B6-vitamin (Pyridoxin) B9-vitamin (Folsyre) Hjerte-/kredsløbssygdomme

Folsyre, B6-vitamin og hjertesygdomme hos kvinder

Folsyre og B6-vitamin fra kosten og i form af kosttilskud har indflydelse på risikoen for sygdomme i hjertets kranspulsårer blandt kvinder.

Et for højt indhold af homocystein skyldes både genetiske og livsstilsmæssige faktorer, bl.a. et lavt optag af folsyre og B6-vitamin. Men der foreligger ingen data vedr. indtagelse af disse vitaminer og deres mulige indflydelse på risikoen for at udvikle sygdomme i hjertets kranspulsårer. Målet med dette forsøg var at undersøge indtaget af folsyre og B6-vitamin i forhold til antallet af tilfælde af myocardieinfarkt (blodprop i hjertet) både med og uden dødelig udgang.

Folsyre har betydning for risikoen for hjertesygdomme hos kvinderI alt 80.082 kvinder fra Nurses’ Health Study deltog. Ingen havde tidligere haft hverken hjertesyg­dom, kræft, forhøjet kolesteroltal eller diabetes. De blev via et spørgeskema udspurgt om deres nor­male indtag af folsyre og B6-vitamin.

I løbet af en opfølgningsperiode på 14 år konstaterede man 658 tilfælde af myocardieinfarkt uden dødelig udgang og 281 tilfælde med dødelig udgang. Forskerne justerede for andre risikofaktorer (rygning, forhøjet blodtryk og indtagelse af alkohol, fibre, E-vitamin og mættede, flerumættede og transfedtsyrer). Risikoen for hjertesygdom var lavest blandt de kvinder, der indtog enten et multivitaminpræparat eller større mængder folsyre og B6-vitamin end den anbefalede dagsdosis.

Disse resultater tyder på, at indtagelse af folsyre og B6-vitamin i doser, der ligger over den anbefa­lede dagsdosis, kan være et vigtigt led i kvinders primære forebyggelse af sygdomme i hjertets krans­pulsårer.

Læs også
B-vitaminer holder hjerne og øjne sunde
B6-vitamin og folsyre beskytter mod sygdom i  kranspulsårerne
B6-vitamin og folsyre giver færre kredsløbsdødsfald
Kvinder glemmer at tænke på hjertet
Kvinder bør spise grønsager for at holde hjertet sundt
Kosttilskud og motion reducerer risikoen for hjerteproblemer hos kvinder
Høj indtagelse af transfedtsyrer kan føre til hjertesygdom

Kilde
JAMA, 1998;279(5):359-64.