Knogleskørhed Naturmidler

Rødkløver kan medvirke til at mindske risikoen for knogleskørhed

Isoflavoner fra rødkløver kan være med til at beskytte kvinder, som er blevet anbefalet at fravælge hormonterapi, mod risikoen for at udvikle knogleskørhed (osteoporose). Forskningsresultater viser, at isoflavon-tilskud kan have en beskyttende indvirkning på lændehvirvlerne.

Det er isoflavonerne i rødkløver, der gør det

Planteøstrogenbehandling med isoflavoner er et godt, naturligt alternativ til den traditionelle hormonbehandling, som ganske vist har en gavnlig indvirkning på knoglerne, men samtidig har en række betydelige bivirkninger. Storbritanniens “vagthund” på dette område (MHRA) har for nylig rådet kvinder til at undlade at tage kunstige hormoner i længere perioder. Men mens man har forsket meget i isoflavons indvirkning på overgangsalderens symptomer, så har man fokuseret mindre på stoffets virkning på vores knogler.

Forsøg, der underbygger rødkløvers virkning

Et hold britiske forskere bad derfor 205 kvinder i alderen 49-65 om at deltage i et dobbeltblind, randomiseret, placebo-kontrolleret forsøg. En gruppe af deltagerne fik et dagligt tilskud af isoflavon fra rødkløver. Tilskuddet indeholdt 26 mg biochanin A, 16 mg formononetin, 1 mg genistein og 0,5 mg daidzein. Knogletæthed, kropsbygning, omsætningshastigheden for knoglemassen og forsøgsdeltagernes kost blev målt ved forsøgets start og efter 12 måneder.

Tabet af knoglemineralindholdet og -tætheden i lændehvirvlerne var markant lavere hos de kvinder, der fik isoflavontilskud i forhold til placebogruppen, rapporterer forskerne. Man kunne imidlertid ikke iagttage den samme indvirkning på mineralindhold og -tæthed i hofteskålen, i knogleresorptionen og i kropsbygningen i det hele taget. Men hos den gruppe kvinder, der fik tilskud, fandt man et langt større antal markører for knogledannelse end hos de kvinder, der tilhørte placebogruppen. Forskerne kunne konkludere, at isoflavon “potentielt har en positiv indvirkning” på kvinders lændehvirvler.

Kinesiske forskere rapporterede sidste år, at sojaisoflavoner har en let, men statistisk signifikant, uafhængig virkning på vedligeholdelsen af mineralindholdet i hoftebenet hos kvinder, der har overstået overgangsalderen, og som ved forsøgets start havde en lav knoglemasse.

Prøv Natur-Drogeriets forskellige produkter med rødkløver mod knogleskørhed: Te, tebreve eller kapsler.

Rødkløver mindsker risikoen for knogleskørhed

Læs også
Rødkløver og betydningen af østrogener
Soja og rødkløver – sikre alternativer til hormonbehandlingRødkløver mindsker risikoen for knogleskørhed
Når overgangsalderen spiller én et puds
Rødkløver holder dit hjerte og dine blodkar raske
C-vitamin og knogletab
Magnesium – kvindernes mineral?

Kilde
American Journal of Clinical Nutrition, bd 79, nr. 2, 326-333.