Diabetes Kosttilskud

Carnitin sænker LDL-kolesteroltallet hos diabetikere

Tilskud af carnitin kan i statistisk signifikant grad reducere mængden af iltet LDL-kolesterol hos patienter med diabetes. Iltet LDL spiller en rolle ved åreforkalkning og sygdomme i hjertets kranspulsårer – særligt hos patienter, som samtidig har et højt blodsukkerniveau. Carnitin er et mikronæringsstof med antioxiderende og fedtreducerende virkning.

I det her omtalte forsøg blev 81 mænd og kvinder med type II-diabetes tilfældigt inddelt i to grupper, som i en periode på tre måneder fik hhv. carnitin (2.000 mg pr. dag) eller placebo sammen med en kaloriefattig kost.

I carnitin-gruppen kunne man i forhold til placebogruppen iagttage et signifikant fald i blodets indhold af fedtstoffer, dvs. samlet kolesterol, LDL-kolesterol, triglycerider og apolipoproteiner, og en signifikant forøgelse i mængden af det gavnlige HDL-kolesterol. Tilskuddet mindskede desuden mængden af iltet LDL og andre udtryk for iltningsbelastning. Glykosyleret hæmoglobin, et langsigtet mål for blodsukkerniveauet, faldt også i carnitin-gruppen.

Reduktionen i iltet LDL efter blot tre måneders tilskud af carnitin kan tyde på, at stoffet har en forebyggende indvirkning på kredsløbssygdomme.

Carnitin kapsler fra Natur-Drogeriet A/S indeholder både carnitin og calcium og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker – samt online, naturligvis!

Læs også
Kosttilskuds betydning for diabetikere
Carnitin og type II-diabetes
Diabetes type II – naturmidler, der støtter dine livsstilsvalg
Carnitin – et næringsstof, der bremser aldersforandringer
Kosttilskud – vigtigere, end du tror
Kolesteroltallet er årstidsafhængigt
Loppefrøskaller – en sensationel kolesterolsænker

Kilde
Malaguarnera M, Vacante M, Avitabile T, Malaguarnera M, Cammalleri L, Motta M. L-carnitine supplementation reduces oxidized LDL cholesterol in patients with diabetes. Am J Clin Nutr. Januar 2009;89(1):71-6.