Danske forskere har ved hjælp af tvillingeregistret påvist, at leddegigt næppe er arveligt. Resultatet giver håb om, at man kan forebygge sygdommen, der rammer op mod 50.000 danskere.
I Gigtforeningen bliver nyheden modtaget med tilfredshed. Blandt foreningens 70.000 medlemmer er 15.000-20.000 ramt af leddegigt.
Leddegigt er en af de mest smertefulde og invaliderende gigtformer. Sygdommen skyldes sandsynligvis først og fremmest udefrakommende faktorer, fx infektioner. Arvelighed, som man i mange år har ment kunne ligge bag leddegigtens udbredelse, spiller en langt mindre rolle end hidtil antaget. Det påviser et dansk forskerhold, der har taget det unikke danske tvillingeregister til hjælp i sin forskning. Godt 37.000 tvillinger medvirker i undersøgelsen, der stærkt nedtoner genetikkens betydning for leddegigt. Men den giver ikke noget svar på, hvad det så er, der kan forårsage sygdommen.
“Sandsynligvis er der tale om en række forskellige faktorer og ikke en enkelt ting, der kan give denne sygdom. Vi ved, at tobak kan være en risikofaktor, men det er ikke det samme, som at alle patienter med leddegigt også er rygere. Formentlig er der også tale om påvirkninger fra vores miljø generelt, fra vores livsstil, måske vores spisevaner – og sikkert også infektioner af forskellig art. Men vi synes, at vores budskab må være opmuntrende for patienterne. For når der ikke er tale om en overvejende arvelig lidelse, betyder det, at det trods alt må være muligt at gøre noget ved sygdommen”, siger lederen af undersøgelsen, Anders J. Svendsen, Odense Universitetshospital.
Læs også
Leddegigt forkorter livet
Djævleklorod – i et halvt århundrede år danskernes hjælp mod gigt
Ingefær hæmmer inflammation
Curcuma – et interessant alternativ til ingefær
E-vitamin og leddegigt
B6-vitamin og leddegigt
Glutenfri veganerdiæt hjælper patienter med leddegigt
Kilde
British Medical Journal