C-vitamin E-vitamin Hjerte-/kredsløbssygdomme

C- og E-vitamin kan reducere hjertedød hos diabetikere

I en artikel offentliggjort i tidsskriftet Cardiology beretter forskere fra Warszawa om et forsøg, hvor man har påvist, at tilskud af C- og E-vitamin til diabetikere i signifikant grad kan reducere risikoen for hjertedød (antallet af dødsfald i en periode på 30 dage efter akut myocardieinfarkt).

800 patienter fik en 12-timers intravenøs infusion med 1.000 mg C-vitamin efterfulgt af 400 mg C-vitamin og 200 mg E-vitamin oralt tre gange dagligt – eller placebo. Antallet af dødsfald var ens for behandlings- og placebogrupperne for ikke-diabetikere. Til gengæld var dødeligheden 68 % lavere for de diabetikere, der fik vitaminerne.

“Tidlig indgivelse af passende doser af antioxidanterne C- og E-vitamin til diabetikere med akut myocardieinfarkt synes at være specielt velegnet under hensyntagen til den øgede dannelse af reaktive iltarter (ROS) hos denne type patienter”, konkluderer forfatterne.

C-vitamin kan være med til at reducere risikoen for hjertedød hos diabetikereE-vitamin kan være med til at reducere risikoen for hjertedød hos diabetikereLæs også
C-vitamin er med til at forebygge hjertesygdom
E-vitamin alene reducerer risikoen for hjerteanfald
C- og E-vitamin og hjerte-/karsygdomme
E-vitamin og myocardieinfarkt
Omega-3 fedtsyrer kan modvirke pludselig hjertedød
Magnesium reducerer risikoen for pludselig hjertedød
Hvidtjørn er hjertets ven

Kilde
Jaxa-Chamiec T, Bednarz B, Herbaczynska-Cedro K, Maciejewski P, Ceremuzynski L. Effects of vitamins C and E on the outcome after acute myocardial infarction in diabetics: a retrospective, hypothesis-generating analysis from the MIVIT study. Cardiology, 2008;112(3):219-23.