Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Muskler og led

Kollagentilskud: Hvad skal jeg være opmærksom på?

Brusk fra kvæg og andre animalske kilder er en form for bindevæv, som er opbygget af mucopolysakkarider (bl.a. chondroitin sulfat), proteinstoffer, kalk, svovl og kollagen.

Kollagen er et protein, som findes i de fleste former for bindevæv, bl.a. brusk, knogler og hud. Gelatine er den form for kollagen, som oftest anvendes i madvarer, og foreløbige undersøgelsesresultater tyder på, at gelatine kan forbedre hårets og neglenes struktur og gøre begge dele sundere. Kollagenhydrolysat produceres ved enzymers nedbrydning af gelatine fra køer til mindre proteinfragmenter.

Undersøgelsesresultater har vist, at nogle mennesker bør holde sig fra at tage brusktilskud. Denne anbefaling bygger på teori og ikke kliniske resultater. Til denne gruppe hører

  • mennesker med kredsløbssygdomme
  • kvinder, der planlægger at blive eller er gravide
  • ammende mødre
  • atleter, der træner intensivt

– og desuden bør man afholde sig fra brusktilskud 30 dage før og efter kirurgiske indgreb. Men ingen af disse bekymringer er blevet påvist i kliniske forsøg. Eftersom hajbrusk indeholder kalk, kan mennesker, der indtager store mængder hajbrusk (60-100 gram pr. dag), få for store mængder kalk. Men der er ikke rapporteret om skadelige virkninger af kalk som følge af indtagelse af hajbrusk.

Der er ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger ved indtagelse af gelatine, kollagenhydrolysat eller type II kollagen, men personer, som er overfølsomme over for kylling eller oksekød, bør rådføre sig med lægen inden indtagelse.

Den generelle anbefaling for oksebrusk er 3 g 3 gange daglig. Hajbrusk indtages i nogle tilfælde i langt større doser (fx.eks. 60-100 gr. pr dag oralt i eller i form af stikpiller). Disse mængder er baseret på resultater fra dyreforsøg og patientberetninger, og deres sikkerhed og virkning er ikke bekræftet af kontrollerede kliniske forsøg. Type II-kollagen, der indtages for dets virkning på immunforsvaret ved leddegigt, bruges ofte i meget små mængder (0,02-10 mg pr. dag). Gelatine og kollagenhydrolysat anbefales.

Brusk Lenk fra Natur-Drogeriet A/S – hydrolyseret kollagen fra okse. Collagen-Boost med hindbærsmag eller i en version med protein fra veganske kilder – også fra Natur-Drogeriet A/S.

Alle produkter kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Kollagen – et livsvigtigt protein
Kollagen: Hvad er det?
Gelatine – godt for hud, hår, knogler og bindevæv
Collagen-Boost Vegan: Kollagentilskud til vegetarer og veganere
Brusk Lenk kan hjælpe ved ledproblemer
Brusk Lenk stimulerer kollagen-syntesen
Sportsskader: Styrk dine knæ med Brusk Lenk

Kilder
Scala J, Hollies N, Sucher KP. Effect of daily gelatin ingestion on human scalp hair. Nutr Rep Int 1976;13:579-92.
Morganti P, Randazzo SD. Nutrition and hair. J Appl Cosmetol 1984;2:41-9.
Tyson TL. The effect of gelatin on fragile finger nails. Invest Dermatol 1950;14:323-5.
Rosenberg SW. Further studies in the use of gelatin in the treatment of brittle nails. Arch Dermatol 1957;76:330-5.