Kosttilskud

Blæretang – det bedste helsemiddel fra havet

Blæretang er et helsemiddel, som fortjener større opmærksomhed, end det egentlig får. Den tiltagende industrialisering og manipulering med fødemidlerne giver nemlig anledning til bekymring blandt ernæringseksperter og forbrugere. Der anbefales mere eller mindre syntetiske vitamin- og mineraltabletter, som altid har en unormal sammensætning i forhold til den komplekse næringssammensætning, Naturen har givet urter og planter, herunder havalger.

Tang er et fremragende helsemiddel fra havet

Havalger har været anvendt mange forskellige steder i verden igennem årtusinder såvel i Østen af japanere og kinesere som i Europa af de gamle grækere og romere. På de ufrugtbare japanske øer har søplanter været et nødvendigt supplement til den daglige ernæring, mens de hos os især er blevet anvendt som foder til husdyr og som gødningsmiddel. Det siges, at der findes over 800 arter af større alger, som i store træk kan inddeles i fire grupper, nemlig de grønne, brune, røde og blå-grønne, og de finder i dag anvendelse ikke alene inden for land- og havebrug, men også inden for industrien. Alger er således et vigtigt råstof i kosmetik-, tekstil- og medicinalindustrien, hvor de anvendes i en lang række forskellige produkter som stivelses-, stabiliserings- og bindemidler.

Havalger »høstes« i et stort antal kystlande – i Europa i de vestlige kystområder, der ligger op til Golfstrømmen. Nogle af de fineste planter kommer fra Norge, hvor dyrkningen af søplanter er veletableret. Norge er formentlig det vigtigste land efter Japan, når det drejer sig om akvakultur.

Havalgens hemmeligheder

Mineralmasser ville være en træffende beskrivelse af  havalger, som er ti eller flere gange rigere på mineraler end nogen afgrøde, der dyrkes på land. En tiltrækkende egenskab ved disse mineraler er, at de findes i en naturlig biologisk balance. Dette er et vigtigt forhold, for overdreven brug kan vise sig skadeligt. Når man bruger søplanter som gødningsmiddel, er det praktisk talt umuligt at give overdoser, især på fattige jorder. Brugen af søplanter på land giver ofte bemærkelsesværdige resultater. Det giver økologiske og biodynamiske gartnere og andre, der interesserer sig for forureningsproblemet, lejlighed til at gengive jorden dens vitalitet på en fuldstændig naturlig måde uden bivirkninger.

Jod

Ethvert mineral i havet findes også i menneskeblod. De, der mangler et vitalt element i blodet, kan derfor få gavn af søplanter i form af kosttilskud. En bemærkelsesværdig kendsgerning er, at havet er den rigeste kilde til forsyning af jod. Alle havalger indeholder jod, som man ved udøver en positiv indflydelse på legemet, men der er store forskelle i jodprocenten. Her i Danmark findes et tangprodukt fra Natur-Drogeriet A/S ved navn Blæretang kapsler med lucerne. Dette produkt indeholder jodmængder, der ligger inden for de officielt tilladte grænser.

Skjoldbruskkirtlen

I 1882 gjorde en fransk læge den opdagelse, at indtagelse af jod kunne helbrede struma, som ofte findes i samfund, der er beliggende langt fra kystegnene. På sådanne steder indeholder de dyrkede afgrøder lidt eller overhovedet intet jod. Denne substans har så bemærkelsesværdig en styrke, at en lille dråbe i et glas juice overvinder stress og giver en afslappende virkning. Dette mineral tjener et andet vitalt formål, idet det som en hær beskytter blodstrømmen mod indtrængende bakterier. Skjoldbruskkirtlen bruger også jod til at give en god hårvækst, så mineralet er vigtigt for et sundt legeme og modvirker alderdomstegn. Mange vitaminer, sporstoffer og mineraler er på det seneste blevet opdaget i søplanter, hvilket forklarer, hvorfor det har været brugt som lægemiddel i hundreder af år.

Den sukkerart, der findes i blæretang, kaldes mannitol, men det er ikke sødt nok til at sætte blodsukkerindholdet i vejret. Dette gør søplanter til et ideelt fødemiddel for diabetikere. Alger er en glimrende vitaminkilde, idet de indeholder vitaminerne A, B12 C, B1, B2, D, samt niacin og pantotensyre – for blot at nævne nogle få.

Alt i alt indeholder søplanter 13 vitaminer, 20 essentielle aminosyrer og over 60 mineraler/sporstoffer – ganske formidabelt af en plante, der klassificeres som ukrudt. Som den vigtigste maritime afgrøde indeholder alger alle havets mineraler. Faktisk er aske-/mineralindholdet i alger kendt for at variere mellem 10 og hele 50 % (aske kan bedst beskrives som det ikke-nedbrydelige mineralindhold, som bliver tilbage, når planter er brændt).

Ernæring gennem blade

Måske er det mest bemærkelsesværdige ved en flydende  havalge-koncentration – for en gartner – dets evne til at ernære planter gennem disses blade. Den slags ernæring kan tjene mange formål; det vigtigste ved en have er, at der dyrkes gode og sunde planter. Ernæring gennem blade ved udsprøjtning af flydende havalgeekstrakt sikrer et stærkt forøget udbytte. Grunden er, at planterne er i stand til at optage en højere procentdel af sporstoffer ved denne ernæringsmetode, der i øvrigt også giver en bedre kvalitet og frugt og grønsager et bedre udseende. Yderligere skabes der bedre modstandskraft mod sygdomme og større mulighed for at udnytte næringsstofferne i jorden.

Alger og radioaktivitet

Kan alger tjene som et præventivt middel mod nogle af farerne i atomalderen? Begivenheder tyder på, at de kan. Ved McGill University, Montreal, Canada, viste alger høstet i Stillehavet sig at have en bemærkelsesværdig evne til at reducere radioaktivt strontium 90, som personer havde optaget gennem deres tarm, med op til 80 % Denne kendsgerning blev også bekræftet af Medical Research Radiological Unit ved Harwell.

Blæretang - det bedste helsemiddel fra havetBetydningen for sundhed og sygdom

For nogle år siden blev nogle videnskabsmand interesseret i befolkningen i Hizato, der ligger i Nagano-provinsen i Japan. Næsten 10% af landsbyens beboere var over 70 år, og en oversigt viste, at der var 250 % flere 70-årige end i nogen anden japansk landsby. Efter et omfattende studium var konklusionen, at indbyggernes kost var en medvirkende årsag til deres høje levealder. Det er interessant at bemærke, at kosten bestod af vegetabilske fødevarer, især soyabønner, hirse, byg, hvede, fuldkornsmel og – alger. I Hizato er havalger tilgængelige i mange former og bruges som en del af den daglige ernæring. Disse landsbybeboere er med til at demonstrere vegetarismens berettigelse.

Hvad kan havalger?

Fordelen ved havalger er, at de dels er alkaliske og rensende, dels at de udøver en mildt laksativ virkning. De besidder derfor ernæringsmæssige og terapeutiske virkninger på en og samme tid. Det er en kendsgerning, at søplanter er normaliserende og helbredende for arterier, lever, nyrer, galdeblære, bugspytkirtel, skjoldbruskkirtel, testikler, livmoder og ovarier. Hertil kommer den gunstige virkning på slimhinder og muskulatur. Havalger letter spænding på sansenerver og er et naturligt beroligende middel. De indeholder fosfor, kalium, natrium og jern – alle mineralsalte, der er væsentlige for opbygningen af sunde nerver. Selen, kobber, sølv og zink findes også. Det er manglen på disse mineraler og elementer – der bør komme fra naturlige fødekilder – som ofte forårsager et svagt nervesystem. Menstruations- og ovarieforstyrrelser er tit enten årsagen til eller forbundet med nervøse spændinger, depression og hovedpine.

Men frem for alt er det det høje jodindhold, der gør havalger væsentlige ved helbredelsen af struma. Skjoldbruskkirtlen er en af de vigtigste kirtler i det endokrine system og medvirker til at afbalancere dette systems funktion. Enhver forstyrrelse eller mangel i skjoldbruskkirtlen påvirker hele systemet.

Havalger er anti-koagulerende, og de adskiller sig i egenskaber efter voksested og årstid. Alle spiselige havalger sikrer ved at fremme thymuskirtlens funktion, at mineralsaltene, som fås gennem kosten, absorberes bedst muligt. Calcium, jod og natrium spiller alle en særlig rolle i opretholdelsen af arterievæggens spændstighed og elasticitet. Havalger er også en blodrenser. En kombination af faktorer gør derfor havalger yderst nyttige i behandlingen af for højt blodtryk. Årsagen hertil kan være stress, uren blodstrøm eller hærdning af blodkar. Ofte er det en kombination af disse faktorer. Havalger har en gavnlig virkning på alle de nævnte årsager.

Stress er ligesom denatureret føde et permanent træk ved det moderne liv. Stress er en af de vigtigste årsager til psykosomatiske sygdomme. Det er så meget desto vigtigere at bekæmpe sådanne forhold med rigtig og passende kost.  Havalger  indeholder alle de essentielle stoffer til beskyttelse mod virkningen af stress; da de er et fuldstændigt naturligt fødemiddel, yder de hjælp i den lettest og,bredest mulige form.

Gennemsnitligt indhold i havalger

Når vi undersøger det gennemsnitlige indhold i alger – minus vitaminer – er der måske al mulig grund til at konkludere, at de kan have egenskaber, der næsten er mirakuløse. I denne analyse blev der fundet mindst ca. 70 forskellige elementer, incl. mineraler. Nogle fandtes kun i meget små mængder, men den kendsgerning, at de er til stede, antyder algernes betydning i ernæringen.

Komponenter  Procent  Kulhydrater
Proteiner 5,7 Mannitol 4,2
Fedt 2,6 Alginisk syre 26,7
Fibre 7,0 Methylpentosan 7,0
Kvælstoffrit ekstrakt 58,6 Laminarin 9,3
Væske 10,7 Ubest. sukkerstoffer 14,4
Aske 15,4
I alt 100,0

Makro-elementer (% af tørstof)

Ca 1.18-7.74
Cl 0.307-5.42
K 095-5.40
Mg 0.644-2.49
Na 1.36-5.22
P 0.189-0.920
S 2.06-5.94
Si 0.118-4.19

Sporstoffer (mg/kg af tørstof)

I 10-1120
Fe 3-5450
Zn 3-815
Mn 5-357
Cu 1.93-45
Ni 2.8-30.3
CO 0.32-11.34
Hg 0.02-0.08
Pb 0.6-4
Cd 0.8-25.6
Mo 0.031-4.6
Sb 0.37-2.5
Se 0.17
300m/1kg
Sn 0.02-0.07
300mg/kg
V 0.04-0.68

Kulhydrater (% af tørstof)

Algininsyre 20-26
Fucanes 11-12
Laminarine 2-5

Aminosyrer (% af proteiner)

Ala 4.93-5.93
Arg 4.38-4.50
Asp 7.97 – 9
Cys spor
Glu 9.10-11
Gly 4.63-5.40
His 1.05-1-70
Ile 3.00-3.42
Leu 5.00-6.57
Lys 3.95-6.00
Met 1.39-2.30
Phe 2.60-3.90
Pro 3.30-3.71
Ser 3.50-4.56
Thr 2.894.15
Trp spor
Tyr 1.20-2.14
Val 3.90-4.47

Vitaminer (mg/kg af tørstof)

A 60-90mg/kg
E 139-
C 600-

Læs også
Tang er supermad!
Blæretang indeholder masser af antioxidanter
Blæretang: Din kilde til naturligt jod
Jod: Fra mangel til overskud
Jod til gravide og ammende er vigtigt
Blæretang kan fremme udskillelse af tungmetaller
Tang kan modvirke Helicobacter pylori-relaterede sygdomme
Tang – fremtidens fødemiddel