Folkesundhed Kosttilskud

Blæretang sænker den glykæmiske reaktion

Irske algeekstrakter kan bremse den glykæmiske reaktion og dermed anvendes i funktionelle fødevarer til diabetikere, lyder det i en forskningsrapport offentliggjort i tidsskriftet Food Chemistry.

Ifølge forskerne fra Teasgasc Food Research Center og Irish Seaweed Research Group kan algeekstrakter hæmme to enzymer, som sænker blodsukkeret efter et måltid: a-amylase og a-glucosidase.

“På grund af deres tilgængelighed og stærkt hæmmende egenskaber kan disse algeekstrakter anvendes i funktionelle fødevarer, der har til formål at sænke den glykæmiske reaktion”, lyder det i forsøgsrapporten. “De observerede virkninger blev sat i forbindelse med fenolindholdet og den antioxidante aktivitet i ekstraktet, og de koncentrationer, man anvendte lå langt under de toksiske niveauer”.

To arter var mere effektive end de andre

Forskerne screenede 15 forskellige algeekstrakter og udvalgte fem brune algearter til deres tests. De fandt frem til to ekstrakter, Fucus vesiculgsus og Pelvetia canaliculata, som er specielt effektive til at hæmme de enzymer, der spiller en rolle for forhøjet blodsukkerniveau.

“Generelt tyder vores resultater på, at brune algeekstrakter kan begrænse udskillelsen af enkle sukkerstoffer fra mavesækken og dermed mindske det forhøjede blodsukker efter et måltid”, siger forskerne.

Forsøget blev gennemført som led i det såkaldte Sea Change Strategy, et projekt, der er støttet af den irske regering til udvikling af marine ressourcer i Irland.

Algeforskning

Tidligere forskning har fokuseret på to havalger – Gelidiella acerosa (rød alge) og Sargassum wightii (brun alge) – til brug i kosttilskud, på grund af deres høje indhold af fibre, vitaminer og proteiner. Nogle forsøg har antydet, at der er præbiotisk potentiale for algestoffer.

Projektet HYFFI (Hydrocolloid Derivatives as Functional Food Ingredients), et konsortium bestående af de irske virksomheder Cyber Colloids og Marigot, det skotske Hebridean Seaweed, spanske Industrias Roko og universiteterne i Reading og Ulster, viste ved laboratorietest, at algefibre øgede mængden af bakterier og bifidobakterier, som kan være gavnlige for menneskets helbred.

Men et senere klinisk forsøg med mennesker omfattende 60 frivillige viste, at de positive ændringer i mikrofloraen var utilstrækkelige til at påvise præbiotisk aktivitet.

Blæretang kapsler fra Natur-Drogeriet indeholder naturlig jod, der bidrager til

  • et normalt energistofskifte
  • en normal kognitiv funktion
  • nervesystemets normale funktion
  • vedligeholdelse af en normal hud
  • en normal produktion af skjoldbruskkirtelhormoner
  • en normal skjoldbruskkirtelfunktion.

Læs også
Blæretang kapsler har flere helsevirkninger
Alger – mikroskopiske organismer med masser af næring
Tang er supermad!
Blæretang kapsler beriger din kost
Blæretang indeholder masser af antioxidanter
Hvorfor bør man spise mad med et lavt glykæmisk indeks?
Jod til gravide og ammende er vigtigt

Kilde
Lordan S, Smyth TJ, Soler-Vila A, Stanton C, Ross RP. The a-amylase and a-glucosidase inhibitory effects of Irish seaweed extracts. Food Chemistry, 141 (2013) 2170-2176.