C-vitamin Hjerte-/kredsløbssygdomme

C-vitamin kan måske være et alternativ til statiner

En artikel i tidsskriftet Free Radical Biology and Medicine fortæller, at forskere ved University of California, Berkeley, har påvist, at tilskud af C-vitamin reducerer mængden af C-reaktivt protein (CRP) i kroppen. CRP er en markør for inflammation, som er sat i forbindelse med en øget risiko for kredsløbssygdomme.

Gladys Block, PhD, og hendes kolleger inddelte 396 ikke-rygere i tre grupper, der fik hhv. C-vitamin, E-vitamin eller placebo i en periode på to måneder. Man kunne ikke iagttage nogen effekt af C-vitamin blandt de deltagere, der havde et normalt CRP-niveau, men for deltagere med forhøjet CRP var C-vitaminet i stand til at mindske mængden med 0,25 mg/l sammenlignet med placebo – en reduktion, der svarer til den, man opnår ved behandling med statin-præparater.

“For personer med forhøjet CRP, men ikke forhøjet LDL-kolesterol, tyder vores data på, at C-vitamin bør undersøges som et alternativ til statiner eller som et middel til at udsætte det tidspunkt, hvor det bliver nødvendigt at behandle med statiner”, konkluderer dr. Block.

Kilde
Block G, Jensen CD, Dalvi TB et al. Vitamin C treatment reduces elevated C-reactive protein. Free Rad Biol Med, 2008.