhold af 25-hydroxyvitamin D før operationen var lavere eller højere end 10 ng/ml. 65 % af deltagerne havde et præoperativt D-vitaminniveau på under 10 ng/ml. Postoperativt delirium opstod hos 30,2 % af patienterne og gav en signifikant forøget risiko for dødsfald inden for 30 dage efter operationen. Blandt den gruppe, der havde et lavt D-vitaminniveau, oplevede 34,8 % delirium, sammenlignet med 21,6 % af den gruppe, der havde et højere D-vitaminniveau.

Analyse af data viste, at et lavt D-vitaminniveau gav en 51,7 % større risiko for delirium sammenlignet med højere niveauer. Forskerne bemærker, at den aktive form for D-vitamin bevisligt mindsker oxidativ belastning på centralnervesystemet, medvirker til at beskytte de kognitive funktioner og er med til at beskytte mod delirium.

”D-vitaminmangel forstærker delirium efter bypass-operationer”, konkluderer forskerne.

Læs også
Hvorfor er det så vigtigt med vitaminer?
Mental svækkelse kan skyldes mangel på D-vitamin
D-vitamin reducerer risikoen for Alzheimers
Folsyre har en gavnlig effekt på visse kognitive funktioner
E-vitamin er godt for din kognitive funktion
Derfor skal du holde dig fra D2-vitamin
Anprisninger: D-vitamin

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2020/6/june-whats-hot-articles