Hjerte-/kredsløbssygdomme

Forhøjet blodtryk – 10 vigtige spørgsmål og svar

1. Hvad er forhøjet blodtryk?

Blodtrykket er betegnelsen for det tryk, som blodet, der strømmer gennem arterierne, udøver. Blod­trykkets værdi afhænger af hjertets pumpeydelse og af tværsnittet og modstanden i blodkarrene. Det ideale blodtryk ligger på 120/80 mmHg (betegnelsen ”millimeter kviksølv” – mmHg – er et fysisk udtryk for trykket). Værdier, der ligger betydeligt over dette tal, regnes for at være sygelige.

2. Hvordan kan man mærke, at man har forhøjet blodtryk?

Tegnene på forhøjet blodtryk kan være hovedpine, svimmelhed, hyppig næseblod, svedeture, øresu­sen, hjertebanken og åndenød. Men ofte opdages sygdommen tilfældigt ved rutineun­dersøgelser, eller når der har udviklet sig sygelige forandringer i kar eller organer. Forhøjet blodtryk gør nemlig ikke ondt.

3. Er det rigtigt, at te kan sænke blodtrykket?

Ja, ifølge et forsøg foretaget ved Cheng Kung-universitetet i Taiwan med deltagelse af 1.500 perso­ner kan blot 2-4 kopper te dagligt sænke risikoen for at få forhøjet blodtryk med op til 46 %. For­søgsdeltagerne drak primært grøn te og Oolong-te. Årsagen til denne reduktion kan skyldes de kar­beskyttende flavonoider, som findes i teen.

4. Hvad skyldes forhøjet blodtryk?

I dag mener man, at ca. 40% af dem, der får forhøjet blodtryk, er arveligt belastede. Som de største risikofaktorer nævnes overvægt, manglende motion, rygning, for højt salt- og alkoholindtag samt kronisk stress.

5. Kan forhøjet blodtryk skade hjernen?

Ja, og ikke kun på grund af den store risiko for slagtilfælde. Langtidsstudier foretaget ved Max-Planck-Instituttet i Berlin har vist, at den normale aldringsproces i hjernen fremskyndes af forhøjet blodtryk. Hjernen skrumper bogstaveligt talt – og det sker allerede fra 40-års alderen. Resultatet er forstyrrelser i hjernens ydeevne (demens). Sandsynligvis kan forhøjet blodtryk også øge risikoen for at få Alzheimers.

6. Skal jeg undgå salt, hvis jeg har forhøjet blodtryk?

Nej, man må gerne spise op til 5 g kogesalt dagligt (svarer til ca. én tsk). En anden mulighed kan være at drikke natriumfattigt mineralvand (mindre end 100 mg/l) eller at bruge krydderurter frem for salt til at give maden smag. Undgå slik, færdigretter og pølser samt røgede og saltede mad­varer.

7. Er stavgang godt, hvis jeg har forhøjet blodtryk?

Som udgangspunkt er alle former for udholdenhedssport godt. Stavgang, svømning, vandreture, cykling, rulleskøjteløb og langrend. Disse sportsgrene nedbryder stresshormoner, blodkarrene af­slappes, og blodtrykket falder på langt sigt. Kraftsportsgrene og boldsport er ikke velegnet, fordi kraftudfoldelsen er for stor, og pludselige anstrengelser får blodtrykket til at stige. En tommelfin­gerregel lyder: ”Løb ikke hurtigere, end at du kan tale med din løbemakker samtidig”.

8. Hjælper chokolade?

Ja, plantestoffet polyfenol, som findes i mørk chokolade med en høj kakaoprocent synes at kunne sænke blodtrykket noget, har farmakologer fra Köln fundet ud af. Desværre ophæver det høje kalo­rieindhold i chokoladen noget af den beskyttende virkning.

9. Kan jeg sænke mit blodtryk uden at tage medicin?

Ja, så længe blodtrykket blot er let forhøjet. Fem kilo mindre kropsvægt sænker blodtrykket med 10/5 mmHg. Af andre forholdsregler kan nævnes:

  • Moderat, regelmæssig sportsudøvelse (tre gange om ugen i 30-45 minutter).
  • Rigtig kost. Middelhavskost regnes for at være den sundeste – dvs. mere fisk (Omega-3 fedt­syrer), rigeligt med hvidløg (beskytter karrene), meget frugt og grønt (kalium virker blodtryks­sænkende), plantefedtstoffer (fx olivenolie). En nyligt offentliggjort undersøgelse viser, at specielt sesamolie i høj grad er i stand til at sænke blodtrykket.

10. Hvornår skal man søge læge?

Man bør søge læge, når blodtrykket efter flere målinger bliver ved med at være forhøjet. Desuden skal man ALTID søge læge, hvis man har forhøjet blodtryk under graviditet, fordi man i så tilfælde risikerer at få livstruende krampeanfald.

Læs også
Forhøjet blodtryk – hvad er det egentlig?
For højt blodtryk: Hvilke kosttilskud kan hjælpe mig?
Kalium er vigtigt for dit blodtryk
Forhøjet blodtryk? Så brug C-vitamin og selen!
Mors blodtryk påvirker børnedødelighed
Vegetarer har sjældnere forhøjet blodtryk
Plantestoffer, der kan mindske kronisk stress
Forbrugererfaring: RoliNAT hjalp på mit forhøjede blodtryk

Bogtip
”Therapie Kompass Bluthochdruk, Endlich wieder gute Werte”, prof., dr. med. Martin Middeke, Trias Verlag.