B-vitaminerne Demens-sygdomme Urter og krydderier

Forebyggelse af demens – er det muligt?

B-vitaminer

Man har længe sat B-vitaminer, specielt folsyre og B12, i forbindelse med forebyggelse af demens, på grund af de­res evne til at reducere kroppens indhold af aminosyren homocystein. Epidemiologiske forsøg har vist, at et højt niveau af homocystein giver mistanke om eller bekræfter demens. Faktisk har det så­kaldte Framingham-forsøg vist, at mennesker med et homocystein-niveau over 14 mikromol/l serum har dobbelt så høj risiko for at udvikle demens som mennesker med et lavere niveau.

B-vitaminer kan måske være et led i forebyggelse af demens

Et højere blodindhold af B12-vitamin er også sat i forbindelse med hjernens størrelse. Forskere fra University of Oxford rapporterede i 2008, at B12 måske kan beskytte mod tab af hjernevolumen hos ældre og i sidste ende reducere risikoen for at udvikle demens. B6, B12 og folsyre menes også at kunne hjælpe mod migræne

D-vitamin

D-vitamin får mere og mere opmærksomhed i forbindelse med en lang række helbredsproblemer, herunder kognitiv funktion.

Boston-baserede forskere rapporterede i midten af 2008, at flavanolholdigt chokolade kan fremme blodstrømmen i hjernen og reducere risikoen for demens og hjerneblødning. Forsøget blev sponsoreret af slikgiganten Mars og menes at være det første forsøg, der direkte har undersøgt virkningen af flavanolholdigt kakao på blodstrømmen i hjernen.

Ginkgo biloba

Men der er endnu ikke enighed om virkningen af nogle af de almindeligste urter. Et forsøg med 3.000 ældre offentliggjort i Journal of the American Medical Association viste, at der ikke var for­skel på hastigheden af samlet demens og hastigheden af Alzheimers blandt grupper, der fik ginkgo biloba eller placebo i 6,1 år. Forsøget blev dog afvist som “irrelevant” af Daniel Fabricant, PhD, fungerende direktør for Natural Products Association (NPA). “Forsøget står i skærende kontrast til andre forsøg. Desværre findes der endnu ikke nogen bevist metode til forebyggelse af Alzheimers, men velanskreven forsk­ning har vist, at ginkgo biloba kan spille en konstruktiv rolle ved forbedring af de symptomer, der er relateret til denne svækkende sygdom og måske forsinke dens udvikling”.

Ginkgo biloba kan måske være et led i forebyggelse af demens

Læs også
Fakta om demens
Kender du advarselstegnene for demens?
Alzheimers: Sådan kan du forebygge
Alzheimers kan forebygges med store doser B-vitamin
Alzheimers sygdom – og alternativ forebyggelse og behandling
Ginkgo biloba styrker hjernens funktioner
Diabetes og risikoen for at udvikle demens
D-vitaminmangel kan give Alzheimers og demens

Kilder
Neurology, bind 71, s. 826-832
Pharmacogenetics and Genomics
Neuropsychiatric Disease and Treatment,
bind 4, s. 433-440