C-vitamin

C-vitaminrig kost halverer dødeligheden som følge af hjertesygdom

Britiske forskere har analyseret data fra en prospektiv befolkningsundersøgelse af 19.496 mænd og kvinder i alderen 45-79 år. Ved undersøgelsens start blev C-vitaminniveauet målt i blodet.

Fire år senere viste det sig, at den samlede dødelighed og forekomst af hjertesygdom hos personer med mest C-vitamin i blodet var ca. 50 % lavere, sammenlignet med dem, som havde mindst. Omregnet til praktiske tal faldt dødeligheden med 20 % for hver øgning af C-vitaminindtaget på 50 mg om dagen. Anbefalet daglig indtagelse er bare på 60 mg/dag, og en typisk indtagelse for mange mennesker er 50-100 mg/dag.

Undersøgelsen indikerer, at selv bare lidt mere grønne kostvaner kan have en markant helsefremmende virkning. C-vitamin findes specielt i frugt og grønt, som også indeholder en række andre antioxidanter og næringsstoffer. Det er derfor sandsynligt, at C-vitaminindholdet blot genspejler en samlet virkning af en højere indtagelse af disse madvarer under et, og at det er helheden, som reducerer dødeligheden.

Læs også
C-vitamin er med til at forebygge hjertesygdom
Et højt niveau af C-vitamin mindsker risikoen for slagtilfælde
Forøget risiko for hjertesygdom om vinteren kan skyldes mangel på C-vitamin
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte
Lavere risiko for diabetes med C-vitamin, carotenoider og korn
Mænd dør af dårlig kost
Liposomer – hvad er det?
Generation 65+ – sund med målrettet kost?

Kilde
Khaw KT et al. Relation between plasma ascorbic acid and mortality in men and women in EPIC-Norfolk prospective study: a prospective population study. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Lancet 2001; 357: 657-63.