Knogler og tænder Knogleskørhed

Knoglestabilitet: Efter de 30 går det ned ad bakke

Knoglestabilitet – hvad er det? Læs mere her – og få gode råd til, hvad du kan gøre for at bevare den.

Vores knogler bliver opbygget til og med 30 års alderen. Derefter taber vi hele tiden knoglemasse. Hvor meget afhænger af udgangspunktet og af, hvad man spiser og drikker. Jo mere knoglemasse, der bliver opbygget, inden den maksimale masse er nået ved de 30, jo længere varer det, inden den er opbrugt. Med alderen tæres der på reserverne – det er simpelthen uundgåeligt. Knoglerne taber lidt efter lidt substans – og dermed påvirkes din knoglestabilitet. I ekstreme tilfælde bliver knoglerne så porøse, at de brækker for et godt ord. Og så taler man om knogleskørhed (osteoporose).

Hvordan opnår man optimal knoglestabilitet?

Kalk + Magnesium påvirker din knoglestabilitet i positiv retningEn optimal knoglestabilitet opnår man med de rigtige byggematerialer – nemlig mineralet Calcium. Calcium indbygges i knoglerne, så de bliver hårde. Mere end 99 % af kroppens calcium findes derfor i knoglerne. Så en rigelig calciumforsyning er en forudsætning for faste knogler og dermed for forebyggelsen af knogleskørhed. Målet med en knoglevenlig kost er et højt calciumoptag, som stiller den nødvendige calcium til rådighed for knoglernes opbygning. Calcium fra plantestoffer er ikke helt så brugbart som calcium fra animalske kilder, fx mælk og mælkeprodukter.

I gennemsnit kan kroppen kun optage 30-40 % af det animalske calcium i knoglerne. For calcium fra planteriget gælder det kun ca. 5 %. Af mælkeprodukter anbefales kvark, tykmælk, fedtfattig ost og friskost, yoghurt og naturlig mælk til at drikke. Og her gælder det, at jo mere fedt, produktet indeholder, jo mindre af calciumindholdet kan kroppen bruge. Hvis man ikke kan klare mælk og mælkeprodukter i større mængder, kan man ty til produkter som sesamfrø, hørfrø og sojabønner.

Kosten kan suppleres med calciumholdige drikkevarer, fx frugtdrikke tilsat calcium eller calciumrigt mineralvand med et godt calcium/magnesium forhold på 2:1.

Desuden kan man øge calciums tilgængelighed ved hjælp af mælkesukker. Naturligt mælkesukker kan tilføjes mad- og drikkevarer i form af pulver. Mælkesukker gør den calcium, der optages via kosten, mere brugbar for kroppen. Dermed optager kroppen mere af den mængde calcium, der optages. Mælkesukker hjælper med til at opbygge en stor knoglemasse og til at holde knogletabet efter de 30 på et lavere niveau. Det vil altid gå ned ad bakke, men faldet er mindre brat.

At kende, forstå og behandle knogleskørhed

Næsten 600.000 danskere lider af knogleskørhed. Hos hver fjerde kvinde over 50 år er sygdommen allerede brudt ud, og de første, “stumme” brud på rygsøjlen er sket – knoglebrud, som de ramte ikke er bevidste om. Ofte følger der hurtigt andre brud. Følgerne er tit stærke smerter og manglende mobilitet. Og ikke sjældent bliver ofrene afhængige af hjælp fra andre.

D-vitamin er med til at bevare din knoglestabilitetPersoner med risiko for at udvikle knogleskørhed og de sygdomme, der følger med, skal identificeres, så man hurtigst muligt kan sætte ind med medikamenter, der kan stoppe udviklingen af sygdommen.

Hvis knogleskørhed opdages og behandles tidligt, kan man sikre sig, at det ikke går alt for meget ud over livskvaliteten – og man kan måske undgå at blive afhængig af andres hjælp. I de tidlige stadier anbefales en basisterapi med calcium og D-vitamin til opbygning af knoglerne. Når der først er sket brud på rygsøjlen, er denne kur som regel ikke nok. Så bør lægen ordinere en kur med bifosfonat, fx Risedronat, som kan modvirke det stigende knogletab. Dermed kan man reducere faren for yderligere brud og risikoen for, at man bliver plejeafhængig.

Knogleskørhed: Tal og fakta

  • Kvinder rammes ca. dobbelt så ofte af knogleskørhed som mænd.
  • I gennemsnit optager kvinder dagligt mindre end halvdelen af den mængde calcium, som knoglerne har brug for.
  • Magnesium og calcium er uundværlige mineralstoffer. Man skal derfor ikke blot have dem i rigelige mængder, men de skal også være optagelige for muskler og knogler. For ikke alt, hvad vi spiser, kan optages i kroppen. Netop calcium og magnesium er ofte uoptagelige og bidrager derfor kun i meget ringe mængde til at dække vores behov. Dette kan man ændre på med mælkesukker, fordi mælkesukkeret er i stand til at skabe et miljø i tarmene, som løser calcium og magnesium fra komplekse forbindelser og gør de to mineraler optagelige. Kroppen kan dermed også anvende større mængder af den calcium og magnesium, som findes i vores madvarer. Knoglerne bliver dermed mere stabile, og musklerne aktiveres.

Magnesium er med til at bevare din knoglestabilitet

Læs også
Hvad er knogleskørhed?
Knogleskørhed – risikofaktorer
Knogleskørhed – hvad er det, og hvad kan du gøre?
Forebyg knogleskørhed med frugt, grønt og mælkeprodukter
Knogleskørhed: Lille indsats – stort udbytte
Calcium og D-vitamin mindsker knogletab

Kilde
Gesundheit heute 1/02