C-vitamin

C-vitamin i megadoser: Er der bivirkninger?

I diskussionen om megadoser af C-vitamin (op til 10 g dagligt) accepteres beskrivelser af vitami­nets bivirkninger ofte ukritisk. Et af de udsagn, der går igen, er, at megadoser af C-vitamin fremkal­der en systemisk tilvænning med efterfølgende tilbagevenden af skørbug, når man holder op med at tage kosttilskuddet. Indtagelse af store doser C-vitamin bør ikke anbefales, men det er formentlig stadig værd at undersøge, om påstanden om tilbagevendende skørbug har hold i virkeligheden.

Forfatterne til forsøgsrapporten gennemgik data fra forsøg på både dyr og mennesker og konkluderede: “De få patient­beskrivelser fra voksne med mulig tilbagevendende skørbug efter ophørt indtagelse af C-vitamin-tilskud er mundtlige beretninger, som ikke er velfunderede.”

Kan der være bivirkninger ved at tage C-vitamin i megadoser?Forfatterne noterer sig, at C-vitamin optages ved aktiv transport. Pr. definition kræver denne meka­nisme energi og kan mættes. “Det ser ud til, at en enkelt oral dosis på 2-3 gram C-vitamin er nok til at nå optagelseskapaciteten”.

Læs også
C-vitamin i megadoser mod forkølelse
C-vitamin er vigtigere, end du tror
C-vitamin giver unge mænd mere energi
C-vitamin normaliserer trykket i øjet
C-vitamin og lungebetændelse
C-vitamin og galdeblærelidelser
C-vitamin på en helt ny måde
Anprisninger: C-vitamin

Kilde
Gerster H, Moser U. Is high-dose vitamin C in take associated with systemic conditioning? Nutrition Research 8:1327-1332 (1988).