Mundhulens betydning som en del af immunforsvaret kan ikke understreges nok. De fleste betændelsesfremkaldende mikroorganismer kommer ind i kroppen gennem mundhulen: Man inhalerer dem gennem næsen eller munden – eller man spiser dem.
Ondt i halsen er ofte det første tegn på, at en forkølelse er i anmarch. Når man indånder et forkølelsesvirus, vil det måske forsøge på at bosætte sig på sin nye vært ved at slå sig ned og formere sig lige der bagest i mundhulen, hvor luftrøret begynder. Én type hvide blodlegemer identificerer virusset som et fremmedlegeme og alarmerer andre hvide blodlegemer, som haster hen til den nye koloni for at ødelægge den. Vi kan som regel mærke dette “slag”, efterhånden som det følsomme væv i halsen bliver irriteret og betændt. Hvis det lykkes virusset at formere sig i tilstrækkelig grad, vil det flytte sig – formentlig til næse- og bihulerne. Hvis immunforsvaret stadig ikke er i stand til at bekæmpe det, vil infektionen muligvis slå sig på åndedrætsorganerne.
For at forhindre, at virus (og andre patogener) kommer længere ind til “porten”, er mundhulen udstyret med slimhinder og spytkirtler. Spytkirtlerne udskiller adskillige kraftigtvirkende immunelementer (slim, laktoferrin og enzymer som amylase og lysozym). Immunforsvarscellerne i slimhinderne udskiller desuden IgA. Personer med lav spytdannelse (xerostomi/mundtørhed) er dårligere beskyttet mod patogener, der kommer ind i kroppen via munden. Muno Colostrum kan være med til at afhjælpe dette problem.
Mundhulen er fyldt med receptorer, som ved aktivering alarmerer hele kroppen gennem en meget kompleks kædereaktion i immunforsvaret. For at opretholde et godt helbred er det vigtigt, at vi er i stand til at bekæmpe sygdomsfremkaldende organismer i mundhulen, så de ikke trænger længere ind i kroppen.
Fordøjelseskanalen er normalt godt beskyttet mod angreb fra antigener i den mad, vi spiser. Men mange forhold kan gøre, at det beskyttelseslag, der findes i fordøjelseskanalen, nedbrydes – og så er der fri adgang for patogener. Slimhindeepithelet er grænsefladen mellem det ydre og det indre miljø i fordøjelseskanalen. Det er her, vi fordøjer og optager de fleste af vores næringsstoffer. Desuden fungerer slimhindelaget som en barriere, der forhindrer tarmkanalens bakterier i at komme ind i resten af kroppen. Tarmvævet er beskyttet af forskellige faktorer, bl.a. laktoferrin, som regulerer bakterievæksten i tarmen og hjælper kroppen med til at opretholde slimlaget.
Et system af lymfeknuder, kaldet Peyer’ske pletter, indeholder celler, som udskiller forskellige typer hvide blodlegemer og IgA – den form for antistof, som beskytter os mod parasitangreb og invasion af mikrober. Når bakterier får held til at komme ind i kroppen, bruger de de næringsstoffer, værtskroppen er i besiddelse af, til at formere sig og vokse – og det går hurtigt. Lige så hurtigt identificerer de dele af immunforsvaret, som hele tiden “afpatruljerer” kroppen, de invaderende styrker og iværksætter omgående et angreb. Immunforsvaret alarmerer kroppen, når der er fremmede organismer på spil, ved at sende et signal og det er også immunforsvaret, der rydder op, når den invaderende organisme er blevet nedkæmpet. Der dannes antistoffer, og specialiserede hvide blodlegemer begynder at fjerne den uvelkomne gæst.
Læs også
Muno Colostrum – et naturligt tilskud til vores sundhed
Valleprotein – fantastisk til lidt af hvert
Colostrum – det, der skal til for at få et sundt liv
Virkningen af colostrum på cykelrytteres træningsindsats
Dårlig mundhygiejne kan være årsag til lungebetændelse
Omega-3 fedtsyrer og parodontose
Historiske betragtninger om mundhygiejne
Laktoferrin medvirker til at beskytte mod virus