Urter og krydderier

Basilikum: Krydderurt med sundhedsfremmende egenskaber

Basilikum er en velsmagende, grøn krydderurt, som tilhører myntefamilien. Den er måske mest kendt som krydderi, men den kan i høj grad også anbefales som te og kosttilskud – og ud over at smage dejligt har den en lang række sundhedsfremmende egenskaber.

De mest almindelige varianter

Det videnskabelige navn for den type basilikum, man anvender i madlavningen, er Ocimum basilicum (forkortet O. basilicum). Varianterne af O. basilicum er:

 • Sød basilikum: Den mest almindelige og populære variant – og den, der anvendes i det italienske køkken. Sælges ofte tørret. Smagen er lidt lakrids- og nellikeagtig.
 • Buskbasilikum: Har en stærk duft, men smagen er mild, og varianten kan derfor anvendes i stedet for sød basilikum. Buskbasilikum er en kompakt, buskagtig plante med småblade, der trives godt i en potte.
 • Thai-basilikum: Smager af anis og lakrids og anvendes ofte i thailandske og andre asiatiske retter.
 • Kanelbasilikum: Hjemmehørende i Mexico. Har en kanelagtig duft og smag. Bruges ofte sammen med bælgfrugter og krydrede, lynstegte grønsager.
 • Salatbladet basilikum: Har store, rynkede, bløde blade, der smager af lakrids. Smager dejligt i salater eller sammen med tomater og olivenolie.

Den basilikumvariant, der anvendes i kosttilskud og til te, er hellig basilikum, Ocimum tenuiflorum (O. sanctum). Den anvendes også i visse thai-retter på grund af sin meget karakteristiske smag.

Nærings- og plantestoffer

I de fleste opskrifter skal man kun anvende relativt små mængder, så det er begrænset, hvor mange vitaminer og mineraler man får ad den vej. 1 spsk (= 2 g) sød basilikum indeholder følgende:

Friske blade Tørrede blade
Kalorier 0,6 5
A-vitamin 3 % af RI 4 % af RI
K-vitamin 13 % af RI 43 % af RI
Calcium 0,5 % af RI 4 % af RI
Jern 0,5 % af RI 5 % af RI
Mangan 1,5 % af RI 3 % af RI

RI = Referenceindtag

Selvom den tørrede basilikum har en større koncentration af næringsstoffer, bruger man mindre af den end af frisk basilikum. Derfor er urten ikke en god leverandør af næringsstoffer (undtagen K-vitamin).

Basilikum indeholder også velgørende plantestoffer med antioxidante og betændelseshæmmende egenskaber. Det er også disse plantestoffer, der gør basilikum karakteristisk – både i smag og duft.

Basilikum: Krydderurt med sundhedsfremmende egenskaberSundhedsfremmende egenskaber

Basilikum er ikke kun et populært middel i folkemedicinen mod fx kvalme og insektbid. Planten anvendes ofte i den traditionelle kinesiske medicin, Ayurveda eller andre holistiske medicinske systemer.

Forskere er i fuld gang med at undersøge de potentielle medicinske egenskaber ved basilikum. Ekstrakter eller essentiel olie, som giver koncentrerede mængder af plantestoffer, testes typisk i stedet for hele blade. Man benytter som regel reagensglas- eller dyreforsøg til at påvise, om det giver mening at udvikle et stof til medicin eller kosttilskud, inden man evt. tester på mennesker.

Potentielle egenskaber ved sød basilikum

Listen herunder viser de potentielle fordele ved sød basilikum, baseret på forsøg foretaget på mus eller i reagensglas. Man ved ikke, om man ville opnå samme resultater på mennesker:

 • Reducere hukommelsestab som følge af stress og aldring
 • Reducere depression som følge af kronisk stress
 • Basilikum: Krydderurt med sundhedsfremmende egenskaberReducere skaderne efter en hjerneblødning og støtte genoptræningen, uanset om basilikum indtages før eller efter hjerneblødningen
 • Forbedre det fastende blodsukkerniveau, samt mængden af kolesterol og triglycerider
 • Sænke blodtrykket hos personer med forhøjet blodtryk
 • Afslappe blodkarrene og fortynde blodet på samme måde som aspirin
 • Beskytte mod aspirins skadegørende virkning på tarmen, primært ved at forebygge mavesår
 • Øge opmærksomhed og koncentration ved aromaterapeutisk inhalation
 • Hæmme væksten i bakterier, der giver dårlige tænder
 • Forbedre fødevaresikkerheden, fx ved at integrere urten i fødevareindpakning
 • Fungere som et alternativ til antibiotika mod smitsomme sygdomme, bl.a. antibiotika-resistente bakteriearter
 • Afskrække insekter som myg og tæger.

Forsøg med mus har typisk anvendt 100–400 mg basilikumekstrakt pr. kg kropsvægt. Man kender ikke den tilsvarende dosis for mennesker.

Potentielle egenskaber ved hellig basilikum

Hellig basilikum har en lang historie i folkemedicinen, hvor urten er blevet brugt mod mange forskellige lidelser, bl.a. de ovenfor nævnte. Der findes heller ikke mange forsøg på mennesker for hellig basilikum, men resultaterne fra dem, der dog findes, er opløftende.

60 mennesker med diabetes type II fik 250 mg ekstrakt af hellig basilikum sammen med et diabetesmiddel før morgenmaden og aftensmaden hver dag i tre måneder. De oplevede en 18 % reduktion i det gennemsnitlige blodsukkerniveau sammenlignet med de deltagere, der kun fik diabetesmidlet.

Desuden viste et forsøg med 158 personer med mindst tre symptomer på stress, at 1.200 mg ekstrakt af hellig basilikum hver dag i seks uger var 39 % mere effektivt til at forbedre de generelle stresssymptomer end placebo.

Der er behov for flere kliniske forsøg på mennesker for at bekræfte virkningen og fastsætte dosis.

Køb, dyrk og opbevar

Frisk basilikum giver en stærkere smag, men tørret basilikum er billigere og lettere at have med at gøre. Sød basilikum er den mest udbredte variant, men du kan sagtens finde andre varianter på grønsagsmarkeder eller i etniske butikker. Men du kan jo også vælge selv at dyrke!

Du skal sikre dig, at planten står et sted, hvor nattemperaturen ikke kommer under 15oC. Basilikum er kuldefølsom og foretrækker fuld sol i dagtimerne.

Brug enten frø eller en aflægger fra en anden plante. Sæt den i vand, indtil roden begynder at vokse. Så planter du den ud i haven eller i en potte, hvor vandet kan løbe fra.

Friske basilikumblade sætter du i en krukke med postevand, så de kan holde sig friske i nogle dage. Vær forsigtig med at lægge frisk basilikum i køleskabet – de lave temperaturer kan give bladene en forkert farve. Hvis du har en stor mængde frisk basilikum, kan du tørre bladene og gemme dem i en krukke med et tætsluttende løg. Lad være med at smuldre bladene, før du skal bruge dem – derved beholder de deres essentielle olie, duft og smag.

Anvendelse i madlavningen

Basilikum sætter fut i tomatretter, salater, squash, aubergine, krydderiblandinger til kød, fars, suppe, sauce og meget mere.

Men den vel nok mest kendte anvendelse af krydderurten er pesto – en cremet, grøn sauce, der laves af frisk basilikum, hvidløg, parmesanost, olivenolie og pinjekerner. Pesto smager herligt som dip eller som ”smørelse” i sandwiches.

Basilikum går fint sammen med andre urter og krydderier, fx hvidløg, merian, sennep, oregano, paprika, persille, peber, rosmarin og salvie.

Brug kun bladene af frisk basilikum, ikke stænglen. Generelt er det bedst at tilsætte den friske basilikum lige inden servering, fordi varme kan mindske smagen og fjerne den friske grønne farve fra bladene.

Hvis der i en opskrift står, at du skal bruge frisk basilikum, og du kun har den tørrede version, så brug 1/3 af det angivne, fordi den tørrede er mere koncentreret. Har du ikke en opskrift, så brug dette skema som en tommelfingerregel for, hvor meget du skal tilsætte til 450 g mad:

Tørret basilikum Frisk basilikum
Grønsager, korn og bælgfrugter 1½ tsp 2 spsk
Kød, fjerkræ og fisk 2 tsp 2½ spsk
Bagværk 1½ tsp 2 spsk

Sikkerhed og negative bivirkninger

Basilikum anses generelt for at være sikker i små mængder, men der skal alligevel lyde et par gode advarsler.

Basilikumblade har et højt indhold af K-vitamin, som medvirker til at få blodet til at klumpe sig sammen. Et stort indtag af basilikum kan derfor påvirke virkningen af blodfortyndende midler som fx Warfarin.

Modsat kan basilikumekstrakt – som man fx finder i kosttilskud – fortynde blodet, hvilket kan blive problematisk, hvis du lider af blødersygdom eller står foran en operation.

Desuden skal du være opmærksom, hvis du tager blodtrykssænkende midler eller diabetesmedicin, idet kosttilskud med basilikum kan sænke blodtrykket og blodsukkerniveauet. Du skal derfor måske have justeret din medicindosis.

Undgå basilikum, hvis du er gravid eller forsøger at blive det. Dyreforsøg tyder på, at tilskud af hellig basilikum kan have en negativ indvirkning på sæden og kan fremkalde veer under graviditeten. Man kender ikke til risici ved at indtage basilikum, når man ammer.

Allergi over for basilikum er sjælden, men man har dog registreret nogle få, der har reageret på pesto.

Læs også
Natur-Drogeriets krydderier – en fryd for sanserne!
Middelhavskrydderier – dufter og smager og booster dit helbred!
Kilden til din ungdom vokser måske i din have
Krydderier, der styrker dit helbred
Oreganoolie og infektioner
Kunsten at skaffe sig et mavesår…
Sandwichfyld
Spaghetti Sojanese
Mexicansk bønnegryde

Kilde
https://www.healthline.com/nutrition/basil#nutrition