Kosttilskud Urter og krydderier

Hørfrø – hvad er forskellen på de gule og de brune?

Derfor skal der indgå hørfrø i din kost

Frøene fra hørplanten er blevet brugt som levnedsmiddel i Asien og Europa i mindst 6.000 år. Det vig­tigste er, at du lader hørfrø indgå i din daglige kost, fordi frøene på mange måder har en gavnlig indvirkning på dit helbred – også ud over at sænke dit kolesteroltal.

Gule eller brune hørfrø? Mange foretrækker de gule – og det er der et par gode grunde til. For det første sma­ger de gule hørfrø lidt ”nøddeagtige”, hvorimod de brune hørfrø har en mere ”græsagtig” smag. Desuden har de gule hørfrø en mere olieagtig kemisk sammensætning. Det kunne forlede én til at tro, at de er sundhedsmæssigt bedre, men denne formodning kan ikke bevises.

Man kan spise knust hørfrø på forskellige måder. Man kan blande 1 spsk. op i ½ dl frugt- eller grønsagsjuice, mælk, cornflakes, yoghurt, æblemos, havregryn – eller hvad du nu ellers kan komme i tanke om. Drik masser af vand – hørfrø optager nemlig otte gange sin egen vægt i vand. Det betyder, at hvis du spiser knust hørfrø en times tid før dit normale måltid, vil du spise mindre til selve måltidet. Derfor kan knust hørfrø hjælpe dig til at tabe i vægt.

Gule hørfrø er en af de rigeste kilder til de værdifulde omega 3-fedtsyrer i og med, at 48 % af hør­frøets fedtindhold er omega 3. Forenklet sagt giver ½ dl gule hørfrø 12 g fibre, 13 g protein og 9 g omega-3 fedtsyrer. Denne form for uopløselige fibre vil øge afføringsmængden og forebygge forstoppelse. De lignaner, der findes i hørfrøet, har desuden vist sig at kunne afhjælpe symptomer i forbindelse med overgangsalderen samt at have kræftforebyggende, bakteriehæmmende, svampedræbende og virushæmmende egen­skaber.

100 g gule hørfrø indeholder ca. 450 kalorier (ca. 1,5 dl). Opbevar knust hørfrø (brune eller gule) i en lufttæt beholder i køleskab eller fryser. Det vil forhin­dre harskning og iltning.

Næringsoplysninger – gule hørfrø

Protein: 18 g
Fedt: 34 g
Kulhydrater: 37,2 g
Kostfibre: 8,8 g
Kalk: 271 mg
Jern: 43,8 mg
Fosfor: 462 mg
A-vitamin: 0 I.E.
B1-vitamin: 0,17 mg
B2-vitamin: 0,16 mg
Niacin: 1,4 mg

Næringsoplysninger – brune hørfrø

½ dl hørfrø svarer til 45 g
Kalorier: 245
Protein: 10,6 g
Kulhydrater: 12,4 g
Samlet fedtindhold: 16,9 g
Mættet fedt: 1,9 g
Kalium: 338 mg
Kalk: 104 mg
Magnesium: 180 mg
Fosfor: 293 mg
Jern: 1,6 mg
Mangan: 1,8 mg
A-vitamin: 8,5 I.E.
E-vitamin: 3 I.E.
B1-vitamin: 0,3 mg
B2-vitamin: 1,5 mg
B3-vitamin: 2,2 mg
B6-vitamin: 4 mg
B12-vitamin: 0,3 mg
Mættet fedt: 9 %
Omega 9: 16 %
Omega 6: 18 %
Omega 3: 57 %

Læs også
Hørfrøs sundhedsfremmende indvirkning på kredsløbet
Knust hørfrø er godt for kolesteroltallet
Hørfrø: Vejen til sundhed
Hørfrø til en velfungerende fordøjelse
Hørfrø – et godt supplement til behandling af prostatakræft
Pandekager med havregryn og hørfrø
Hørfrøbrød

Kilde
The Flax Council of Canada