Kosttilskud Kredsløb

EPA/DHA kan medvirke til at reducere blodtrykket

Resultaterne af en metaanalyse offentliggjort online i American Journal of Hypertension understøtter den blodtrykssænkende virkning af omega-3 fedtsyrerne eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA).

Paige E. Miller og hendes forskerteam analyserede 70 randomiserede forsøg, der sammenlignede virknin­gerne af EPA og/eller DHA med placebo. Den gennemsnitlige dosis af EPA + DHA var 3,8 g pr. dag, som blev indgivet i form af fiskeolie i hovedparten af forsøgene. En analyse af forsøgspersoner med ubehandlet blodtryksforhøjelse viste en gennemsnitlig reduktion på 4,51 mmHg i det systoliske og 3,05 mmHg i det diastoliske blodtryk blandt dem, der fik EPA og DHA sammenlignet med placebo. I metaanalysen af alle forsø­gene gav EPA + DPA en gennemsnitlig reduktion i de to blodtryk på hhv. 1,52 mmHg og 0,99 mmHg.

Når analysen blev begrænset til kun at omfatte EPA/DHA fra tilskud, blev det systoliske blod­tryk sænket med gennemsnitligt 1,75 mmHg og det diastoliske med 1,11 mmHg. Det diastoliske blodtryk viste sig at blive signifikant reduceret, når dosis af EPA/DHA oversteg 2 g pr. dag.

Læs også
Antarktisk Krill – hvad er det?
Omega-3 – et mirakelmiddel?
Krillolie – mere målrettet mod inflammation end fiskeolie
Styr dit blodtryk!
Omega-3 fedtsyrer og hjertesvigt
For højt blodtryk: Hvilke kosttilskud kan hjælpe mig?

Kilde
Am J Hyperten, 6. marts 2014.