C-vitamin Hjerte-/kredsløbssygdomme

C-vitamin kan måske være et alternativ til statiner

En artikel i tidsskriftet Free Radical Biology and Medicine fortæller, at forskere ved University of California, Berkeley, har påvist, at tilskud af C-vitamin måske kan være et alternativ til brugen af statiner, fordi stoffet reducerer mængden af C-reaktivt protein (CRP) i kroppen. CRP er en markør for inflammation, som er sat i forbindelse med en øget risiko for kredsløbssygdomme.

Gladys Block, PhD, og hendes kolleger inddelte 396 ikke-rygere i tre grupper, der fik hhv. C-vitamin, E-vitamin eller placebo i en periode på to måneder. Man kunne ikke iagttage nogen effekt af C-vitamin blandt de deltagere, der havde et normalt CRP-niveau, men for deltagere med forhøjet CRP var C-vitaminet i stand til at mindske mængden med 0,25 mg/l sammenlignet med placebo – en reduktion, der svarer til den, man opnår ved behandling med statin-præparater.

C-vitamin - et godt alternativ til statiner, hvis du har forhøjet kolesterol

“For personer med forhøjet CRP, men ikke forhøjet LDL-kolesterol, tyder vores data på, at C-vitamin bør undersøges som et alternativ til statiner eller som et middel til at udsætte det tidspunkt, hvor det bliver nødvendigt at behandle med statiner”, konkluderer dr. Block.

Læs også
C-vitamin og kolesterol
Antioxidanter og iltning af LDL-kolesterol
C-vitamin: Hvad gør det ved fedtstofferne i kroppen?
Statiner næsten fordobler din risiko for diabetes
Statiner og muskelsmerter
Q10 kan modgå bivirkninger af statinpræparater
C-vitamin reducerer blodtryk og iltningsbelastning hos diabetikere
Policosanol – godt for kolesterolspejlet og mange andre ting
Carsten Vagn-Hansen: Medicin, mad og kosttilskud

Kilde
Block G, Jensen CD, Dalvi TB et al. Vitamin C treatment reduces elevated C-reactive protein. Free Rad Biol Med, 2008.