C-vitamin

C-vitaminrig kost halverer dødeligheden

Britiske forskere har analyseret data fra en prospektiv befolkningsundersøgelse af 19.496 mænd og kvinder i alderen 45-79 år. Ved undersøgelsens start blev C-vitaminniveauet målt i blodet.

Fire år senere viste det sig, at den samlede dødelighed og forekomst af hjertesygdom hos personer med mest C-vitamin i blodet var ca. 50 % lavere, sammenlignet med dem, som havde mindst. Omregnet til praktiske tal faldt dødeligheden med 20 % for hver øgning af Cvitaminindtaget på 50 mg om dagen. Anbefalet daglig indtagelse er bare på 60 mg/dag, og en typisk indtagelse for mange mennesker er 50-100 mg/dag.

Undersøgelsen indikerer, at selv bare lidt mere grønne kostvaner kan have en markant helsefremmende virkning. C-vitamin findes specielt i frugt og grønt, som også indeholder en række andre antioxidanter og næringsstoffer. Det er derfor sandsynligt, at C-vitaminindholdet blot genspejler en samlet virkning af en højere indtagelse af disse madvarer under et, og at det er helheden, som reducerer dødeligheden.

Kilde
Khaw KT et al. Relation between plasma ascorbic acid and mortality in men and women in EPIC-Norfolk prospective study: a prospective population study. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Lancet 2001; 357: 657-63.