Folkesundhed Naturmidler

Ginseng hjælper mænd med rejsningsproblemer

Det er nu forskningsresultater, der tyder på, at det urgamle urtepræparat asiatisk ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer, Araliaceae) måske kan leve op til sit traditionelle ry som elskovsmiddel til ældre mænd. I et nyligt afsluttet klinisk forsøg har asiatisk ginseng (koreansk rød ginseng) vist sig at være en sikker og effektiv hjælp til mænd med rejsningsproblemer.

Beskrivelse af forsøg

Ginseng hjælper mænd med rejsningsproblemer

Undersøgelsen omfattede 45 mænd med klinisk diagnosticeret erektil dysfunktion. De indtog kapsler med pulveriseret ginsengrod (900 mg) eller placebo tre gange dagligt. Et dobbeltblind, placebo-kontrolleret overkrydsningsforsøg inddelte mændene i to grupper. Den første gruppe tog ginseng i 8 uger, mens den anden gruppe fik placebo. Derefter fulgte en to uger lang udvaskningsperiode, hvor virkningen af ginseng-præparatet aftog. Derefter “byttede” man om på de to grupper, således at den første gruppe fik placebo mod tidligere ginseng, mens den anden gruppe fik ginseng i stedet for placebo.

Resultater

Ud fra undersøgelsesresultaterne konkluderede man, at mændene, som i gennemsnit var 54 år, i betydelig grad fik forbedret deres seksuelle funktionsdygtighed – med 36 % (fra 28-38 ved målingerne ved forsøgets start) sammenlignet med en 10,4 % forbedring for placebo-gruppen (fra 28-31 ved forsøgets start). Erektionsmålingerne blev forøget med 42 % for ginsenggruppen og 16 % for placebogruppen. Undersøgelsen blev foretaget ved University of Ulsan College of Medicine’s Asan Medical Center i Seoul, Korea.

På basis af andre testmålinger konkluderede man, at der kunne iagttages en betydelig forøgelse af stivheden i penishovedet hos ginseng-gruppen sammenlignet med placebo-gruppen. Man kunne ikke påvise nogen betydelig ændring i testosteron-niveauet, det primære mandlige hormon, hos nogen af grupperne, hvilket dermed tyder på, at ginseng ikke påvirker kroppens indhold af mandlige kønshormoner.

Konklusioner

Forskerne overvejer, om en af årsagerne til, at ginseng-præparatet havde den her omtalte virkning, er, at ginseng er kendt for at kunne øge dannelsen af nitrogenoxid i penis-endothel. Dette har den virkning, at blodkarrene i corpus cavernosum udvides, og dermed skabes der mulighed for erektion. Den samme mekanisme kendes fra Viagra, et af de førende lægemidler til behandling af rejsningsproblemer.

Læs også
Ginseng kan styrke mænds seksuelle formåen
Granatæbleekstrakt kan måske afhjælpe rejsningsbesvær
Folsyre mindsker risikoen for rejsningsbesvær
Rosenrod – et alternativ til medicinske potenslægemidler
Carnitin – et skud ungdom til aldrende mænd
Arginin til et sundt hjerte, normalt blodtryk og et bedre sexliv